۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۵، ۱۰:۰۳

گزارش مهر از فروش آثار هنری اردبیل؛

چانه‌زنی برای عصاره تلاش هنرمند/اقتصاد هنر در اردبیل عقیم است

چانه‌زنی برای عصاره تلاش هنرمند/اقتصاد هنر در اردبیل عقیم است

اردبیل – برگزاری نمایشگاه‌های هنری در اردبیل، دغدغه ارج‌گذاری به آثار هنری را عیان ساخته است. بطوریکه چانه‌زنی و تنزل قیمت برای خرید اثر در اغلب نمایشگاه‌ها مشاهده می‌شود.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها- ونوس بهنود: تولیدات هنری در استان اردبیل روند رو به رشدی دارد. در واقع در اغلب رشته‌های هنری، هنرمندان مشغول به تولید هستند و سهم ملموسی از تولیدات به بانوان نیز اختصاص یافته است.

بر خلاف سکوت و سکون در برخی دستگاه‌های فرهنگی و پشتیبان هنر، در برخی دیگر رونق رفت‌وآمد هنرمندان مشاهده می‌شود. تابلوهای نقاشی، پوسترها، سفال و قلم‌زنی، آثار موسیقی، خوشنویسی، عکس و انواع هنرهای تجسمی استعداد و توانمندی هنرمندان جوان را به رخ می‌کشد.

برخی از این تولیدات توانسته‌اند در سطح ملی و برخی در سطح بین‌المللی عرض‌اندام کنند. به تعبیر یکی از فیلم‌سازان استان، فیلم‌های تولیدی وی در کشورهای دیگر بسیار شناخته شده تر است و به حدی اکران خارجی داشته که محبوبیت آن در بین مردمان سایر کشورها بیشتر از مردم محل سکونت وی است.

با این وجود سرنوشت تولیدات هنری بعد از اینکه هنرمند آخرین خط خود را بر بوم می‌کشد، چندان دلنشین نیست.

بیشتر آثار تولیدی هنری بعد از تولید نه تنها دوران طلایی خود را حفظ نمی‌کنند، بلکه گرفتار بی‌سلیقگی برنامه ریزان می‌شوند.

نمایشگاه‌های جسته‌گریخته هنری کارساز نیست

تعداد قابل‌توجهی از آثار هنری تولید شده پس از تولید در نمایشگاه‌ها به نمایش درمی‌آیند. به غیر از نمایشگاه‌های هنری جسته‌گریخته در مدارس، دانشگاه‌ها و توسط دستگاه‌های فرهنگی سال گذشته در اقدام متمایزی ۲۵ نمایشگاه هنری به همت حوزه هنری اردبیل برگزار شد.

مدیرکل حوزه هنری استان اردبیل در گفتگو با خبرنگار مهر اصلی‌ترین هدف نمایشگاه‌ها را ایجاد پیوند و آشتی مردم با هنر و معرفی پتانسیل و توانمندی هنرمندان عنوان کرد.

فضای فراخی که امیر رجبی و همکاران وی در نگارخانه نه چندان بزرگ نقش خیال در داخل یک ساختمان اداری فراهم ساخته بودند، موجب شد فرصتی هر چند کوتاه برای نمایش آثار هنری فراهم شود.

با این وجود در همان مقطع زمانی از حوزه هنری درخواست شد که نمایشگاه‌ها را به میان مردم بکشانند و محدود به ساختمان خود در وقت اداری نسازند.

هر چند بخش هنرهای تجسمی حوزه هنری موافق این اقدام بود اما عدم همکاری سایر دستگاه‌ها مانع از تحقق این ایده شد.

در نتیجه امروز برخی شهروندان علاقه‌مند به هنر معتقدند نمایشگاه‌های هنری کافی نیست و بسیاری از آن ها بدون اینکه اطلاع‌رسانی شود برگزار می‌شوند.

نگین دولتخواه به خبرنگار مهر گفت: اگر شما برنامه کاری چند اداره را دنبال نکنید بسیاری از نمایشگاه‌ها و حتی برنامه‌ها را از دست می‌دهید.

این شهروند معتقد است اطلاع‌رسانی نمایشگاه‌ها باید افزایش یابد و محدود به یک خبر و یا چند بنر نباشد.

دولتخواه از مدیران هنری استان این سؤال را دارد که چرا از ظرفیت فضای مجازی برای معرفی نمایشگاه‌ها، دستاورد آن و نظر مردم در خصوص نحوه برگزاری آن استفاده نمی‌شود؟

کل اعتبار حوزه هنر اردبیل ۵۰ میلیون تومان بود

یکی از هنرمندان رشته قلم‌زنی نیز معتقد است نمایشگاه‌ها باید افزایش یابد. قنبر زاده با تأکید به اینکه نمایشگاه می‌تواند خلأ اطلاعاتی مردم از هنر را پوشش دهد، تصریح کرد: در فرصت نمایشگاه می‌توان هنرهای مختلف را معرفی کرد.

مطالبه روی زمین‌مانده شهروندان اردبیلی از سوی مدیر یکی از دستگاه‌های هنری فعال اردبیل پذیرفته است. با این وجود مدیرکل حوزه هنری استان اردبیل با بیان اینکه سال گذشته به این دستگاه اجرایی فقط ۵۰ میلیون تومان اعتبار اختصاص داده شد، تصریح کرد: با این پول باید نمایشگاه، انواع برنامه‌ها، کلاس‌های آموزشی، چاپ کتاب و  غیره و غیره را انجام می‌دادیم.

وی افزود: با وجود فشار مالی برگزاری نمایشگاه‌ها را متوقف نکردیم و اصلی‌ترین عامل موفقیت ایثار کارکنان و انرژی و وقتی بود که به این منظور اختصاص می‌دادند.

رجبی متذکر شد: ما ایده‌های خلاقانه بسیاری داریم که در همین نمایشگاه‌ها پیاده شود اما با دست‌خالی عملاً قادر به تحقق آن نیستیم.

چانه‌زنی نمایش عدم شناخت کافی از هنر

نه تنها در مرحله نمایش و تبلیغ، بلکه در بحث فروش نیز آثار هنری با مشکل دست‌وپنجه نرم می‌کنند. یک تابلوی نقاشی که به عقیده هنرمند آن هزاران هزار قلم خورده است هنوز ارزش مالی خود را به دست نیاورده و به ندرت به قیمت واقعی می‌تواند به فروش برسد.

مسئول واحد هنرهای تجسمی حوزه هنری استان در گفتگو با خبرنگار مهر به نمایشگاه‌های متعددی اشاره کرد که با هدف فروش آثار هنری دایر شده است.

رحمان مجرد تصریح کرد: هر چند امکانات برگزاری نمایشگاه‌ها محدود است، اما در عین حال تلاش بر این بوده که فرصتی برای آشتی دادن مردم با هنر، معرفی آثار و ارج گذاشتن به تولیدات هنری فراهم شود.

با این وجود بررسی نمایشگاه‌های هنری که متأسفانه محدود به اقدامات چند دستگاه اجرایی است نشان می‌دهد، در بخش فروش اطلاعات عمومی شهروندان تقویت نشده و هنوز برای خرید آثار هنری چانه‌زنی می‌شود.

مجرد افزود: به عنوان مثال بیننده یک تابلوی نقاشی را برانداز می‌کند و می‌گوید این فقط چند تا خط بر روی یک بوم است و ارزش این پول را ندارد. در حالی که هنرمند تمامی خلاقیت، عواطف و احساسات و سواد هنری خود را با همان خطوط در قالب مفهوم مشخصی روی بوم حک کرده است.

اما از سوی دیگر یکی از شهروندان اردبیلی تأکید دارد که دلیل این چانه‌زنی به قیمت نامشخص برمی‌گردد.

علی رحمان نژاد با بیان اینکه آثار هنری قیمت‌گذاری مشخص ندارد و به صورت سلیقه‌ای است، تصریح کرد: از سویی هیچ نظمی در قیمت‌ها مشاهده نمی‌شود و ممکن است دو تابلو نقاشی مشابه قیمت‌های بسیار متفاوتی داشته باشند.

قدرت پایین خرید و بازار بسته صادرات

مدیرکل حوزه هنری استان اردبیل معتقد است اقتصاد هنر در اردبیل عقیم مانده است و متأسفانه هنوز بازار فروش برای آثار هنری نداریم.

رجبی با تأکید به ضرورت راه‌اندازی بازار مناسب فروش آثار هنری، اضافه کرد: از میراث فرهنگی استان درخواست شده در محوطه بقعه شیخ صفی‌الدین اردبیلی مکانی به این منظور اختصاص یابد.

وی افزود: اگر موضوع را درست هدایت کنیم به لحاظ اقتصادی در عرصه هنری شاهد تحولات عظیمی خواهیم بود.

تجربه نمایشگاه‌های هنری نشان می‌دهد، در برخی مواقع دست شهروند نیز در خرید اثر هنری خالی است.

نبود بازار فروش محصولات از یک سو و دست‌خالی مشتری از سوی دیگر ایجاب می‌کند که علاوه بر ایده حوزه هنری، به بازارهای دیگری برای آثار هنری برنامه‌ریزی شود.

بطوریکه تجربه موفق بسیاری از آثار تولیدی استان در رقابت‌های بین‌المللی نشان می‌دهد، در آثار هنری ظرفیت صادرات و حداقل حضور در نمایشگاه‌های بین‌المللی هنری وجود دارد.

موضوعی که به نظر می‌رسد دور از ذهن مدیران هنری باقی مانده و به حدی دستگاه‌های فرهنگی گرفتار روزمرگی شده‌اند، به ضرورت‌های اقتصاد هنر توجهی ندارند.

سال گذشته نزدیک به ۳۰ مقام ملی و بین‌المللی توسط هنرمندان اردبیلی کسب شد و این آمار، رقم اعلام شده از سوی حوزه هنری اردبیل است. تلاش خبرنگار مهر برای جویا شدن نظرات مدیرکل ارشاد اسلامی استان در خصوص برنامه‌های حمایت از هنرمندان با وجود درخواست مصاحبه بی‌نتیجه ماند.

بسیاری از هنرمندان موفق استان به دلیل ضعف حمایت‌ها و حتی سنگ‌اندازی‌ها حضور خود در رقابت‌ها و نمایشگاه‌ها را مستقل کرده‌اند و بی‌شک تولیدات هنری استان به مراتب بیش از این رقم خوش درخشیده است.

با این وجود برنامه‌ریزی برای فروش این آثار در واقع مبتلا به بی‌برنامگی و نگاه بخشی دستگاه‌های هنری و فرهنگی است.

کد خبر 3657154

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha