به گزارش خبرگزاری مهر، دمیر محیالدینوف معاون اداره دینی مسلمانان فدراسیون روسیه در سومین کنفرانس عملی – دینی بینالمللی «قرائت بیگییف» با موضوع «فضائل الهی به عنوان یک اصل در گفتگوی ادیان در قرن بیست و یکم» به ایراد سخن پرداخت و گفت: "اوایل قرن بیستم ایده الطاف و فضایل الهی توسط موسی بیگییف دانشمند علوم الهیات مطرح شد و به حق میتوان او را احیای کننده امت ما نامید.
با این حال کارشناسان این حوزه می گویند که از همان قرون اول پیدایش اسلام، موضوع نجات انسانها وجود داشته است. پیامبر اسلام به دفعات در این باره سخن گفته و قرآن کریم و سنت نیز به آن اشاره کرده اند.
وی دلیل نیاز امروز امت اسلامی به فلسفه خاص اسلامی را در این می داند که مسائل مطرح شده در قرآن با نگاه انسانی و کثرتگرایی بوده و اختلاف نظرات در نگاه قرآن به ادیان ابراهیمی تنها به دلیل تفسیرهای متعدد از آیات قرآن است. از سوی دیگر این خطر نیز وجود دارد که برخی تنها بر تفاسیر خاص در تاریخ اسلام تکیه کرده و تصمیمات حقوقی و الهی برای حقیقت جهانی را بر سخنان خداوند ترجیح بدهند.
ایده تنوع دینی تنها در اندیشه ها و تفکرات دانشمندان اسلامی از جمله در آثار فارابی، ابن سینا، غزالی، ابن عربی و ... انعکاس یافته که کافی نیستند.
امروز به نسبت دانشمندان گذشته ما اطلاعات بیشتری درباره ادیان در اختیار داریم. متخصصین طی قرون متمادی به تحقیق و مطالعه درباره ادیان پرداختهاند و در غرب دست کم از قرن نوزده اشکال مختلف فلسفه دینی اعم از مسیحیت، یهود، حواری و آئئیسم به چشم می خورند، اما مستندات جدی برای فسلفه اسلامی وجود ندارند؛ اگرچه مسلمانان در این باره حرفهای زیادی برای گفتن دارند. بیگییف یکی از اولین افرادی است که نگاهی سیتماتیک به این موضوع داشته است.
محی الدینوف در پایان گفت: فلسفه دینی مناسب با دنیای امروز باید ضمن احیای سنتهای دینی ما و با غلبه بر انحرافات و با تکیه بر اصول دینی و حقوقی شکل بگیرد. بیگییف بدون اینکه خود را رفورماتور بنامد، در همین مسیر تلاش کرده و در جهت بازگشت به انسان گرایی قرآنی و مقابله با محافظه کاری گام برداشته است.
نظر شما