۲۲ مرداد ۱۳۸۵، ۱۲:۵۸

دبير پانزدهمين كنگره شعر دفاع مقدس در گفتگوي اختصاصي با مهر :

برخي از مدعيان امروز تماشاچي دفاع مقدس بوده اند / قضاوت نهايي درباره اشعار شاعران انقلاب را به اهل نقد و نظر مي سپاريم

برخي از مدعيان امروز تماشاچي دفاع مقدس بوده اند / قضاوت نهايي درباره اشعار شاعران انقلاب را به اهل نقد و نظر مي سپاريم

حسين اسرافيلي - شاعر ، گفت : كساني كه مدعي اند اشعار شاعران انقلاب در زمان دفاع مقدس فاقد شعريت است ، مجموعه اشعار خود را با هدف مقايسه آثار آنها و اشعار دفاع مقدس ، در معرض قضاوت ، نقد و بررسي اهل نقد و نظر قرار بدهند .




اين شاعر در گفتگو با خبرنگار فرهنگ و ادب مهر ، با بيان اين مطلب افزود : برخي از شاعران در آن هشت سال تنهايي و غربت رزمندگان كه با تمام وجود با دشمنان اسلام و انقلاب مبارزه مي كردند ، حادثه را در سكوت به تماشا نشسته بودند ، البته در همان وقت شاعراني هم در كنار رزمندگان و در عرصه فرهنگي جبهه فعال بودند ؛ اما شاعران تماشاگر بدون اينكه توجهي به جنگي كه در كشور خود دارند داشته باشند ، براي زلزله اي كه در كشوري خارجي به وقوع مي پيوست ، شعر مي سرودند اما دريغا كه قطعه قطعه شدن فرزندان صبور و از جان گذشته اين سرزمين غيرتمند ، هيچ تاثيري در ذهن اين شاعران نداشت !

حسين اسرافيلي در واكنش به يك اظهار نظرمبني بر اينكه " شاعراني كه تجربه حضور در جنگ را داشتند ، نتوانستند شعر خوب بگويند ، زيرا در طول جنگ در قبال فداكاري ‌ها ، ايثار و خطرهايي كه كردند ، شعرشان را احساسي سرودند و خود را تخليه كردند " ، يادآور شد : اين گروه از شاعران ، به عنوان تماشاچي و بي اهميت ايستاده بودند و بعدها گفتند كه انجمن ما جنگ و صدام را طي اطلاعيه اي محكوم كرده ، در پاسخ به اين شاعران بايد گفت كه اگر بناست تنها اطلاعيه دهد پس شعرشاعر چه مي شود ؟ از سوي ديگر اين شاعران تلاش ها و آفرينش هاي ادبي آن روزگار را نيز زير سوال برده و اين ادعا را دارند كه شاعران آن زمان آثار فخيم و با ارزشي منتشر نكرده اند .

وي تصريح كرد : تمام شاعراني كه مدعي هستند و آن همه حادثه و حماسه را در جبهه سكوت به تماشا ايستاده بودند ، اولين مجموعه اشعار خود رابا اولين مجموعه اشعار شاعران انقلاب كه در زمان انقلاب منتشر شده همچون : ساعد باقري ، قيصر امين پور ، نصرالله مرداني ، طاهره صفارزاده ، سلمان هراتي ، حسن حسيني و ... ، مقايسه كرده و در معرض نقد منصفانه اهالي نقد و نظر بگذارند تا مشخص شود كدام آثار از ارزش  ادبي برخوردار بوده و چه مقدار انديشه و جوهره شعري در آن اشعار ملموس است .

اين شاعرمعاصر اضافه كرد : حضور شاعر يا اهل قلم در همان زمان وقوع پديده و اتفاق تاريخي ، براي سرودن شعر لزومي ندارد ، چرا كه  فردوسي در جنگ هاي رستم و سهراب ، افراسياب و ... حضورنداشته ، اما آثار جهاني خلق كرده است ، تخيل شاعر بايد به قدري قوي باشد كه به آن تاريخ بازگشته و وقايع را تجسم كند كه واقعا در آن شرايط قرار داشته است .

اولين دفترهاي مدعيان با اولين آثار قيصر امين پور ، نصرالله مرداني ، طاهره صفارزاده ، سلمان هراتي ، حسن حسيني و ... مقايسه شود . 

حسين اسرافيلي ادامه داد : شاعران ما نيز مانند ساير ملت ،  از رزمندگان ، ميهن اسلامي و مرزهاي جغرافيايي و ايماني و عقيدتي حمايت مي كردند ، فرزندان اين مردم با خون ، ايثار و فداكاري و ... توانستند دشمن را به عقب برانند و تعدادي از شاعران كه همت و هميت ملي و ايراني داشتند به عرصه آمده و حركتي در وسع خود انجام دادند و نه تنها آثار خوبي در اين زمينه ارائه دادند بلكه توانستند از عهده اين كار به عنوان يك شاعر متعهد ، آرمانگرا و مدافع ارزشهاي انقلاب بر آيند .

وي خاطرنشان كرد : شاعر با عواطف و احساس خود زوايايي را بيان مي كند كه شايد ديگران آن را نبينند و يا زود از كنار آن بگذرند ، مسلما آن چيزي كه بر احساس شاعر تاثير بگذارد ، باعث خلق اثري در آن مورد خواهد شد .

حسين اسرافيلي اظهار داشت : استفاده از احساس و عاطفه درشعر ضروري است ،  اما نبايد به صداقت اثر لطمه بزند و آنچه را كه واقعيت است وارونه جلوه دهد ، بنابراين نبايد اجازه داد كه در روايات و وقايع تاريخي عواطف و احساس بر واقعيت غلبه كند وآن را واژگون بيان كند ، بلكه شاعر بايد عين واقعيت ها را با ظرافت هنري در اثر خود بازگو كند .

کد خبر 365979

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha