۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۵، ۹:۳۵

بررسی مشکلات کشاورزی در قم

گله‌هایی که در دل کشاورزان جوانه می‌زند

گله‌هایی که در دل کشاورزان جوانه می‌زند

قم - کشاورزی به عنوان قطب مهم اقتصادی در کشور محسوب می‌شود که باید با مرتفع کردن مشکلات این بخش کشاورزان را مورد حمایت بیشتری قرار داد.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها: عرق پیشانی‌اش را خشک می‌کند، آفتاب سوزان این شهر سوخته در دل کویر با هیچ کلاه حصیری و آفتابگیر از صورت کشاورز دور نمی‌شود همانگونه که تلاش و کوشش برای به ثمر نشستن آنچه در دل این خاک سخت پنهان کرده از دستان و زندگی وی دور نشده است.

پیرمرد که این روز‌ها برای آبیاری مزرعه خود هر روز بر سر زمین کشاورزی خود حاضر می‌شود، سبزی آنچه که در دل زمین روییده در چشمانش حلقه زده اما می‌داند که تلاش‌های چند ماه‌اش آنچه را می‌خاسته نصیبش‌اش نمی‌کند.

این را تجربه سال‌ها تلاش و کوشش‌ به وی گوشزد کرده و به نظر می‌رسد امروز نیز فرقی با سال‌های قبل ندارد ولی چه کاری از دستش ساخته است.

از زمانی که چشم باز کرده دستان پینه بسته پدر بر سر وی کشیده شده و او نیز همواره در کنار خانواده خود از زمانی که خود را شناخته واژه تکراری زمین و زمین و زمین بوده است.

پیرمرد همانطور که دارد علف‌های هرز زمین‌ را جدا می‌کند گریزی به گذشته می‌زند به سال‌هایی می‌رود که اگر دوباره برای وی تکرار شوند و تجربه امروز را داشته باشد به دنبال شغلی دیگر می‌رود تا با درد سرهای کمتری بتواند دوران زندگی خود را به پیری زودرس‌ برساند.

شاید اگر بیمه‌ای داشت و شغلی در این سن و سال در خانه‌اش نشسته و در کنار فرزندانش روز‌ها را سپری می‌کرد نه اینکه حالا بعد از گذشت بیش از ۵۰ سال فعالیت و تلاش و کاشت و داشت و برداشت بگوید‌‌ رهایم کنید تا با درد خودم بمیریم.

این سخنی است که کشاورز قمی به راحتی بر زبان جاری می‌کند و در گفتگو با خبرنگار مهر ضمن گله‌مندی از شرایط و مشکلات در میان می‌گذارد.

قم مستعد کشاورزی نیست

حسن حیدری که کشت یونجه و جو و پسته را پیشه خود کرده در گفتگوی خود به دغدغه این روزهای خود اشاره دارد که چگونه باید برای نگهداری محصولاتش از آفت دست به دامان کارشناسانی شود که چندان کمکی به وی نمی‌کنند و در ‌‌نهایت تمام امور به خود کشاورز محول می‌شود.

وی در ادامه از بیمه سخن می‌گوید، اینکه وی به عنوان کسی که سال‌ها بر روی زمین کار کرده نمی‌تواند خود را بیمه کند و بیمه محصولاتش هم در هنگام بروز خسارت کمتر از میزان خشارت واقعی برآورد می‌شود که جبران ضرر وارد شده را نمی‌کند.

این کشاورز در ادامه با بیان اینکه قم به دلیل نوع آب و هوا و زمین مستعد کشاورزی نیست، گسترش بی‌رویه و بدون مدیریت این حرفه را طی دهه‌های اخیر موجب بروز مشکلات کنونی همچون کم آبی دانست.

گاهی به دلیل شرایطی که در این خرید‌ها وجود دارد کشاورز ترجیح می‌دهد محصولات خود را در بازار آزاد و با قیمت کمتری به فروش برساند

وی می‌گوید: حفر چاه‌های مجاز و غیر مجاز و استفاده بی‌رویه از آن و عدم برنامه ریزی برای مدیریت صحیح در این زمینه موجب شده تا مشکلات فراوانی در این زمینه بعد از گذشت سال‌ها برای کشاورزان ایجاد و برخی از آن‌ها مجبور شوند که کشاورزی را‌‌ رها کرده به شهر‌ها پناه ببرند.

این کشاورز در ادامه سخنان خود به خرید‌های تضمینی و شرط و شروط‌های گذاشته شده برای آن نیز گله‌مند است. اینکه گاهی به دلیل شرایطی که در این خرید‌ها وجود دارد کشاورز ترجیح می‌دهد محصولات خود را در بازار آزاد و با قیمت کمتری به فروش برساند.

وی بر این نکته نیز اشاره دارد که بازپرداخت‌های خرید‌های تضمینی نیز زمان بر است و با این کلام سخنان خود را تمام می‌کند که کاری به کار ما نداشته باشند ما اصلا کمک نمی‌خواهیم همین که بگذارند کار خودمان را پیش ببریم برایمان کافی است.

مشکلات خرید تضمینی

ابوالفضل اعرابی نیز از دیگر کشاورزان استان قم است که در سن ۶۷ سالگی هنوز پا برجا بر روی زمین خود گندم و جو می‌کارد. سخنان وی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر حاکی از عدم رضایت است.

اعرابی در این گفتگو اولین مشکل خود را کم آبی عنوان می‌کند و اینکه زمانبندی اعلام شده برای استفاده از آب که به نظر می‌رسد برای وی ۴ ماه و ۱۰ روز در سال است کفاف محصولات و زمین زراعی وی را نمی‌دهد.

وی نیز به خرید تضمینی و ایرادات آن اشاره دارد اینکه برخی از مواقع ایراد‌هایی که بر روی محصولات گذاشته می‌شود به قدری زیاد است که رقم پرداختی بسیار کمتر از مبلغ اعلام شده است.

این کشاورز قمی، دستگاه‌های فرسوده را که در بخش کشاورزی و به منظور جمع آوری محصولات استفاده می‌شود را از دیگر مشکلات عنوان کرد اینکه عمر برخی از دستگاه‌ها به سر آمده و همین امر باعث می‌شود تا هنگام چیدن محصول هدر رفت و ریزش زیادی را به کشاورز تحمیل کند.

بار‌ها مشکلات خود را مطرح کرده‌ایم اما کسی به اعتراض‌ها و مشکلات ما رسیدگی نمی‌کند

وی می‌گوید: برخی از مواقع حتی دستگاه‌هایی که از سوی جهاد کشاورزی فرستاده می‌شود نیز با همین مشکل مواجه است به گونه‌ای که با تلاش‌هایی که برای ۹ ماه ثمر دادن محصول صورت گرفته هنگام برداشت ۳۰ درصد آن ضایع می‌شود.

اعرابی در ادامه به مشکلاتی که برای کود و سم و کارگران مزرعه خود دارد نیز اشاره می‌کند و بر این نکته نیز تأکید دارد که بار‌ها مشکلات خود را مطرح کرده‌ایم اما کسی به اعتراض‌ها و مشکلات ما رسیدگی نمی‌کند.

هیچ سقفی برای خرید‌های تضمینی وجود ندارد

رئیس سازمان جهاد کشاورزی قم نیز با خبرنگار مهر به گفتگو پرداخت. وی در این گفتگو ضمن تأکید بر وجود چالش آب در قم بر این نکته اشاره داشت که طبق مصوبه مجلس به ازای هر هکتار آبیاری نوین ۷ میلیون تومان وام به کشاورزان پرداخت می‌شود.

سخنان محمدرضا طلایی در این زمینه در حالی مطرح می‌شود که حسن حیدری کیا دیگر کشاورز قمی نیز به مشوق‌های جهاد کشاورزی برای استفاده از آبیاری تحت فشار اشاره و عنوان می‌کند برخی از مشوق‌های اعلام شده تنها در حد حرف باقی می‌ماند و اگر قرار باشد به عنوان مثال کمک‌هایی در قالب وام پرداخت شود با سودهای بالائی همراه است که کشاوزران توان بازپرداخت آن را ندارند.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی قم همچنین به خرید‌های تضمینی نیز اشاره داشت و بابیان اینکه هیچ سقفی برای خرید‌های تضمینی وجود ندارد و کشاورزان به راحتی می‌توانند با مراجعه به تعاونی‌ها محصولات خود را بفروشند.

وی بر این نکته نیز تأکید می‌کند که خرید‌های تضمینی بر اساس مصوبات و شرایط اعلام شده از سوی دولت صورت می‌گیرد و جهاد کشاورزی وظیفه دارد در خرید‌های انجام شده به کیفیت محصولات توجه داشته باشد.

جهاد کشاورزی همواره پاسخگوی نیاز کشاورزان است و به تمامی مشکلاتی که از سوی آن‌ها بیان می‌شود رسیدگی می‌کند

طلایی در ادامه به هدر رفت محصولات در بخش کشاورزی نیز اشاره و کشاورز را در کاهش آن دخیل دانست و گفت: چنانچه کشاورزی می‌بیند که استفاده از یک وسیله موجب هدر رفت و ریزش بیش از حد محصولات است باید اقدام کرده و از ادامه کار وسیله مورد نظر جلوگیری کند گرچه در این بین جهاد کشاورزی نیز تیم‌های مختلفی را برای بازبینی و بررسی ادوات کشاورزی مأمور کرده اما در وهله اول این کشاورزان هستند که باید از هدر رفت محصولات خود جلوگیری کنند.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی به مشکلات کشاورزان در بخش بیمه نیز اذعان داشت و این امر را ناشی از کمبود اعتبارات صندوق بیمه کشاورزی دانست ولی در عین حال تأکید کرد که جهاد کشاورزی همواره پاسخگوی نیاز کشاورزان است و به تمامی مشکلاتی که از سوی آن‌ها بیان می‌شود رسیدگی می‌کند و تلاش دارد که بهترین خدمات را به این قشر ارائه دهد.

در هر حال کشاورزی به عنوان قطبی مهم در کشور محسوب می‌شود و گرچه برخی از بحران‌ها نظیر خشکسالی و چالش آب این بخش را تحت تأثیر قرار داده است اما باید بر این امر نیز توجه کرد که کشاورزی در حال حاضر یکی از نیازهای مهم در کشور محسوب می‌شود و برای ادامه روند تولیدات کشاورزی باید مشکلات این بخش مرتفع و کشاورزان را برای ادامه کار دلگرم کرد زیرا این قشر در فصل‌های مختلف زحمات فراوانی را متقبل می‌شوند و در عین حال با مشکلاتی درگیر می‌شوند که زحمات چند ماهه آن‌ها را بر باد می‌هد.

کد خبر 3660713

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha