به گزارش خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر ، دكتر مهدي صفري در مراسم اجرايي شدن كنواسيون حفاظت از محيط زيست درياي خزر افزود: به اجرا درآمدن كنوانسيون تهران نمونه اي موفق از خرد جمعي آدميان در مقابله با چالش هايي است كه خود مسبب ايجاد آن بوده و بقاي عمر تمامي گونه هاي جاندار را در كره خاكي به خطر انداخته بودند.
وي ادامه داد: در مرحله كنوني رسيدن به اهداف كنوانسيون تهران در گرو تكميل نظام حقوقي ناظر بر محيط زيست خزر از طريق پروتكل هاي الحاقي به اين كنوانسيون و تدوين اسناد ديگر و نيز پايبندي و اهتمام كشورهاي ساحلي به انجام وظايف و تكاليف مندرج در اين اسناد است.
صفري با ابراز تاسف نسبت به عدم رعايت قوانين زيست محيطي در سواحل و درياي خزر گفت: ورود بي رويه سموم و آلاينده هاي خانگي ، كشاورزي و صنعتي از طريق رودخانه ها به درياي خزر ، تخليه پساب هاي صنعتي حاوي فلزات سنگين و مواد شيميايي دفع شده توسط كارخانه ها ، حفاري و توسعه غير اصولي ميادين حاوي ذخاير هيدروكربوري و در نتيجه ورود مواد آلي به داخل آب و نيز ورود ناخواسته آبزيان غير بومي كه تعادل زيست بوم خزر را تهديد مي كند ، از جمله عواملي است كه سلامت اين اكوسيستم بي نظير را در اين منطقه به مخاطره انداخته اند.
وي گفت: روز 21 مرداد بنام روز خزر در تاريخ درياي خزر به عنوان روزي پر بركت و مهم ثبت شده و در راستاي آن اجراي كنوانسيون تهران تاثيرات مثبتي بر وضعيت محيطي درياي خزر خواهد گذاشت.
به گفته صفري ، براي نخستين بار است كه توافقي بين پنج كشور ساحلي اين دريا از طريق اتفاق آراء حاصل شده و به مرحله اجرا رسيده و همين امر نويد بخش آينده اي روشن در زمينه همكاري دول منطقه خزر در ساير زمينه هاست.
به گفته معاون آسيا و اقيانوسيه و كشورهاي مشترك المنافع وزارت امور خارجه ، كنواسيون تهران نقش مهمي در ضابطه مند كردن روابط و فعاليت ها در پهنه آبي خزر خواهد داشت. زيرا ماهيت محيط زيست خزر به لحاظ ماهيتي با مسائلي از قبيل فعاليت هاي اكتشاف ، حفاري ، انتقال انرژي و به طور كلي رژيم حقوقي حاكم بر اين دريا گره خورده و اميدواريم در آينده نزديك شاهد عملي شدن توافق نامه هاي مشابه درباره ديگر مسائل درياي خزر در
بين كشورهاي اين دريا باشيم.
صفري با اشاره به جايگاه ويژه درياي خزر براي جمهوري اسلامي ايران اظهار داشت: ايران قديمي ترين تمدن و دولت حاشيه اين دريا را شكل داده و سابقه حضور تاريخي بيشتري نسبت به ديگر كشورهاي درياي خزر دارد.
وي افزود: ايران همواره يكي از دوطرف اصلي قراردادهاي منعهده در اين پهنه آبي بوده و امروز نيز در قالب سه استان بزرگ ساحل نشينان كثيري را در خود جاي داده است.
صفري با بيان اينكه بيشترين سهم گردشگران درياي خزر به ايران تعلق دارد ابراز كرد: همه ساله سواحل ايران بيشترين تعداد گردشگران را به خود اختصاص داده و واجد مراكز گردشگري و تفريحي بيشماري است.
وي همچنين با اشاره به جايگاه ويژه ايران در مسائل اقتصادي خزر افزود: مسائل اقتصادي درياي خزر بويژه در زمينه هاي شيلات، تجارت و حمل و نقل و كشتيراني، در ابعاد مختلف براي ايران جايگاه مخصوصي دارد علاوه بر آن تضمين
امنيت، صلح و ثبات در خزر باعث مي شود كه ايران مسائل اين حوزه با دقت پيگيري و در اين زمينه فعالانه ايفاي نقش كند.
معاون آسيا و اقيانوسيه و كشورهاي مشترك المنافع وزارت امور خارجه ، آلودگي هاي موجود در درياي خزر را ناشي از فعاليت هاي انساني دانست و گفت: انساني بودن منشا اين آلودگي ها پديده اي دو سويه است كه بيم و اميد را به طور همزمان در دل زنده مي كند.
وي افزود: با ادامه و تشديد روندهاي فعلي اين خطر وجود دارد كه تنوع زيستي جانداران وابسته به اين درياي بسته ، بيش از پيش به خطر مي افتد. چراكه در صورت وخيم تر شدن وضع موجود ، زيست موجودات در اين دريا پايان يافته و خزر به دريايي مرده تبديل مي شود.
صفري گفت: در صورت اتخاذ سياست ها و روش هاي مناسب ، مي توان از وخامت بيشتر وضع محيط زيست خزر جلوگيري كرده و پس از آن به فكر بهبود وضعيت و ارتقاي زيست محيطي اين دريا بود.
معاون آسيا و اقيانوسيه و كشورهاي مشترك المنافع وزارت امور خارجه گفت: حمايت ، حفظ و استفاده معقول و پايدار از منابع زنده درياي خزر در مقابل منابع آلودگي ، از مهم ترين اهدافي است كه در كنوانسيون تهران دنبال مي شود.
وي تصريح كرد: بر اساس ماده 33 سند مذكور ، 90 روز پس از تصويب اين كنوانسيون در پارلمان آخرين كشور ساحلي (جمهوري آذربايجان) ، اين سند به مرحله اجرا درخواهد آمد.
نظر شما