به گزارش خبرنگار مهر، محمد ابراهیم زارعی شامگاه سه شنبه در نخستین گردهمایی انجمن های میراث فرهنگی شهرستان قروه با عنوان حافظان میراث، اظهار داشت: انجمن های میراث فرهنگی بیانگر حمایت از آثاری تاریخی و فرهنگی هستند لذا نیاز است این گونه برنامه ها به صورت منظم تداوم یابند.
وی با بیان اینکه در آستانه هفته موزه و میراث فرهنگی قرار داریم، افزود: موزه برگرفته از یادآوری خدای خاطره یونان است لذا یکی از اهداف تأسیس موزه ها یادآوری این مسئله می باشد که با حفظ میراث فرهنگی خواهیم فهمید چه بوده ایم، چه هویتی داشته ایم و چه باید باشیم.
زارعی ضمن اظهار امیدواری برای راه اندازی موزه تمبر و سکه در قروه عنوان کرد: خوشبختانه در دولت کنونی توجه ویژه ای به حوزه میراث فرهنگی می شود که این نشانه خوبی برای ارتقای این فرهنگ است و این در حالی است که در دولت قبل حال به هر علتی که بود بیش از ۳۸ هزار سند به نابودی کشیده شد، سندهایی از مردم شناسی تا باستان شناسی که هویت یک ملت را بیان داشتند.
به گفته وی باید دانست که میراث فرهنگی یعنی آثار باقیمانده از گذشتگان که حرکت آنان را در طول تاریخ نشان می دهد و این یعنی از مسیری که در آن گام بر می داریم باید عبرت گرفته و بررسی و کاوش کنیم که گذشتگان چگونه زندگی می کردند و راه های آنان را در مسیر اصلاح پیش ببریم.
زارعی حفاظت از آثار تاریخی و فرهنگی را یک وظیفه همگانی دانست و بیان کرد: همه ما وظیفه داریم آثار فرهنگی خود را چه آنهایی که ملموس و مادی همچون تپه ها و اشیاء تاریخی هستند و چه آنهایی که معنوی می باشند از جمله گویش ها و زبان های مختلف را حافظ و نگهبان باشیم.
فرماندار سنندج با تأکید بر اینکه موقعیت جغرافیایی کشور به گونه ای است که در یک مسیر تردد جهانی از گذشته تا به امروز قرار دارد، تصریح کرد: حرکت اولین انسان از آفریقا به چین از همین سرزمین بوده است لذا باید دانست که ایران زمین پل ارتباطی بین شرق و غرب است لذا باید همپای هم برای پیشتازی تمدن و فرهنگ کشور دست یاری به هم دهیم.
وی یادآور شد: باید به هویت ایرانی بودن خود ببالیم چرا که همیشه از لحاظ فرهنگی پیروز و سربلند بوده ایم و این سربلندی را از افرادی چون فردوسی، حافظ، مولوی و سعدی و ... که حافظان نسخ خطی بوده اند به ارث برده ایم.
به گفته زارعی همین اشعار این شاعران نامی است که عبرت می دهند و آموزش های فرهنگی و تاریخی را به همراه دارند لذا بررسی و کاوشهای باید به نتیجه ای برای آگاهی به مردم برسد.
وی در ادامه سخنان خود به اهمیت حفظ آثار تاریخی و فرهنگی اشاره کرد و گفت: فروختن و قاچاق این آثار برابر است با از بین بردن هویت یک ملت که باعث می شود لطمه ای بزرگ به بدنه اعتبار آن منطقه وارد شود.
محمدابراهیم زارعی با بیان اینکه میراث فرهنگی به ما می آموزند که ما در گذشته چگونه رفتار می کردیم، از چهار عنصر کلیدی برای حفظ و مراقبت از آثار تاریخی و فرهنگی نام برد و تأکید کرد: از قدیم خشکسالی و دروغ را عامل ویرانی تمدنها دانسته اند و در این بین خاک و باد را نیز باید تأثیرگذار دانست لذا چرا باوری را که داشتیم محافظت نکرده و می گذریم.
وی درک از گذشته را نهفته در میراث فرهنگی دانست و معتقد بود تاریخ که به ما می گوید در حوزه های طبیعی و انسانی و حیوانی و ... چه رفتارها و کارهایی صورت گرفته است.
زارعی در جایی دیگر از سخنان خود به تأثیرگذاری مکانهای تاریخی اشاره کرد و افزود: مباحث فرهنگی در دو مقوله جای می گیرند، یکی آثار منقول و دیگری غیرمنقول هستند لذا حساسیت باید در این زمینه بیشتر شود و همه به این هویت تاریخی نگاه مراقبتی داشته باشند.
به گفته وی حفاظت قانونی از لحاظ فیزیکی و معنوی با افزایش حافظان میراث فرهنگی در تشکیل همین انجمن ها صورت می گیرد لذا نیاز است که هویت خود را زنده و پایدار نگه داریم.
زارعی همچنین میراث طبیعی را ثروتی طبیعی خواند و دفاع از منظرگاه شهری و روستایی را مهم دانست و بیان کرد: حفاری معادن در کوه ها و دشتها باعث از بین رفتن منظرگاه شهری می شوند لذا در این خصوص نیاز است که دستگاه های مرتبط و نیز مردم چاره ای داشته باشند.
وی عنوان کرد: ثروتهای فرهنگی اصلاً پایان پذیر نیست و بدانیم که ما صاحب ثروت فرهنگی عظیمی هستیم لذا معرفی و عرضه این آثار فرهنگی و تاریخی وظیفه همگی است و این مهم با آموزش های اثربخش و متعهد بودن در برابر هر انچه هویت ما را زنده نگه می دارد میسر می شود.
فرماندار سنندج اطلاع رسانی درست، آموزش های مؤثر را امری مهم دانست و یادآور شد: باید معنای اصلی میراث فرهنگی را فهمید و برای ارتقای این امر همراه کردن افکار عمومی و حمایت آنان نکته ای است حیاتی که باید مورد توجه قرار گیرد.
زارعی نقش رسانه ها و نخبگان و علاقه مندان به حوزه میراث فرهنگی را در هدایت و حمایت افکار عمومی مؤثر خواند و از مردم به عنوان بهترین حافظان آثار تاریخی و فرهنگی نام برد.
وی تأکید کرد: برای به ثمر رساندن اهداف خود نیاز است وظیفه انجمن ها درست بیان و اجرا شود و افراد مؤثر را در این انجمن ها پذیرفت که مورد اعتماد مردم باشند تا تأثیر خود را بگذارند.
زارعی بر بالا بردن دانش و آگاهی در حوزه میراث فرهنگی، الگو بودن در جهت حفاظت از آثار، تقویت خودباوری تأکید کرده و تقویت وحدت ملی با اتکای به میراث فرهنگی را برای نشان دادن روحیه وطن پرستی مهم دانست.
نظر شما