به گزارش خبرنگار مهر، کامران گردان عصر چهارشنبه در کمسیون خدمات شهری شورای شهر همدان با اشاره به الزامی بودن نصب دوربین های کنترل ترافیک در بلوار «ارم» همدان ایمن سازی این منطقه را از اولویت های کمیسیون خدمات شهری معرفی کرد.
رئیس کمیسیون خدمات شهری شورای شهر همدان با اشاره به خرید دوربین های کنترل ترافیک به عنوان اولویت اول شهر، از شهردار منطقه یک درخواست کرد با بررسی طرح های پیشنهادی در زمینه استفاده از کاهنده های سرعت و سنگ فرش کردن بلوار «ارم» بررسی های لازم در این زمینه صورت گیرد.
گردان در ادامه با اشاره به اختصاص بودجه یک میلیارد و ۲۵۰ میلیون تومانی برای خرید دوربین درراستای جلوگیری از تصادفات، عنوان کرد: در حال حاضر در منطقه ای مثل بلوار «ارم» که دوربین وجود ندارد پلیس باید حضور فعال داشته باشد.
استفاده از مصالح کاهنده سرعت باید مورد بررسی قرار گیرد
وی با تاکید براینکه استفاده از مصالح کاهنده سرعت باید مورد بررسی قرار گیرد، گفت: بلوار «ارم» همدان یک بلوار تفریحی گردشگری است که باید تامین امنیت حضور عابر پیاده مورد توجه باشد و امنیت را بر سرعت ارجح بدانیم.
رئیس کمیسیون خدمات شهری شورای شهر همدان در خصوص سه مقوله نیازسنجی های انجام شده برای تصویب پروژه ها، میزان تعامل شهرداری ها با معاونت حمل و نقل ترافیک و نیز بهره گیری از نظرات کارشناسانه متخصصین دانشگاهی و مشاوران در خصوص ایمن سازی به خصوص در منطقه بلوار «ارم» نظرات اعضا را جویا شد.
وی با تقدیر از اقدامات شهرداران مناطق چهارگانه شهرداری همدان با وجود بودجه کم اقدامات قابل توجهی داشته اند، اظهار داشت: همدان در چندسال اخیر نماد شهری به خود گرفته که این را مدیون هماهنگی و تعامل شهرداری با پلیس راهور هستیم.
مدیر شهرداری منطقه یک همدان نیز با بیان اقدامات ترافیکی انجام شده در منطقه یک شهر همدان از جمله پیاده رو سازی در خیابان سعیدیه و سایر نقاط و شروع پروژه اصلاح معابر در نزدیکی بلوار سعیدیه، از اجرایی شدن پروژه جانمایی پل عابر پیاده در نزدیک تقاطع غیرهمسطح پیامبر اعظم خبر داد.
یک میلیارد و ۲۵۰ میلیون تومان بودجه برای خرید دوربین در نظر گرفته شده است
امیر فتحیان گفت: در سال جاری مبلغ یک میلیارد و ۲۵۰ میلیون تومان بودجه برای خرید دوربین در نظر گرفته شده است که از طریق مناقصه اجرا خواهد شد.
وی با بیان اینکه در راستای ایمن سازی معابر از ابتدای سال تا کنون حدود ۲۰۰ میلیون تومان هزینه کرده ایم، گفت: برای ایمن سازی بلوار ارم همدان اجرای مصالح سنگی در کنار دوربین های ترافیکی و کاهش عرض معبر پیشنهاد شده است.
مدیر شهرداری منطقه دو همدان نیز با بیان اینکه در سال جاری با توجه به پیگیری های انجام شده ۱۸۰ میلیون تومان برای امور ترافیکی در این منطقه هزینه شده است، گزارشی از پروژه های اجرا شده نظیر جدولگذاری و مهندسی ترافیک انتهای بلوار امیرکبیر، آسفالت میدان ۴۵ متری اعتمادیه، جابجایی تاسیسات برق و گاز و تملک سازی ۲۵ متری شهرک بهشتی ارائه داد.
رضا ابرار خرم با بیان اینکه در سال گذشته خرید دوربین به سرانجام نرسید ابراز امیدواری کرد: در سال ۹۵ این طرح اجرایی شود.
مدیر شهرداری منطقه ۲ همدان احداث پارکینگ طبقاتی آقاجانی بیگ، عملیات ساخت بلواری بین حصار حاج شمس علی و ورودی شهرک بهشتی و خط کشی معابر را از پروژه های در حال اجرای این منطقه داسنت.
مدیر شهرداری منطقه ۳ همدان نیز گفت:متاسفانه در سال جاری اتفاق خوبی در این منطقه رخ نداده در حالیکه این منطقه نیاز به ایستگاه های اتوبوس، اتوبوس، آسفالت و خط کشی مناسب دارد که امیدواریم در این زمینه اتفاقات خوبی بیفتد.
مدیر شهرداری منطقه ۴ همدان نیز با اشاره به وضعیت برخی پروژه ها به لحاظ روند طولانی مصوبه تا اجرا، تاکید کرد: معتقدیم آنچه در کمیته و کارگروه ترافیک ابلاغ میشود باید اجرایی شود.
حل مشکل ورودی جاده غارعلیصدر در بلوار آیت الله نجفی همدان
محمد قدیمی از حل مشکل ورودی جاده غارعلیصدر در بلوار آیت الله نجفی همدان با ایجاد جزیره ای در این بلوار خبر داد و اعلام کرد: زیرسازی بلوار سید جمال انجام شده وبا ادامه ایجاد کندروی این بلوار و آسفالت آن در روزهای آینده تکمیل خواهد شد.
وی اجرای آسانسور پل عابر پیاده پارک فدک را از پروژه های در حال انجام معرفی کرد و گفت: از جمله سایر پروژه های انجام شده در این منطقه اصلاح ترافیکی ورودی حصار مطهری و خط کشی بلوار علویان و زینبیه و بلوار فلسطین است.
قدیمی افزود: پروژه پل عابر پیاده بلوار ارتش و افزایش عرض خیابان فرعی باباطاهر و زیرگذر ورودی اسلامشهر به جاده غارعلیصدر از طرح های در دست مطالعه است.
معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری همدان نیز با بیان اینکه مناطق شهرداری هر یک باید به صورت شهرداری مستقل عمل کنند، بر توجه جدی به مقوله مهندسی ترافیک تاکید کرد وخواستار ایجاد واحد مستقل ترافیک در شهرداری هر منطقه شد.
عباس صوفی با تاکید بر تعامل خوب این نهاد با مسئولین و مدیران مناطق به مشکل در رفتار سازمانی و سیستم تعریف شده اشاره کرد و متذکر شد: بحث رفع ترافیک و مشکلات حمل و نقل نیاز جدی شهروندان است.
وی در ادامه به بحث های موجود در زمینه مهندسی ترافیک از جمله رنگ آمیزی، استاندارد سازی، پارکینگ های طبقاتی و هوشمندسازی ترافیک به عنوان مقوله ای بسیار مهم اشاره کرد و مهندسی ترافیک را نیازمند توجه جدی به این مباحث دانست.
اولویت شهر همدان رفع ترافیک است
وی در پایان تاکید کرد: اولویت شهر همدان رفع ترافیک است و باید در بحث بلوار ارم از نظر متخصصین دانشگاهی و مشاوران استفاده شود.
رئیس پلیس راهور استان همدان نیز با اشاره به حادثه خیز بودن بلوار «ارم» همدان و نرخ تصادفات و واژگونی خودرو و فوت شهروندان در این منطقه تاکید کرد: در بلوار «ارم» شهر همدان اولویت تامین امنیت عابر پیاده است.
سرهنگ حسین طلایی با اشاره به توریسی و تفریحی بودن بلوار «ارم» همدان و لزوم توجه به عابرین پیاده به جای خودروها تاکید کرد: از فضای سبز کنار پیاده رو غافل نشویم که هم بحث ایمنی عابر و هم بحث زیباسازی را به دنبال دارد.
وی در ادامه با بیان اینکه بلوار «ارم» همدان در فصل تابستان به مکانی تفریحی برای جوانان تبدیل می شود و باید اقدامات فوری را در نظر بگیریم، گفت: از جمله این اقدامات نصب کاهنده های سرعت با مصالح مناسب است.
نظر شما