۵ خرداد ۱۳۹۵، ۹:۵۰

تهدیدها و فرصت‌های شهرک صنعتی؛

همزیستی شقایق ها با صنعت/شقایق هایی که نباید از بین بروند

همزیستی شقایق ها با صنعت/شقایق هایی که نباید از بین بروند

ملارد-دشت شقایق‌های وحشی در دهستان اخترآباد ملارد یکی از جاذبه‌های گردشگری برجسته به شمار می‌رود، خطه‌ای که این روزها زمزمه‌هایی مبنی بر احداث شهرک صنعتی در جوار آن به گوش می‌رسد.

خبرگزاری مهر، گروه استان ها-ناصر رمضانی:گردشگری یکی از حوزه‌های درآمدزا و منحصربه‌فرد محسوب می‌شود که امروزه از آن به‌عنوان صنعت یاد می‌شود، عرصه‌ای که ارزآوری آن بسیار بالا و قابل‌توجه است و در بسیاری از کشورهای توسعه‌یافته به‌عنوان رکنی توانمند برای تحقق توسعه پایدار درآمدزایی و اشتغال‌زایی به شمار می‌رود.

ایران نیز در این حوزه با عنایت به ویژگی‌های طبیعی، جغرافیایی، تاریخی و فرهنگی و مردمی ایران‌زمین، در زمره ۱۰ کشور دیدنی دنیا قرار دارد.

علیرغم وجود ظرفیت‌های متعدد و متنوع، لذا در حوزه امکانات و ارائه خدمات مطلوب با ضعف‌ها و نقصان‌هایی مواجه هستیم که در صورت بهبود هر چه بیشتر زیرساخت‌های موجود، علاوه بر رفع بسیاری از معضلات و مشکلات عرصه کسب‌وکار و اشتغال، می‌توان درآمدهای چشمگیری را نیز از محل جذب گردشگر کسب کرد که با تزریق آن به حوزه‌های متعدد، امکان رفع بسیاری از کاستی‌های مالی و اعتباراتی در بخش‌های متعدد قابل حصول خواهد بود.

منطقه اخترآباد در غربی‌ترین نقطه استان تهران نیز از نمونه مناطقی به شمار می‌رود که علاوه بر بافت طبیعی و خاص این خطه، ازلحاظ پیشینه تاریخی نیز از قدمت بسیاری برخوردار است و می‌تواند چون نگینی درخشان در فرهنگ و تمدن تاریخی ایران‌زمین بدرخشد و روند توسعه این شهرستان را تسریع کند.

یکی از جذابیت‌های کم‌نظیر این منطقه به دشت شقایق‌های وحشی معطوف می‌شود، منطقه‌ای به وسعت ۲۰۰ هکتار که همچون بستری برای قامت شقایق‌ها در محدوده‌ای کوهپایه‌ای از بخش صفادشت شهرستان ملارد آرمیده است.

نزولات آسمانی ماه‌های اخیر باعث شده تا این دشت پس از سال‌ها جانی دوباره بگیرد و گل‌های سرخ و قرمزرنگ این اراضی آن‌چنان چشم‌نوازی کند که در طول یک ماه جلوه گری، تعداد بسیاری از مردم و گردشگران را مجذوب خود سازد.

دشت شقایق‌های وحشی هرساله در ایام بهار، میزبان جمعیت کثیری از گردشگران و دوستداران طبیعت از اقصی نقاط غرب استان تهران است، منطقه‌ای که قریب به پنج سال، با شکوه و عظمت منحصربه‌فرد خود فاصله گرفته بود اما بر اساس ویژگی بازگشت‌پذیری طبیعت، مجدداً شکوه ازدست‌رفته خود را بازیافته، موضوعی که پیش‌ازاین نیز برخی از کارشناسان منابع طبیعی آن را پیش‌بینی کرده بودند و گمانه‌زنی‌ها مؤید احیا و بازگشت دوباره زیبایی‌های چشم‌نواز این خطه بود، پیش‌بینی که بهار امسال محقق شد.

با همه این فرازها و فرود، مدتی است که زمزمه‌هایی مبنی بر احداث شهرک صنعتی در جوار دشت شقایق به گوش می‌رسد، امری که شاهقلیان معاون فرماندار ملارد نیز به آن اشاره  می‌کند.

حفظ دشت شقایق ضروری است

مجتبی شاهقلیان در گفت‌وگو با خبرنگار مهر با اشاره به طبیعت کم‌نظیر دشت شقایق در پهنه طبیعی شهرستان ملارد اظهار داشت:منطقه مذکور یکی از بافت‌های طبیعی خاص این خطه به شمار می‌رود که با برنامه‌ریزی اصولی و قاعده مند می‌تواند به یک فرصت ویژه برای توسعه و جذب گردشگری استان تهران تبدیل شود.

معاون فرماندار ملارد گفت:نزدیکی این محدوده به تهران، یکی از مؤلفه‌های اساسی در جذب توریسم به شمار می‌رود و با عنایت به جذابیت خاص این منطقه در جوار پایتخت، فرصتی ویژه در حوزه اکو توریسم منطقه محسوب می‌شود.

وی افزود:پیش‌ازاین نیز بنده در جلسه‌ای رسمی در فرمانداری ملارد بر این موضوع تأکید کردم که دشت شقایق، میلیون‌ها سال کارکرد طبیعی داشته و همه ما مکلف به حفظ آن هستیم.

شاهقلیان با اشاره به لزوم جابجای در جانمایی شهرک صنعتی ملارد عنوان کرد:به‌طور یقین صنعت، موتور محرکه توسعه کشور است و شکی نیست که احداث و بهره‌برداری از این شهرک از ضروریات شهرستان ملارد به شمار می‌رود.

معاون فرماندار ملارد گفت:برای کلنگ زنی و احداث این شهرک عظیم، تلاش‌ها و رایزنی‌های بسیاری صورت گرفته و ما نیز بر احداث آن تأکیدداریم، اما ازنظر بنده احداث شهرک صنعتی باید با حفظ دشت شقایق عملیاتی شود.

معاون فرماندار ملارد افزود:همان‌طور که صنعت باعث رونق می‌شود، جذابیت‌های گردشگری و اکو توریسم نیز در شکوفایی و بالندگی این شهرستان و هر نقطه دیگری از این کشور تأثیرگذار است و این ادعا موضوعی اثبات‌شده محسوب می‌شود که پیش‌ازاین در دیگر نقاط جهان به‌عنوان اصلی تجربه‌شده مورد تأیید قرارگرفته است.

شاهقلیان عنوان کرد:در کنار کارکردهای اقتصادی گردشگری، نباید ازنظر دور داشت که آرامش روحی و روانی طبیعت‌گردی انکارناپذیر است و درواقع امر، پای نهادن در طبیعت و هم‌نشینی با آن در زندگی ماشینی امروز، ضرورتی اجتناب‌ناپذیر به نظر می‌رسد.

وی افزود:بدون تردید آرامش روحی و روانی که از طبیعت برای انسان حاصل می‌شود خود امتیاز و موهبتی است که نمی‌توان جایگزینی را برای آن یافت یا ایجاد کرد.

معاون فرماندار ملارد گفت:آنچه در این عرصه رعایت آن ضروری به نظر می‌رسد، اعمال تغییرات و جابجایی‌هایی در محل احداث شهرک صنعتی است تا با اتکای به این راهکار، دشت شقایق که میلیون‌ها سال از قدمت آن می‌گذرد به‌عنوان فرصتی بالقوه حفظ شود، ظرفیتی که می‌تواند روزها و هفته‌هایی از سال را با  زیبایی خیره‌کننده خود، انسان را مجذوب زیبایی خود کند.

وی افزود:مقرر بود شهرک صنعتی مدتی پیش کلنگ زنی شود، اما گویا برخی از دغدغه‌های طبیعی، زیست‌محیطی و گردشگری، ملاحظاتی را در این خصوص ایجاد کرده که با رفع آن بستر لازم برای احداث و کلنگ زنی شهرک صنعتی ملارد محقق خواهد شد.

در ارزیابی‌های زیست‌محیطی دغدغه‌های دشت شقایق مدنظر قرار می‌گیرد

یعقوب مرید زاده در گفت‌وگو با خبرنگار مهر با اشاره به تأکید محیط‌زیست این شهرستان بر حفظ دشت شقایق عنوان کرد:ما نیز زمزمه‌هایی را مبنی بر تلاقی شهرک صنعتی ملارد با دشت شقایق شنیده‌ایم و رایزنی‌های لازم را در این خصوص با اداره کل حفاظت از محیط‌زیست استان تهران مدنظر قرار داده‌ایم.

رئیس اداره محیط‌زیست شهرستان ملارد گفت: طی جلسه‌ای رسمی نیز به  مسئولان مربوطه تأکید کرده‌ایم، اگر قرار است تلاقی در جانمایی شهرک صنعتی با دشت شقایق واقع شود، اعلام شود که در پاسخ عنوان شد احداث شهرک صنعتی با رعایت حد فاصله با این دشت عملیاتی می‌شود.

وی افزود:آن‌چنان‌که در گمانه‌زنی‌های مطرح بوده، ظاهراً احداث شهرک صنعتی با رعایت بُعد مسافت از این دشت اجرایی خواهد شد که البته به‌صورت قطعی و رسمی به ما اعلام‌نشده و اگر قرار باشد احداث این پروژه با خسران و آسیب به دشت شقایق همراه شود، قطعاً موردتأیید ما نخواهد بود.

مرید زاده گفت:بدون تردید اجرای پروژه شهرک صنعتی، مستلزم ارزیابی‌های زیست‌محیطی است و هنوز این امر محقق نشده و با کلید خوردن ارزیابی‌های زیست‌محیطی، یقیناً تمامی مؤلفه‌ها و دغدغه‌های زیست‌محیطی برای حفظ و بقای دشت شقایق مدنظر ما قرار خواهد گرفت.

 با جابجایی پروژه در محدوده‌ای دیگر دغدغه موجود مرتفع می‌شود

رحیم سلیمانی رادT معاون برنامه‌ریزی فرمانداری ملارد در گفت‌وگو با خبرنگار مهر در پاسخ به موارد طرح‌شده و دغدغه‌های موجود در خصوص احداث شهرک صنعتی و آسیب‌های احتمالی به دشت شقایق گفت:وسعت پروژه شهرک صنعتی سه هزار هکتار تعریف‌شده و ما با تقلیل و کاهش این وسعت به یک هزار هکتار، شرایطی را فراهم می‌کنیم که به بستر دشت شقایق آسیبی وارد نشود.

وی افزود:راهکار دیگر می‌تواند بر این مبنا استوار شود که بخشی از شهرک صنعتی که وارد حوزه دشت شقایق می‌شود را در فازی دیگر و در محدوده منطقه چاقو اجرایی کنیم تا مخاطره‌ای دشت شقایق را تهدید نکند.

سلیمانی راد عنوان کرد:یقیناً با اتخاذ تدابیر مؤثر و راهگشا، حفظ این استعداد و موهبت الهی مدنظر قرار خواهد گرفت.

لزوم لحاظ کردن مطالعات زیست‌محیطی دقیق در دشت شقایق

حمیدرضا بازافکن کارشناس منابع طبیعی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر در خصوص مخاطرات زیست‌محیطی فعالیت‌های صنعتی در اراضی و منابع طبیعی عنوان کرد:اساساً آسیب‌های مراکز صنعتی و تولیدی به تلاقی یا هم‌جواری خلاصه نمی‌شود.

وی افزود:مباحث بسیاری در این خصوص مطرح است که باید با دقت نظرِ تمام به آن پرداخته شود، زیرا افتتاح یک شهرک صنعتی طبیعتاً در کنار مزایای بسیاری آن با عوارض و تبعات طبیعی و زیست‌محیطی نیز همراه خواهد بود.

بازافکن عنوان کرد:به‌عنوان نمونه تردد کارمندان و نیروی انسانی فعال در چنین مراکزی با آلایندگی‌هایی همراه است که با در نظر گرفتن آسیب‌های ناشی از ساخت سوله، سوخت، مصرف انرژی، دستگاه‌های دفع فاضلاب، پسماندهای صنعتی با زنجیره‌ای از مخاطرات مواجه می‌شویم که به‌تدریج استعدادها و توانمندی‌های طبیعی و زیست‌محیطی را به مخاطره می‌اندازد.

این کارشناس منابع طبیعی گفت:ارائه نظریه های دقیق در خصوص دشت شقایق و پروژه شهرک صنعتی مستلزم مطالعات کارشناسی هرچه بیشتر است، اما در شرایط فعلی می‌توان به این موضوع اشاره داشت که در برخی موارد حدفاصل دو تا سه کیلومتری نیز قادر به حفظ قطعی منابع طبیعی نخواهد بود که امیدواریم مسئولان  با رعایت دقیق تمامی استانداردها و لحاظ کردن دغدغه‌های علمی و کارشناسی با اجرای چنین طرح‌هایی مبادرت ورزند.

وی افزود:بدون تردید یکی از پایه‌های تحقق سیاست‌های اقتصاد مقاومتی به تولید و صنعت پویا و فعال معطوف می‌شود، اما نباید دغدغه‌های زیست‌محیطی نیز که سلامت انسان و تمامی جانداران به آن گره‌خورده است، نادیده انگاشته شود و باید توأمان با یکدیگر اصول و قواعد این حوزه رعایت شود و گزافه نیست این ادعا که حتی در این عرصه باید  منابع طبیعی و ظرفیت‌های زیست‌محیطی در اولویت قرار گیرد.

بدون تردید حفظ دشت شقایق و لحاظ کردن استانداردهای لازم برای استمرار بقای این دشت ضرورتی غیرقابل کتمان است، اما ارتقای امکانات برای میزبانی از گردشگران نیز اصلی حائز اهمیت به شمار می‌رود که باید در دستور کار قرار گیرد، موضوعی که به‌عنوان مطالبه‌ای جدی از سوی برخی گردشگران این خطه مطرح است.

میراث فرهنگی و گردشگری ملارد در این بخش ضعیف عمل می‌کند

مهیار مرزن آبادیT دانشجوی ارشد رشته کشاورزی و یکی از گردشگران  این دشت که به همراه خانواده خود از شهرستان اسلامشهر در این خطه حضور پیداکرده بود، در گفت‌وگو با خبرنگار مهر با اشاره به لزوم دقت نظر مجموعه میراث فرهنگی و گردشگری ملارد برای تعبیه و تأمین امکانات لازم در این حوزه عنوان کرد:کاستی‌های مشهودی در این حوزه احساس می‌شود که انتظار می‌رود میراث فرهنگی با دقت نظر و اعمال مدیریت اصولی به رفع آن اقدام کند.

وی افزود:عدم حضور تیم کارشناس برای ارائه توضیحات و راهنمایی‌های لازم به گردشگران در خصوص بافت طبیعی و پیشینه تاریخی و جغرافیایی این خطه، فقدان سطل‌های زباله برای قرار دادن زباله‌ها از سوی گردشگران، ضعف در ارائه خدمات پذیرایی به گردشگران و...از نمونه مواردی است که باید برای رفع ان چاره‌اندیشی شود.

مرزن آبادی گفت:به نظر می‌رسد میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان ملارد در این بخش ضعیف عمل می‌کند و باید تدابیری اتخاذ شود تا از این فرصت به بهترین نحوممکن استفاده گردد که در صورت تحقق، هم گردشگران و هم شهرستان ملارد توأمان با یکدیگر از مزایای این فرصت ویژه بهره مند خواهند شد.

عموماً در چنین مواقعی کمبود امکانات و اعتبارات به‌عنوان عامل اصلی چنین ضعف‌هایی مطرح می‌شود، اما انتظار می‌رود مجموعه میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان ملارد در صورت فقدان امکانات کافی، برای جذب مؤثر آن رایزنی و تلاش هر چه بیشتری را مدنظر قرار دهد.

بدون شک باهم افزایی و همگرایی سازنده می‌توان از ظرفیت‌ها و توانایی‌های ادارات فعال محلی، منطقه‌ای و شهرستانی برای توسعه زیرساخت‌های گردشگری و تأمین الزامات آن گام های سازنده و موثرتری برداشت.

کد خبر 3667107

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha