به گزارش خبرنگار مهر، مراسم بزرگداشت چهلمین روز درگذشت منوچهر ستوده، جغرافیدان تاریخی و استاد دانشگاه تهران عصر روز سهشنبه ۴ خرداد با حضور چهرههایی مانند دکتر مهدی محقق، ماکان ستوده (فرزند ستوده)، احمد اقتداری، سیدمحمود دعایی، دکتر محمدتقی رهنمایی، همایون پورسردار، عنایتالله مجیدی، صادق سجادی، علی مظهری، علی دهباشی، مهرشاد کاظمی، علی امیری، احمد مسجدجامعی، احسان اشراقی، دکتر سامان توفیق و دیگران، از سوی گروه تاریخ و باستانشناسی خانه اندیشمندان علوم انسانی و با مشارکت اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان تهران، مجله بخارا، مرکز دایره المعارف بزرگ اسلامی و چند نهاد و ارگان دیگر در سالن فردوسی خانه اندیشمندان علوم انسانی در تهران برگزار شد.
در ابتدای این مراسم که اجرای آن را علی دهباشی مدیرمسئول و سردبیر مجله بخارا بر عهده داشت، مهدی محقق رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی با اشاره به سابقه ۶۳ ساله آشنایی خود را زندهیاد استاد منوچهر ستوده گفت: من از سال ۱۳۳۲ که در دبیرستان البرز زبان و ادبیات عربی تدریس میکردم، با دکتر ستوده آشنا بودم، یک بار یادم میآید در دفتر دبیرستان نشسته بودیم، دیدیم او با چهره ای برافروخته حاکی از اینکه تمام توانش را در زمان دو ساعته کلاس، صرف آموزش انگلیسی به بچهها کرده است وارد دفتر شد.
محقق: کمتر دانشمندی در جهان اسلام مانند ستوده علاقه به ورزش داشته است
وی علاقهمندی زنده یاد ستوده به سیر و سیاحت و گردش و کشف گوشه و کنار ایران را از ویژگیهای بارز او نام برد و با اشاره به انتشار مجموعه ۱۲ جلدی «از آستارا تا استرآباد» که حاوی تحقیقات و یادداشتهای دکتر ستوده از ایرانگردی در این خطه است تاکید کرد: ستوده با کنجکاوی علمی خودش تمام ابنیه، امکنه، بقاع سلسله جبال البرز را طی کرده و پیموده بود و این کنجکاوی علمی قابل ستایش است چرا که هر کسی این حس را ندارد.
رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی علاقهمندی ستوده به ورزش و به خصوص ورزش کوهنوردی را از دیگر ویژگیهای این ایرانگرد معاصر خواند و گفت: این در حالی است که ما در میان دانشمندان اسلامی کمتر میبینیم علاقه خاصی به ورزش داشته باشند. ستوده در کنار ایرج افشار و احمد اقتداری، علاقه خاصی به کوهنوردی و کشف اماکن مختلف داشتند.
دعایی: ستوده راهب خستگی ناپذیر دِیر ایران شناسی بود
در این مراسم همچنین حجتالاسلام سیدمحمود دعایی مدیرمسئول موسسه اطلاعات با اشاره به نخستین دیدار خود با مرحوم ستوده که در مراسم تجلیل از استاد سحاب صورت گرفته بود گفت: یادم میآید زندهیاد ستوده در آن مراسم ضمن پاسداشت خدمات استاد عباس سحاب، زمینشناس برجسته از اینکه حق او به شایستگی ادا نشده است و غفلتی که در رابطه با آثار او در جامعه صورت گرفته، گلایه کرد. من برای اذعان به این حرف حق، دست ایشان را بوسیدم اما متاسفانه بعدها کمتر توفیق یافتم که دکتر ستوده را زیارت کنم.
وی در ادامه متنی با عنوان «دانشمندی که ستوده بود» خواند و گفت: ستوده راهب خستگیناپذیر دِیر ایران شناسی بود و توانست این رشته را چندین مرحله ارتقا بخشد او به همراه ایرج افشار از مفاخر ملی ما هستند و از ویژگیهایش یکی این بود که فرش عافیت را کنار زد و با سختیها توانست آثار گرانبهایی از خود برای ما به یادگار بگذارد.
دعایی افزود: نسل جوان ما قدردان تلاشهای ستوده هستند او با گام زدن در پهنه زمین در دفتر و کاغذش رسم عاقبت را نقش میبست. انتشارات موسسه اطلاعات افتخار دارد که دو عنوان از کتابهای دکتر ستوده را که در سالهای ابتدایی شروع فعالیت تحقیقاتیاش، تالیف کرده بود، به زیور طبع آراسته است.
در این مراسم همچنین احمد اقتداری دوست قدیمی دکتر ستوده و از پژوهشگران حوزه خلیج فارس پژوهی در سخنانی تاکید کرد: ستوده حقیقت بین، حقیقت خواه و حقیقت طلب بود و همواره آنچه را باید، میگفت و مینوشت.
بر اساس این گزارش، منوچهر ستوده، ایران شناس، جغرافی دان تاریخی، استاد دانشگاه تهران و پژوهشگر برجسته ایرانی بود. از وی حدود ۶۰ جلد کتاب و نزدیک به ۳۰۰ مقاله به جا مانده است. او نخستین ایرانی است که اولین فرهنگ گویشی را به چاپ رساند. ستوده در ۲۰ فروردین امسال در شهر چالوس بدرود حیات گفت.
نظر شما