خبرگزاری مهر - گروه استانها: معاون تربیت بدنی و سلامت اداره کل آموزش و پرورش استان قم معتقد است اداره کل آموزش و پرورش در چارچوب توافق با وزارت ورزش و جوانان در رشتههای دارای قابلیت اجرا در مدارس از استعدادیابی در حوزه ورزش قهرمانی استقبال میکند.
مجتبی رمضان بیگی که در گذشته سوابق ورزشی روشنی داشته حالا در کسوت معاونت تربیت بدنی اداره کل آموزش و پرورش، دغدغههای قشر دانش آموز در حوزه ورزش را پیگیری میکند. رمضان بیگی در دفتر خود با خبرنگار مهر گفتگو کرد و از موضوعات مختلفی در حوزه ورزش دانش آموزی سخن گفت که مشروح گفتوگوی وی بدین شرح است.
*وضعیت ورزش دانش آموزی قم در زمینه زیرساختهای فیزیکی را چطور ارزیابی میکنید؟
در بخش زیرساختها، در سالی که شرایط مالی چندان چنگی به دل نزد به لطف تلاشهای همه عوامل مؤثر به ویژه حمایتهای مدیرکل، توانستیم ۳ پروژه بزرگ ورزشی را در قالب ۲ زمین چمن مصنوعی در دبیرستان هدایتی با بیش از ۴ هزار متر مربع و هنرستان محمدی کاشانی و نیز استخر سرپوشیده مجموعه فرهنگی ورزشی مریم را افتتاح کنیم که برای ساخت این اماکن ۲ و نیم میلیارد تومان هزینه شد.
حدود ۱۲ سالن ورزشی در کنار ساخت مدارس جدید التاسیس به ظرفیت سالنهای ورزشی قم اضافه شده است. استخر قدس نیز در کنار دبیرستان قدس در ناحیه ۴ در شهرک قدس با بیش از ۷۰ درصد پیشرفت در آستانه پایان کار قرار دارد که پیمانکار قول تحویل آن را تا پایان سال داده است.
در سال ۹۵ ساخت و راه اندازی هنرستان تربیت بدنی و علوم ورزشی شهید حیدریان در شهرک پردیسان در تابستان ۹۵ قطعی است و از مهر ۹۵ این هنرستان در بخش پسران به صورت عملیاتی راه اندازی میشود. غیر از ساختمان آموزشی، سالن چند منظوره، سالن تنیس روی میز، سالن کشتی، پیست دو و میدانی در حاشیه زمین چمن مصنوعی از امکانات این هنرستان است.
در حال حاضر حدود ۱۰۰ مکان ورزشی در بدنه آموزش و پرورش استان قم داریم که عمر غالب آنها زیر ۲۰ سال است
هنرستان تربیت بدنی پسران ما در ناحیه یک، یک مدرسه معمولی و بدون امکانات بود که با انتقال این هنرستان به هنرستان تربیت بدنی شهید حیدریان مشکلات سخت افزاری آن حل میشود.
در بخش دختران نیز هنرستان تربیت بدنی فخری را در مجاورت مجموعه ورزشی راحله داریم که ۱۰ سال است که فعال است و شامل سالن چند منظوره، تنیس روی میز و تیراندازی است. با توجه به مجاورت با سالنهای مجموعه ورزشی راحله، مشکلی از نظر فضای ورزشی برای هنرآموزان هنرستان فخری وجود ندارد.
*چه تعداد فضای ورزشی متعلق به آموزش و پرورش در قم داریم؟
در حال حاضر حدود ۱۰۰ مکان ورزشی در بدنه آموزش و پرورش استان قم داریم که عمر غالب آنها زیر ۲۰ سال است و پس از استان شدن قم، ساخته شده و اعتبارات آن از بودجه دولتی و خیرین تأمین شده است. داشتههای کنونی ما شامل ۲ استخر سرپوشیده فعال و یک استخر نیمه کاره، ۵ زمین چمن مصنوعی با ابعاد مختلف و بقیه سالنهای ورزشی چند منظوره در مدارس یا خارج از مدارس است.
در سالهای اخیر قانونی مصوب شد که با احداث هر واحد آموزشی با حداقل ۱۰ کلاس باید یک سالن ورزشی در همان واحد آموزشی ایجاد شود مگر این که متراژ زمین اجازه این کار را ندهد و به همین دلیل اغلب مدارس کنونی ما با این رویکرد دیده شده و هر جا که حیاط بزرگی وجود داشته این اتفاق افتاده است.
*یکی از دغدغههای هیئتهای ورزشی، استعدادیابی از میان دانش آموزان در مدارس است. برای این منظور چه ساز و کاری در نظر گرفتهاید؟
تفاهم نامهای بین وزارت ورزش و جوانان و آموزش و پرورش وجود دارد که به امضای وزرا رسیده است. تکلیف ۲ دستگاه در مباحث مختلف در این تفاهم نامه مشخص شده است و یکی از بندهای توافق بحث استعدادیابی است. وظایف آموزش و پرورش، فراهم کردن فضای حضور افراد متخصص از طریق هیئتهای ورزشی با رعایت اصول و مبانی حاکم بر آموزش پرورش برای استعدیابی است. وظیفه اداره ورزش و جوانان در این زمینه پیش بینی و رعایت ساز و کارهای فنی جهت حضور در مسابقات ورزشی دانش آموزی، بازدید از مدارس و بازدید از کانونهای ورزشی به منظور شناسایی استعدادها است.
در رشتههای رزمی چون قابلیت اجرا در مدارس وجود ندارد و این رشتهها به عنوان رشتههای مدرسهای شناخته نمیشوند امکان اجرای فرآیند استعدادیابی وجود ندارد
در همین زمینه رشتههای ورزشی که در مدارس ما قابلیت اجرا دارند در اولویت قرار دارند. فوتبال، فوتسال، هندبال، والیبال، بسکتبال، تنیس روی میز، بدمینتون، دو و میدانی، ژیمناستیک و شنا این رشتهها را تشکیل میدهند. فدراسیونهای اسکواش، تنیس روی میز، بدمینتون، تیراندازی با کمان، بسکتبال، هندبال و دو و میدانی برای کار استعدادیابی، امضای تفاهم نامههای مشترک را آغاز کردهاند.
در رشته هندبال کارگاههای آموزشی که با مدرسان خارجی در قم برگزار شد از طریق همین تفاهم نامه بود. در بسکتبال با همکاری هیئت بسکتبال مسابقاتی را برگزار کردیم. در دو و میدانی به دلیل حضور علی رضایی که هم رئیس هیئت و هم رئیس انجمن و هم مربی تیم ملی جوانان است قم به عنوان قطب جدید کشور شناخته میشود و ظرفیت بسیار مناسبی در این رشته ایجاد شده و تعامل بسیار خوبی نیز با هیئتهای تنیس روی میز، بدمینتون، شنا و ژیمناستیک وجود دارد که شرایط جدیدی از تعامل واقعی بین دو دستگاه بزرگ آموزش و پرورش و اداره کل ورزش و جوانان اتفاق افتاده است.
*اما برخی از رشتههای ورزشی برای مثال رشتههای رزمی مدال آور نظیر کاراته و تکواندو در این برنامه قرار ندارند.
در موضوع رشتههای رزمی چون قابلیت اجرا در مدارس ما وجود ندارد و این رشتهها به عنوان رشتههای مدرسهای شناخته نمیشوند امکان اجرای فرآیند استعدادیابی در مدارس وجود ندارد. معلمان ما در رشتههای تحت فعالیت تخصص لازم را دارند اما در رشتهای که در مدارس برنامهای برای آن وجود نداشته، مربیان و استعدادیابان هیئتهای ورزشی میخواهند تنها با دیدن اسکلت دانش آموز بفهمند که آن دانش آموز به کار آن رشته میآید؟ مگر این که استعدادیابان این رشته فراخوانی بدهند تا دانش آموز علاقمند به سالنهای ورزشی مد نظر آن هیئت ورزشی مراجعه کند.
ما میتوانیم در این زمینه اطلاع رسانی لازم را در مورد فراخوان آن رشته ورزشی انجام دهیم اما دانش آموز باید به جایی که برای این استعدادیابی از سوی هیئت ورزشی مورد نظر در نظر گرفته شده مراجعه کند و در داخل مدارس امکان این نوع استعدادیابی وجود ندارد. در فوتسال در تمامی ردههای تحصیلی در هر دو بخش مردان و زنان، تیم داشتهایم و محمد فرجی که رئیس کمیته داوران هیئت فوتبال استان قم است رئیس انجمن فوتسال آموزش پرورش هم هست و در این زمینه رشد بسیار خوبی داشتهایم.
*در فوتبال و فوتسال وضعیت چگونه است؟
در رشته فوتبال، چیزی تحت عنوان مسابقات استانی یا کشوری نداریم و برای مسابقات فرا کشوری در ردههای سنی مختلف از طریق فراخوان وزارتی، بازیکن معرفی میشود. مربیان ملی پس از غربالگری تیم ملی دانش آموزی را شکل میدهند اما در سطح کشور مسابقات فوتسال در همه ردههای تحصیلی برگزار میشود.
در رشتههایی که اشتراک فعالیت و همکاری نزدیک با هیئتهای ورزشی داریم زمینه کار و توفیق بیشتر است. امروز ما در دو و میدانی، هندبال، تنیس روی میز، بسکتبال و شنا شرایط بهتری نسبت به سایر رشتهها داریم.
*چه اقداماتی را برای بهبود روند استعدادیابی ورزشی در مدارس مؤثر میدانید؟
فونداسیون ورود به ورزش، استعدادیابی است، ساختار سازی بین ادارات کل ورزش و جوانان و آموزش و پرورش، انجام برنامههای مشترک، برگزاری مسابقات مشترک و فرار از موازی کاری میتواند زمینه رشد را ایجاد کند. این آمادگی هم در نیروی انسانی و هم در اراده انجام کار برای اجرای استعدادیابی مؤثر وجود دارد.
اما نیازمند این هستیم که هیئتها بپذیرند که از این ظرفیت بزرگ برداشت کنند و خودشان را به بدنه آموزش پرورش نزدیک کنند. کمک رسانهها نیز به انعکاس فعالیتهای حوزه آموزش پرورش و هم نقد منصفانه و فراهم کردن فضای مشترک به منظور هم افزایی ظرفیتهای آموزش پرورش و هم ورزش و جوانان میتواند کمک حال آموزش پرورش باشد.
نظر شما