اين مقام مسئول در وزارت نفت كه نخواست نامش در خبر ذكر شود، درگفتگو با خبرنگار اقتصادي مهر گفت : با توجه به اينكه بخشي از بودجه 5/2 ميليارد دلاري براي واردات بنزين در 6 ماه اول سال باقي مانده بود نسبت به خريداري محموله اي جديد اقدام شد تا بتوان بخشي از نيازهاي واردات كشور را برطرف كرد .
وي افزود : درحال حاضر ديگر بودجه اي براي تامين بنزين وجود ندارد و بايد در انتظار تعيين وضعيت لايحه چندين ميليارد دلاري از سوي دولت و مجلس بود .
وي درباره كفاف اين ميزان بنزين گفت : در حال حاضر روزانه بايد 30 ميليون ليتر واردات در روز صورت گيرد كه اين مقدار بنزين به شركت پالايش و پخش تحويل داده مي شود اما با توجه به 43 ميليون ليتر توليدات داخلي پيش بيني مي شود بتوان پس از دو تا سه ماه پس از شهريورماه نيز پاسخگوي مصرف بنزين بدين ترتيب بود .
وي تصريح كرد : پيش بيني مي شود لايحه دولت براي دريافت اعتباربراي واردات بنزين يكباره براي 6 ماه دوم سال نباشد بلكه اين چند ميليارد دلار به صورت زمان بندي شده به دولت اختصاص يابد اما همه اين موارد بستگي به نظر دولت و مجلس دارد .
اين مقام مسئول در وزارت نفت گفت : اگر بودجه اي اختصاص نيابد ديگر بودجه اي براي خريد بنزين نداريم .
وي درباره عدم خريداري بنزين در يك ماه و نيم اخير گفت : درست است در يك ماه و 10 روز اخير ايران هيچ خريد بنزين نداشته است اما بالاخره تصميم گرفته شد باقي مانده بودجه 5/2 ميليارد دلاري نيز خريداري شود اما امروز ديگر بودجه اي نداريم . اين مقام مسئول گفت : اين محموله در ماه سپتامبر يا اواسط مهرماه تحويل ايران داده مي شود .
وي در ادامه گفت : درحال حاضر قيمت فرآورده هاي نفتي به غير از گازوئيل و نفت سفيد به دليل اتمام فصل رانندگي درحال كاهش است و ايران فرصت را براي خريد مناسب ديد چرا كه در فصل رانندگي در آمريكا قيمت هر تن بنزين به 950 رسيده بود درحالي كه اين رقم درحال حاضر به 840 تا 850 دلار رسيده است؛ برهمين اساس ايران فرصت را براي خريد بنزين با توجه به قيمت خوب آن مناسب ديد .
به گزارش خبرنگار اقتصادي مهر ، امارات متحده عربي، هند، هلند، فرانسه، تركيه، كويت، اسپانيا ، تركمنستان، سودان و آذربايجان، 10 كشور آسيايي - اروپايي بوده اند كه در چند ماه اخير با قيمت مناسب تري نسبت به ديگر عرضه كنندگان به ايران بنزين عرضه كرده اند .
نظر شما