خبرگزاری مهر، گروه استان ها-ناصر رمضانی:شهرستان شهریار متشکل از هفت شهر شهریار، اندیشه، باغستان، فردوسیه، وحیدیه، صبا شهر و شاهد شهر بهعنوان یکی از مهمترین شهرستانهای مستقر در خطه غربی استان تهران مطرح است.
شهریار با وسعتی قریب به ۳۴۰ کیلومترمربع، پهنهای نسبتاً وسیع در میان شهرستانهای استان تهران به شمار میرود که روستاهای بسیاری اعم از اسدآباد، رزکان، رضی آباد بالا و پایین، یوسفآباد صیرفی، کردزار، سعیدآباد، بابا سلمان و...را در دل خود جایداده است.
یکی از ویژگیهای شاخص و برجسته این خطه از استان تهران به وجود باغات و زمینهای زراعی انبوه معطوف میشود که بهنوعی این توانمندی و استعداد بالقوه از دیرباز بانام و خطه شهریار گرهخورده است.
در این میان کشاورزی، زراعت و باغداری شناسنامه و هویت شهریار محسوب میشود و اطلاق عبارت نگین سبز استان تهران نیز وامدار چنین استعداد و توانمندی بالقوهای در این شهرستان است، باوجود چنین ويژگی و شاخصه برجستهای، برخی نارساییها در حوزه نظام توزیع میوه و ترهبار فعالان این عرصه را با چالش، مشقت و دشواریهای بسیاری همراه ساخته است.
از مدتها پیش گزارشهای متعددی از بازار میوه و ترهبار کهنز(قدیمیترین میدان میوه و ترهبار شهریار) به گوش میرسد که مؤید نارضایتی بخش قابلتوجهی از حجرهداران و مراجعهکنندگان عمومی به این مرکز است.
دامنه گلایهها و انتقادات فعالان این حوزه، حتی به باغداران و زارعان این شهرستان نیز تسری پیداکرده و وضعیت آنچنان بغرنج شده که مردم، فعالان کشاورزی و اکثریت قریب بهاتفاق افراد و گروههایی که بهنوعی در تعامل با این مرکز هستند، به ستوه آمدهاند.
گلایهها و نارضایتیهایی که از سال ۸۶ اندکاندک مطرح شد و امروز بهعنوان مطالبهای جدی و عمومی در این میدان مطرح است.
محدودیت فضا در بازار میوه و ترهبار شهریار غیرقابلتحمل است
علی فلاح رئیس اتحادیه میدان میوه و ترهبار شهریار در گفتوگو با خبرنگار مهر با اشاره به فضای بسیار محدود این بازار در خطه غربی استان تهران اظهار داشت:متأسفانه مسئولان این شهرستان آنقدر ضعیف عمل کردهاند که بعد از گذشت سالها اظهار گلایه، انتقاد و نارسایی در این بازار، همچنان مشکلات به قوت خود باقی است.
وی افزود:در شرایطی شاهد بینظمیها و نابسامانی بسیار در این بازار هستیم که روزانه بیش از سه هزار تن میوه در این بازار توزیع میشود و بهواقع این حجم از ورود و خروج میوه مؤید ظرفیت ویژه شهرستان شهریار است.
رئیس اتحادیه میوه و ترهبار شهریار گفت:اهواز، بندرعباس، زنجان، تبریز، ارومیه و بسیاری از شهرها و استانهای دیگر کشور مقصد محصولات شهرستان شهریار بوده و اغراق نیست اگر بگوییم استعداد کشاورزی این خطه حتی در سطح کشور نیز شهره و مطرح است.
فلاح گفت:از رسانهها درخواست و خواهش داریم صدای ما را به گوش مسئولان بالادست برسانند تا برای معضلات بازار میوه و ترهبار شهریار چارهاندیشی کنند که یقیناً در صورت رفع مشکلات، بهرهمندی و بهرهوری این شهرستان از استعدادهای موجود افزایش خواهد یافت.
وی در خصوص تعداد حجرههای این بازار عنوان کرد:قریب به ۵۲ حجره در این مرکز فعال بوده و بهصورت مستقیم و بدون احتساب وانت دارها و فعالان حوزه باربری برای دو هزار نفر اشتغالزایی ایجادشده است.
رئیس اتحادیه میوه و ترهبار شهریار گفت:در شرایطی که دغدغه اشتغال بهعنوان عمدهترین معضل و مشکل این شهرستان و بسیاری از نقاط دیگر کشور مطرح است، میطلبد نگاه ویژهای به این مرکز لحاظ شود تا با سامان مناسبتر زمینه فعالیت در این عرصه تسهیل و هموار شود.
درگیریها و زدوخوردهای پیاپی به دلیل محدودیت در فضای بازار میوه و ترهبار
حسین یکی از حجرهداران دیگر میدان میوه و ترهبار شهریار در گفتوگو با خبرنگار مهر گفت:به دلیل محدودیت شدیدی که در فضای این بازار وجود دارد، تردد و عبور و مرور برای حجرهداران، کشاورزان، مشتریان و وانتبارها با دشواریهای بسیاری همراه است.
وی افزود:طبیعتاً در چنین شرایطی امکان بروز تنش و مناقشه به میزان قابلتوجهی تشدید میشود و تقریباً روزی نیست که در این مرکز شاهد درگیری فیزیکی و لفظی نباشیم.
این حجرهدار میدان میوه و ترهبار شهریار گفت:سالها است مسئولان این شهرستان وعده حلوفصل مشکلات این مرکز را دادهاند اما تاکنون شاهد اقدام خاصی در این حوزه نبودهایم.
ناتوانی مسئولان زیبنده شهرستان ۷۰۰ هزارنفری شهریار نیست
یکی از کشاورزان و باغداران شهریار که علاقهای به رسانهای شدن نام خود نداشت، در گفتوگو با خبرنگار مهر در خصوص مشکلات بازار و میدان میوه و ترهبار کهنز گفت:بنده بهعنوان عضوی از جامعه زراعتی این شهرستان سالها است که در این منطقه رفتوآمد دارم و قریب به ۱۰ سال است که شاهد هستیم که مشکلات تردد و عبور و مرور در این محدوده مرتفع نشده است.
وی افزود:در طول یک دهه اخیر، هرساله مشکلات این حوزه به دلیل افزایش جمعیت تشدید شده و متأسفانه مسئولان در مقام حرف، مباحث بسیاری را مطرح میکنند اما در عمل شاهد هیچگونه تدبیر و درایتی که به برونرفت از شرایط موجود منتهی شود، نیستیم.
این فعال کشاورزی شهریار عنوان کرد:از فرماندار این شهرستان بهعنوان عالیترین مقام اجرایی و هماهنگکننده تمامی دستگاهها و ادارات این خطه انتظار داریم با حضور میدانی خود در این بازار، مشکلات را از نزدیک رصد و احساس کند تا شاید حاصل چنین بازدید و دیداری به راهکاری برای خروج از مشکلات فعلی این مرکز منتهی شود.
وی افزود:در طول سالیان گذشته مسئولان در خصوص مشکلات این حوزه بیشتر حرف زدهاند و کمتر عمل کردهاند.
این فعال کشاورزی در شهریار عنوان کرد:ناتوانی برخی مسئولان زیبنده شهرستانی با ۷۰۰ هزار نفر جمعیت نیست و امیدواریم حداقل مسئولان استانی حلوفصل مشکلات این بازار را که از اهمیت فرا شهرستانی و فرا منطقهای برخوردار است، با حساسیت هرچه بیشتری پیگیری کنند.
ضرورت بهرهمندی از ظرفیت بازار میوه و ترهبار باغستان احساس میشود
عبدالله زندی فر از فعالان حوزه توزیع محصولات کشاورزی و دانشآموخته رشته مهندسی در گفتوگو با خبرنگار مهر با اشاره به لزوم جابجایی و نقلوانتقال بازار میوه و ترهبار کهنز به نقطهای دیگر از این شهرستان عنوان کرد:بدون تردید با استمرار وضعیت موجود، دشواری و معضلات این مرکز افزایش خواهد یافت و باید برای رفع آن چارهاندیشی شود.
وی بابیان کلنگ زنی پروژه بازار میوه و ترهبار شهریار در محور شهریار-ملارد گفت:هدف اصلی از تعریف این طرح، انتقال بازار میوه و ترهبار کهنز به آن محدوده است اما برخی کارشناسان معتقدند این پروژه در آینده سرمنشأ مشکلات بسیاری خواهد بود.
زندی فرعنوان کرد:آنچه بهعنوان دغدغهای جدی در خصوص پروژه بازار میوه و ترهبار محور شهریار-ملارد مطرح است به انسدادهای ترافیکی معطوف میشود که در آینده تردد در این محور را با چالشهایی جدی مواجه خواهد ساخت.
وی افزود:بازار میوه و ترهبار باغستان بهعنوان مرکزیتی برای توزیع محصولات زراعی و باغی در غرب استان تهران، جایگزین مناسبی برای بازار فعلی است و ازلحاظ جانمایی در وضعیت بسیار مطلوب و مناسبتری قرار دارد.
زندی فرد گفت:حامیان این طرح عمدتاً به امکانات و تجهیزات تعریفشده در پروژه مذکور تکیه میکنند اما میطلبد به اقتضائات و شرایط جغرافیایی و منطقهای جاده ملارد-چیتگر بهعنوان محدوده جانمایی طرح نیز توجه بیشتری لحاظ شود.
این فعال عرصه توزیع محصولات کشاورزی عنوان کرد:امیدواریم مسئولان با اتخاذ تصمیمی سازنده امکان این جابجایی را فراهم سازند که یقیناً تحقق این امر رفع کننده بخش قابلتوجهی از مشکلات فعلی میدان میوه و ترهبار کهنز خواهد بود و مضافاً بر اینکه از بروز عوارض و مشکلات احتمالی مطروحه در محور شهریار-ملارد نیز پیشگیری خواهد شد.
احتمال بروز آلودگیهای صوتی و ترافیک در پروژه بازار محور شهریار-ملارد
علیرضا رضایت عضو شورای اسلامی شهر شهریار در گفتوگو با خبرنگار مهر با اشاره به برحق بودن گلایههای مردمی در خصوص بازار میوه و ترهبار کهنز و لزوم تسریع رفع مشکلات این مرکز گفت:بهطور یقین در صورت اتخاذ تصمیماتی جدی در سالهای گذشته، امکان جلوگیری از تشدید نارساییها و مشکلات فعلی وجود داشت.
وی افزود:بر اساس بند ۱۹ ماده ۷۱ قانون شوراهای اسلامی شهر و روستا، ساماندهی امور اماکن عمومی از وظایف مصرح مجلس شهری محسوب میشود که باید نسبت به آن اقدام شود.
رضایت عنوان کرد:تعریف و تصویب پروژه بازار میوه و ترهبار محور شهریار-ملارد نیز باهدف رفع مشکلات این بازار(کهنز) مدنظر قرارگرفته اما به نظر میرسد امکان بروز برخی مشکلات و نارساییها پیرامون پروژه تعریفشده وجود دارد.
عضو شورای اسلامی شهر شهریار گفت:بروز مشکلات و چالشهای ترافیکی در محدوده این طرح دور از ذهن نیست و مضافاً بر اینکه ایجاد و تولید آلودگیهای صوتی از دیگر تهدیداتی است که امکان بروز آن با بهرهبرداری از این پروژه پیشبینی میشود.
وی افزود:از سوی دیگر معبر شرقی این طرح نیز در مجاورت شهرک شاهد قرار دارد که سکونتگاهی وسیع به شمار میرود و اساساً در طرح تفصیلی نیز این قید وجود دارد که باید چنین طرحها و پروژههایی خارج از محدوده شهر تعریف شوند.
رضایت گفت:باوجود امکانات متعدد و متنوعی که در این پروژه پیشبینیشده، لذا یقیناً در آینده این همجواری میان بازار میوه و ترهبار محور شهریار-ملارد و شهرک مسکونی شاهد، میتواند با تعارضات فرهنگی خاص به خود همراه شود.
عضو شورای اسلامی شهر شهریار در خصوص علت تصویب این طرح در مجلس شهری باوجود احتمال بروز چنین معضلات و نارساییهایی عنوان کرد:تعدادی از اعضای شورا تأکید بسیاری داشتند که این طرح در نقطهای دیگر تعریف و اجرایی شود اما موافقان این طرح عنوان کردند با عنایت به قراردادی که از پیش تنظیمشده و برخی از مسائل حقوقی، صلاح نیست نسبت به تغییر جانمایی پروژه اقدام شود.
پرویز مرادی عضو دیگر شورای اسلامی شهر شهریار نیز در گفتوگویی کوتاه با خبرنگار مهر امکان بروز دغدغههای ترافیکی و مشکلات ناشی از همجواری بازار میوه و ترهبار محور شهریار-ملارد با شهرک مسکونی شاهد را مورد تأیید قرارداد.
لحاظ شدن نگاه همهجانبه لازمه تعریف و اجرای پروژههای عمرانی
یکی از معضلات جدی در حوزه مدیریت شهری معطوف به ضعف در مطالعات دقیق و عمیق کارشناسی میشود که پیش از اجرا و عملیاتی شدن طرح باید مدنظر قرار گیرد.
این مشکل صرفاً مختص شهرستان شهریار نیست و بعضاً در شهرها و مناطق دیگری از غرب استان تهران نیز مشاهده میشود که پروژهها بعد از تصویب و در حین اجرا با مشکلاتی همچون معارض، مسائل فنی، اعتباراتی و...مواجه میشوند.
یقیناً با نگاه همهجانبه و دقیق، امکان پیشگیری از بخش قابلتوجهی از مشکلات و موانع میسر خواهد شد، البته در خصوص این پروژه، مطالعات کارشناسی مربوطه لحاظ شده، اما علیرغم حصول چنین امری، همچنان ابهاماتی در خصوص امکان بروز معضل و نارساییهایی پیرامون پروژه تعریفشده وجود دارد.
به هر ترتیب طرح مورداشاره با همه دغدغههای موجود به تصویب رسیده اما به نظر میرسد با عزمی جدی بتوان با تغییر در جانمایی آن از بروز احتمالی برخی تهدیدات زیستمحیطی و فرهنگی جلوگیری کرد.
بازار میوه و ترهبار مرکزی غرب استان تهران واقع در منطقه باغستان شهریار نیز از پروژههایی به شمار میرود که ظرفیتها و امکانات متعدد و متنوعی اعم از ورزشی، فرهنگی، هتل ها و اقامتگاه های مناسب و استاندارد، سردخانه ۲۰ هزار تنی، امکانات بسته بندی و میوه خشک کنی، مسجد، کتابخانه، پارکینگ طبقاتی، درمانگاه، اوراژانس و...در آن دیده و تعریف شده و می تواند به عنوان جایگزینی مناسب برای استقرار مرکز توزیع عمده میوه و تره بار این شهرستان به اقصی نقاط کشور مدنظر قرار گیرد.
اگرچه تعریف و طراحی بازار میوه و ترهبار محور شهریار-ملارد در حوزه استحفاظی بخش مرکزی شهریار قرارگرفته و پروژه بازار میوه و ترهبار مرکزی غرب استان تهران در منطقه باغستانِ شهرستان شهریار جانمایی شده و ممکن است نگاه برخی از مدیران و مسئولان در بخش مرکزی، طرح انتقال به باغستان را وارد ندانند و بر تمرکز امکانات در بخش مرکزی تأکید کنند، اما میطلبد مسئولان ارشد شهرستانی با لحاظ کردن مصالح عمومی و نگاه کلان شهرستانی و حتی استانی، با اتخاذ تدابیری ویژه از بروز برخی مشکلات احتمالی در آینده پیشگیری کنند، امری که همیشه بهعنوان یک اصل منطقی، مقدم بر درمان به شمار میرود و میتواند از چالشهایی که احتمال بروز آن توسط برخی از کارشناسان گمانهزنی شده، جلوگیری کند.
نظر شما