۲ تیر ۱۳۹۵، ۱۱:۲۸

در گفتگوی تفصیلی مهر مطرح شد:

کارت ملی هوشمندکلید دولت الکترونیک/ اقبال مردم شاهرود به نام ائمه

کارت ملی هوشمندکلید دولت الکترونیک/ اقبال مردم شاهرود به نام ائمه

شاهرود - باوجود اینکه توزیع کارت ملی هوشمند در شاهرود از سال ۹۲آغاز شده اما همچنان برخی در ارتباط با آن آگاهی کامل ندارند حال انکه این کارت کلید دولت الکترونیک محسوب می شود.

به گزارش خبرنگار مهر، دولت الکترونیک طرحی است که مقدمات آن همزمان با سراسر کشور چندی پیش با برگزاری نشستی در استانداری سمنان اجرا شد و در گام نخست مرکز استان به دولت الکرونیک متصل و سپس دفاتر پیشخوان و شهرستان ها نیز با محوریت فرمانداری ها به شبکه اصلی متصل شدند.

در این بین اما حلقه واصله مردم و کارت ملی هوشمند یا به نوعی دیگر، کلید ورود مردم به دولت الکترونیک، کارت های هوشمند ملی هستند که تراشه داخل آنها می تواند با ۷۰ نهاد دولتی ارتباط برقرار کرده و جای امضای اشخاص را بگیرد.

در این بین کارت ملی هوشمند نیز مانند شناسنامه های جدید و سایر طرح های دیگر نوپا، با چالش ها و فرصت هایی در شهرستان شاهرود روبرو است که یکی از مهمترین آنها روند کند اعطای کارت ملی هوشمند است امری که برای هر شهروند از ابتدا تا انتها بالغ بر دو ماه طول می کشد و با وجود دریافت نوبت اینترنتی، همچنان مردم باید صفوف طولانی را به جان بخرند.

از سوی دیگر، تخریب فضای اداری ثبت احوال شاهرود به دلیل تعمیرات، باعث شده تا مردمی که برای دریافت کارت هوشمند ملی خود مراجعه می کنند در کنار تلی از خاک، دقایق بی شماری را معطل باقی بمانند، امری که به اذعان کارمندان شریف این نهاد دولتی در خور شان مردم و کارمندان نیست.

امروز رسالت کارکنان مجموعه ثبت احوال شاهرود به خوبی در حال اجرا می نماید اما طبیعی است که تعمیرات اساسی ساختمان موجود در شاهرود، خواه ناخواه بر کیفیت ارائه خدمات تاثیرگذار است برای بررسی بیشتر این موضوع با علی عمادی رئیس اداره ثبت احوال شاهرود به گفتگو نشسته ایم.

*برای آغاز مقدمه ای درباره کارت ملی هوشمند و شناسنامه های جدید توضیح دهید.

یکی از رسالت های ثبت احوال کشور ثبت مشخصات کامل افراد تابعه جمهوری اسلامی ایران است که با اجرای دو طرح کارت ملی هوشمند و شناسنامه ملی از اوایل دهه ۹۰ خورشیدی آغاز شده است در استان سمنان نیز این روند از بدو اجرای کار به صورت غیر فراخوانی تا کنون انجام می شود.

در خصوص صدور کارت ملی هوشمند در شاهرود هم باید گفت که این طرح نخستین بار در دی ماه ۹۲ آغاز شد اما متاسفانه مشکلات نرم افزاری و سامانه پشتیبانی طرح باعث شد تا روند اعطایی این کارت ها به کندی پیش رود چراکه سامانه ثبت نام کارت هوشمند سابقا با مشکلات متعددی از جمله قعطی فراوان روبرو بود که خوشبختانه در سال گذشته و با اتخاذ رویکرد جدید در دولت یازدهم، سامانه ثبت اطلاعات هموطنان به صورت مکانیزه در سراسر استان و شهرستان شاهرود به خوبی و با کمترین مشکلی پیش می رود.

*استقبال مردم شاهرود از این طرح چه بوده است؟

 امروز ۹۰ درصد اهداف سازمان ثبت احوال شاهرود درباره کارت های هوشمند ملی تحقق یافته است و در سال جاری سهمیه اعطای ۴۰ هزار کارت برای این شهرستان در نظر گرفته شده که تا کنون ۴۰ درصد آن تحقق یافته است این سامانه برای کسانی که اصلا کارت ملی دریافت نکرده اند به عنوان جامعه هدف و افرادی که کارت ملی خود را تعویض می کنند به عنوان جامعه غیر هدف خدمات ارائه می کنند.

باتوجه به انجام روند اداری صدور و تحویل کارت های ملی هوشمند در سراسر کشور از جمله شاهرود سیر اداری طی شده با همراهی اداره پست و دفاتر پیشخوان دولت حدالامکان با سرعت و دقت پیگیری می شود اما سهمیه صدور ۴۰هزار کارت در یک شهرستان قطعا کار دشواری می نماید که با همکاری دفاتر پیشخوان و نهادهای ذی ربط میسر می شود.

*آیا ادعای قطع شدن یارانه در صورت نگرفتن کارت ملی هوشمند صحت دارد؟

سازمان هدف مندی یارانه ها در پالایش هموطنان در قید حیات از سامانه ثبت احوال کشور کمک می گیرد که یارانه افراد متوفی از چرخه اداری حذف شود لذا در سامانه ثبت احوال فقط افرادی وجود خارجی دارند که شناسه ملی آنها در سیستم کارت هوشمند ثبت شده باشد پس طبیعی است که یارانه افرادی که تا به حال برای دریافت کارت ملی اقدام نکرده اند پرداخت نشود پس به هموطنان توصیه می کنیم برای اینکه در سیستم اداری شامل یارانه و ... به مشکل برنخورند، برای دریافت کارت ملی هوشمند اقدام کنند.

کارت ملی هوشمند تراشه ای الکترونیکی دارد که از طریق آن ۶۴ وزرات خانه جمهوری اسلامی ایران می توانند با سامانه ثبت احوال کشور مرتبط شود و این اقدام قرار است در آینده با نصب دستکاه های هوشمند مخصوصی در ادارات با هدف اشاعه دولت الکترونیک اجرا شود لذا کارت ملی هوشمند کلید دولت الکترونیک است که افراد در تمام تبادلات اقتصادی و اجتماعی و اداری خود به آن نیاز پیدا خواهند کرد و تنها زمان دقیق آن مشخص نشده است ولی این طرح قطعا اجرا خواهد شد.

*بسیاری از شهروندان روند اعطای کارت ملی را به دلیل ازدحام نامناسب می بینند، در این خصوص توضیح دهید.

ما برای اعطای کارت ملی هوشمند و شناسنامه های جدید هیچ فراخوانی صادر نکرده ایم که امروز بخواهیم برای اتمام آن مهلت تعیین کنیم اما زمان دقیق اجرای طرح دولت الکترونیک مشخص نشده و این طرح ممکن است در سال آتی یا سال های بعد به اجرا در بیاید لذا هموطنان می بایست برای طی مراحل قانونی اخذ کارت ملی هوشمند اقدام کنند.

این امر برای شناسنامه های جدید نیز مصداق دارد این شناسنامه ها نیز بدون فراخوان اعطا می شوند و فعلا مهلتی برای این امر وجود ندارد و مردم می توانند با مراجعه به شش دفتر پیشخوان دولت و اداره پست شهرستان در کنار دفتر پیشخوان شهرهای اطراف مانند کلاته خیج، بسطام، رودیان و... نسبت به دریافت کارت ملی هوشمند اقدام کنند.

*برای رفع این معضل چه تدبیری اندیشیده اید؟

یکی از مواردی که ما همواره به آن تاکید ویژه داشته ایم این است که مردم از ازدحام بی مورد برای دریافت کارت ملی هوشمند و شناسنامه جدید پرهیز کنند و برای این امر تعداد مراکز ثبت نام صدور کارت ملی را با برون سپاری به دفاتر خدماتی افزایش داده ایم از سویی دیگر ثبت احوال برای طرح های تعویض شناسنامه و کارت ملی هوشمند اصلا فراخوانی صادر نکرده است که بخواهد برای آن ضرب العجلی تعیین کند.

همچنین ما برای رفاه حال شهروندان مدت اتمام اعتبار کارت های ملی قدیمی را که سال ۹۴ عنوان شده بود، یک سال تمدید کردیم مجموع این عوامل برای این بود که مردم به صورت تدریجی و نه یکباره به ثبت احوال مراجعه کنند و طی یک دوره کوتاه کارت ملی هوشمند خود را دریافت کنند.

از سویی دیگر جامعه هدف کارت های ملی هوشمند و شناسنامه های جدید کسانی بود که به سن ۱۵ سالگی می رسند و شناسنامه های آنها نیازمند عکس دار کردن است و عموم مردم که بدون نیاز فقط به فکر تعویض شناسنامه و کارت ملی هستند در اولویت بعدی یعنی جامعه غیر هدف ثبت احوال قرار دارد.

از ابتدای سال جاری تاکنون ۱۵ هزار درخواست برای کارت ملی هوشمند در شهرستان شاهرود به ثبت رسیده است.

*درباره شناسنامه های جدید نیز توضیح دهید؟

شناسنامه های قدیمی موسوم به جلد قرمز ها در سیستم های دستی از ابتدای انقلاب اسلامی همواره حضور داشتند اما صدور مکانیزه شناسنامه های جدید به ما این امکان را می دهد تا علاوه بر افزایش کیفیت این شناسنامه ها، نکات امنیتی و ایمنی آنها را نیز در نظر گرفته باشیم برای مثال عکس افراد در شناسنامه جدید اسکن شده و درگیر حالت چسبی سابق را ندارد این امر در کنار استفاده از لمینیت مخصوص سلفونی سبب می شود  تا عمر مفید شناسنامه افزایش یابد و این امر در کنار دقت و خوانا بودن مندرجات از محاسن شناسنامه های جدید هستند.

*درباره آمار ولادت سال ۹۵ توضیح دهید و اقبال مردم شاهرود برای نامگذاری نوزادان خود چگونه است؟

در سال ۹۵ تاکنون ۸۳۹ مورد ولادت در شاهرود رخ داده که از این بین ۴۱۷ مورد پسر و ۴۲۲ مورد دختر هستند و همچنین ۷۹۸ مورد ولادت شهری و ۴۱ مورد ولادت روستایی در این بازه زمانی رخ داده است در این بین فراوانی نام پسران به ترتیب محمد، علی، ابوالفضل، امیرعلی، محمد طاها، امیرحسین و محمدمهدی و همچنین در بین دختران فاطمه، زهرا، بهار، نازنین زهرا، فاطمه زهرا، باران و یسنا ثبت شده است.

آمار اسامی فرزندان شاهرودی نظریه کاهش اقبال عمومی از اسم های قرآنی و عربی را رد می کند چرا که مردم دین دار شاهرود با عنایت به این آمار همچنان اسامی قرآنی را بر فرزندان خود می گذارند از سوی دیگر خوشبختانه با ارائه خدمات مناسب توسط ثبت احوال نام گذاری اسامی نامتعارف در شاهرود به صفر رسیده است.

درباره علل گرایش مردم به نام ها باید تحقیقات علمی و میدانی کرد که این امر در حیطه وظایف ثبت احوال نیست اما عواملی مانند سریال های صدا و سیما، فیلم های سینمایی و گرایش های فامیلی در نام گذاری فرزندان بی تاثیر نیست با این حال تاکنون تحقیق جامعی در این باره در حوزه شهرستان انجام نشده است.

*ساختمان ثبت احوال شاهرود وضعیت نابسامانی دارد دراین موردتوضیح دهید؟

اداره ثبت احوال شاهرود برای ارائه خدمات نوین مکانیزه از جمله سند وفات، خلاصه وفات، نام و نام خانوادگی، کارت هوشمند، شناسنامه، ازدواج، طلاق و شناسنامه نوزاد نیازمند فضایی شبیه پیشخوان بود که این امر با شکل اتاقی سنتی این اداره همخوانی نداشت لذا با رایزنی های صورت گرفته از سوی مدیر کل ثبت احوال استان سمنان، فرماندار شاهرود و کارشناسان ثبت به این نتیجه رسیدیم که شکل سنتی این اداره می بایست تغییر کند برای این منظور اعتبارات مورد نیازدر فاز اول جذب و ساختمان کنونی تا حدی تخریب شد.

به دلیل وجود فیبر نوری سرعت بالا در این اداره ما مجبور به ارائه خدمات در کنار عملیات ساختمانی هستیم چرا که امکان جا به جایی موقت این اداره به فضایی دیگر وجود نداشت اما نکته ای که امروز نارضایتی همگان را برانگیخته طولانی شدن مدت اصلاح هندسی فضای اداری است که با محاسبات انجام شده قرار بود دو ماهه صورت بگیرد حال آنکه با گذشت ۴۰ روز از آغاز عملیات، این اداره همچنان در مراحل تخریب به سر می برد که این امر نیازمند حمایت مادی و معنوی فرماندار و مسئولان استانی است.

با وجود تخریب بخش اعظمی از فضای ثبت احوال شاهرود مراجعان این اداره که در برخی روزها به بیش از ۲۰۰ نفر نیز می رسند، در فضایی محدود سامان دهی شده و امور اداری طبق روال انجام می شود که این امر قابل ستایش است هر چند فضای تخریب شده کنونی در شان ثبت احوال و مردم نیست.

کد خبر 3690263

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha