۱۳ تیر ۱۳۹۵، ۱۱:۱۵

«معماری شعر معاصر» منتشر شد

«معماری شعر معاصر» منتشر شد

قزوین- معماری شعر معاصر با نگاهی به اشعار نیما، ا.بامداد و نمایندگان جریان‌های شعری پس از نیما، دهمین اثر مکتوب مجید بالدران توسط انتشارات سایه گستر قزوین منتشرشد.

به گزارش خبرنگار مهر، هدف اصلی این کتاب که پایان نامه کارشناسی ارشد این شاعر و پژوهشگرقزوینی است؛ بررسی این نکته است که آیا شاعران نوپرداز شعر معاصر به "اقتصاد کلمه" و "اقتضای کلمه" در نحوه نگارش شعر خود توجه داشته‌اند و در صورت مثبت بودن این پاسخ، چگونه و با چه رویکردی این مهم صورت گرفته است.

 بی تردید، شعر هم ‌روزگار ما از جنبه‌های شکل‌ شناسی و سودجویی از «نام‌نگاشت‌ها» در جای سطرهای کوته و بلند خود، مجموعۀ بی‌بدیلی از نوآفرینی‌ها و نوگرایی‌های زیباشناختی است که تا کنون کمتر بدان پرداخته شده است.

هدف اصلی این کتاب بررسی این نکته است که آیا شاعران نوپرداز شعر معاصر به «اقتصاد کلمه» و «اقتضای کلمه» در نحوۀ نگارش شعر خود توجه داشته‌اند و در صورت مثبت بودن این پاسخ، چگونه و با چه رویکردی این مهم صورت گرفته است.

بی‌ شک میان شاعران معاصر، الف بامداد در نوشتار اشعار خود سلیقه‌ای خاص دارد و این نوع نوشتار در اشعار وی یکی از شیوه‌های عادت‌زدایی و برجسته ‌سازی در شعر بامدادیی است، به گونه‌ای که از یک طرف بر توازن کلامی و از طرف دیگر بر پیام‌های معنایی آن می‌افزاید.

یکی از انگیزه‌های نویسنده از این نوع نوشتار، هدایت خواننده به حفظ ریتم در موسیقی است و شیوه نگارش شعرهای سپید به ویژه بعد از مجموعه «باغ آیینه» خواننده را وامی‌دارد تا در خواندن شعر، قطع و وصل کلام را رعایت کند و در نتیجه شعر را چنان که منظور نظر شاعر است بخواند و از این رهگذر ضرب ‌آهنگ شعر را دریابد.

در فصل اول این کتاب تئوری‌های ادبی نیما یوشیج، آغازگر بزرگ شعر معاصر در «حرف‌های همسایه»، ارتباط وی با فرمالیسم و معماری چند شعرش بررسی شده است.

همچنین اولین شعر چندصدایی ایرانی، چگونگی آفرینش نیما در عرصۀ فرم، شکل درونی شعر و ساخت دیالکتیکی، کشمکش درونی، به عنوان یک الگوی موفق و دیدگاه نیما دربارۀ ساختمان شعر تجزیه و تحلیل شده است.

در فصل دوم اشعار بامداد سوژه اصلی این کتاب است و با تعریف نام‌ نگاشت، شعر تجسمی و «شکل اندام‌وار» پیشینه‌ای برای شعر فرمالیستی بررسی شده است.

اینکه شکل بازتاب محتواست و در شعر معاصر «بند» جایگزین «بیت» شده، نگاه به واج‌آرایی در شعر سپید بامداد، ترتیب کلمات وی در محور عمودی کلام و تقطیع شعر از نظر نوشتار با اهمیت شکل ذهنی عجین شده است.

در ادامه با مروری بر آرای کولریج، تی. اس. الیوت و رومن یاکوبسن سه چهرۀ اصلی فرم‌گرا دو نظریه مهم و اساسی «شکل اندام‌وار» و «نظریه غیرشخصی بودن شعر» مد نظر قرار گرفته و بهترین مدل نوشتاری شعر بامداد نیز در این بخش معرفی شده است.

در فصل سوم حنجره‌های شرقی نیمایی نوآوری در شعر با نام ‌نگاشت‌هایی از شعر نیمایی معرفی شده است، در این بخش مروری کوتاه بر معماری شعر شاعرانی چون شفیعی کدکنی، بامداد، اخوان ثالث، فروغ فرخزاد، سهراب سپهری، نصرت رحمانی و حمید مصدق شده تا تأثیر معماری شعر در سروده‌های نیمایی و استفاده از این ترفند ادبی در اینگونه از اشعار نیز مشخص شود.

سرانجام در فصل چهارم با معرفی کوتاهی از نحله‌های مختلف شعر معاصر از دهۀ چهل تا کنون، به ترتیب سیر شعر موج نو، شعر حجم، شعر دیداری (کانکریت)، شعر چریکی، شعر پلاستیک، موج ناب، شعر گفتار و شعر متفاوت آورد شده و نمونه‌هایی گذرا از اینگونه اشعار بررسی شده است.

معماری شعرمعاصر پس از ترانه های سرزمین آفتاب(انتشارات دلوارتهران ۱۳۸۱) و هفت چشمه (انتشارات حوزه هنری قزوین۱۳۸۳) سومین کتاب بالدران درحیطه نقد و بررسی شعر معاصر ایران است.

توزیع چاپ اول این کتاب هم اکنون در۱۱۰۰ نسخه و در ۲۰۶صفحه با قیمت هشت هزارتومان در کتابفروشی های سراسر کشور آغازشده است.

کد خبر 3697057

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha