۳ شهریور ۱۳۸۵، ۱۱:۰۶

/ مروري بر يك كتاب /

" گنج زري بود درين خاكدان " شرح حال محمد باقر الفت

" گنج زري بود درين خاكدان " شرح حال محمد باقر الفت

اين كتاب با شرح زندگي و احوالات ، معرفي آثار و ديدگاه هاي فاضل و مصحح اصفهاني " محمد باقر الفت " به طرح بينش و فضايل اخلاقي ، اجتماعي و فكري وي پرداخته است .

 


به گزارش خبرنگار كتاب مهر، محمدباقر الفت متولد سال 1301 قمري در اصفهان بود. جد پدري او از اولاد محمدرحيم بيگ استانجو به نام شيخ محمدتقي صاحب " حاشيه بر معالم " ساكن قصبه ايوان كي از ورامين تهران بوده كه به علتي نامعلوم در اوايل دوره قاجار شغل پدران خود را - كه از مستخدمان دولت بودند - ترك كرده ، جهت تحصيل علوم ديني به نجف رفته و پس از اتمام تحصيلات و رسيدن به درجه اجتهاد به اصفهان آمد.

پدرش از معروف ترين و بانفوذترين روحانيون عصر خود بوده و مادرش نيز صاحب خط و سواد فارسي و عربي و بهره مند از علوم فقه و رياضي بوده است.

در چنين شرايطي الفت نيز به فراگيري علوم و دانش هاي گوناگون به ويژه علوم ديني پرداخت. وي نزد مجتهدان و عالمان بزرگي چون ملامحمد كاظم خراساني، شيخ الشريعه اصفهاني، شيخ باقر اصطهباناتي و ضياءالدين عراقي به فراگيري علوم مذهبي و شرعي پرداخت ولي كم كم بنا به عللي نسبت به روش هاي تحصيل حوزوي و صفات اخلاقي محصلان ديني بدبين شد و شور و اشتياق اوليه خود را از كف داد.

بنابراين به مطالعه علم رجال و تراجم فضلا و تواريخ علما كه از ديرباز به آنها علاقه مند بود پرداخت. او تحت تاثير انقلاب مشروطه و حمايت مجتهدان عاليقدر از آن به گروه مشروطه خواهان پيوست ولي از آن جايي كه اطلاعات سياسي وسيعي نداشت به سمت علوم مختلف كشيده شد.

بعد از مطالعه و دقيق شدن در مسائل روز به اتفاق چند تن از متجددان و روشنفكران كميته اي به نام آفتاب تشكيل داد كه هدف اصلي برپايي آن آشنا كردن مردم به علم و دانش و بالا بردن معلومات سياسي و اجتماعي بود.

الفت مدتي نيز به تصوف گرايش يافت و با توسل به شيوه هاي عرفاني و سلوكانه به عبادت و روزه و تهذيب نفس پرداخت. او همچنين به سياحت اروپا و آسيا رفت و در اين اثنا تجربيات فراواني اندوخت كه زمينه ساز نوشتن كتابي با عنوان " سفرنامه " از سوي او در سال 1322 ش. شد.

از ديگر كتاب هاي او كه در اين كتاب به آنها پرداخته شده مي توان به اين موارد اشاره كرد. در سال 1319 ش. " رباعيات مولانا جلال الدين " را با مقابله چند نسخه خطي و چاپي تصحيح و مرتب كرد و در سال 1320 به چاپ رساند.

در 1321 كتاب " نسب نامه الفت " را بر اساس نسب نامه اي كه قبلا نوشته بود به رشته تحرير درآورد و شجره نامه مفصلي از اقوام نسبي و سببي خود را در ابتداي آن اضافه كرد.

در سال 1324 نيز كتاب " داستان هفت برادر يا نتيجه دين و دانشجويي نوع بشر " را كه در زمره آثار تحقيقي و فلسفي است نوشت و پس از آن كتاب " اسلام " تاليف كنت هانري دوكاستر را از فرانسه و " رساله ميهماني " افلاطون را از عربي به فارسي ترجمه كرد. 

به گزارش مهر، اين كتاب از پنج فصل تشكيل شده است كه معرفي و شرح حال الفت، آثار وي، مقدمه هايي كه او براي كتاب هاي ديگران نوشته است، نامه ها و شرح زندگي وي به قلم خود براي تنها پسرش را شامل مي شود.

" گنج زري بود درين خاكدان " شرح احوال، جمع آوري و تصحيح آثار منثور فارسي محمدباقر الفت تاليف لاله الفت به تازگي از سوي نشر نوشته اصفهان روانه بازار كتاب شده است .

کد خبر 370770

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha