به گزارش خبرگزاري مهر، مدينه منوره با وجود داشتن ميراث فاخر اسلامي اولين پايتخت اسلامي به شمار مي رود، چرا كه جايگاه رسول خدا(ص)، سجده گاه او، حضور ارتش و سپاه سلحشور و فاتحان مسلمان حتي با گذشت بيش از 1400 سال همچنان تداعي مي شود.
در اين شهر مقدس بناهاي تاريخي و ديني بسياري به چشم مي خورد كه بزرگترين نويسندگان و محققان در باب اين مكان مقدس به تحقيق و پژوهش پرداخته و آن را وصف كرده اند. وجود دو مسجد تاريخي و قديمي "مسجدالنبي" و "مسجد قبا" به آن قداست و كرامت خاصي بخشيده است . مسجد قبا كه در جنوب غربي مدينه منوره واقع شده، 3 و نيم كيلومتر از مسجدالنبي فاصله دارد.
در آيات بسياري از قرآن چون سوره توبه به بناي مسجد قبا كه جلوه اي از تقوا و پرهيزكاري بود، اشاره شد، اين آيات نشانگر عظمت اين مسجد است كه خير و بركات موجود در آن رمز برتري اش از ديگر مساجد به شمار مي رود.
ساخت و تأسيس مسجد قبا
هنگامي كه مسلمانان مدينه منوره شنيدند رسول خدا (ص) مكه را به قصد مدينه منوره ترك كرده است، هر روز از صبح تا ظهر منتظر او و ديگر مسلمانان مي ماندند تا اينكه حضرت محمد (ص) در ماه ربيع الاول به روستاي قبا در شهر مدينه رسيد.
پس از اين مهاجرت، دستور ساخت مسجد از سوي حضرت محمد (ص) صادر شد، اين مسجد كه قبا نام دارد، اولين مسجد در دوران اسلامي به شمار مي رود كه حضرت محمد (ص) اولين سنگ بناي ساخت آن را گذارد. پايه هاي اين مسجد كه بر اساس تقوا گذشته شد و خود حضرت (ص) سنگ را از صخره ها خارج و با اصحابش به ساخت مسجد اقدام كرد.
بازسازي مسجد قبا
با گذشت زمانهاي بسيار مسلمانان به بازسازي اين مسجد بسيار اهتمام ورزيدند، خلفاي راشدين چون عثمان به بازسازي آن اقدام كرده و سپس عمر بن عبدالعزيز به منظور زيبا سازي آن تلاش كرد، او اولين كسي بود كه براي آن گلدسته ساخت، در سال 555 هجري جمال الدين اصفهاني آن را تجديد بنا كرد و به زيبايي آن افزود. مسجد قبا بارها و بارها بازسازي، مرمت و تعمير شد تا اينكه در سال 881 با آباداني مسجدالنبي اين مسجد نيز آباد شد.
در دوران سعودي مسجد قبا مورد عنايت و توجه بسياري قرار گرفت و ديوارهاي خارجي آن مجددا احيا و از سمت شمال به وسعت آن افزوده شد. در سال 1405 ملك فهد بن عبدالعزيز دستور داد تا علاوه بر بازسازي مجدد به مساحت آن نيز بيفزايند، البته اين كار در نهايت دقت و ظرافت انجام شد تا از اين ميراث باستاني به خوبي نگهداري شود.
نماي بيروني مسجد قبا
پس از اين ساخت و سازها، بناي قديمي آن ويران و بخشهايي از زمينهاي مجاور از 4 طرف به ساختمان جديد مسجد اضافه شد و به جاي يك گلدسته قديمي، 4 گلدسته از هر جهت، به ارتفاع 47 متر به آن اضافه شد.
اين مسجد مجموعه اي از قبه هاي متصل دارد، 6 قبه بزرگ كه قطر هر كدام از آنها 12 متر است و 56 قبه كوچك كه قطر هر كدام 6 متر است، اين قبه ها كه قوسي شكل هستند، به ستونهاي محكمي در داخل هر رواق تكيه كرده اند .
فضاي درون مسجد قبا
اين مسجد داراي محراب و منبري از سنگ مرمر است. در اين مسجد چاهي وجود دارد كه به ابو ايوب انصاري منسوب است. عرض مسجد و حياط آن با سنگ مرمر كه حرارت و نور خورشيد را منعكس مي كند، پوشيده شده است. اين حيات داراي سايه بان هايي است كه از پارچه هايي از الياف شيشه اي ساخته شده و بر اساس نياز از آنها استفاده مي شود.
تنها فضاي نمازخانه و درون مسجد به 5 هزار و 35 متر مربع رسيده كه ساختمان مسجد به همراه سرويسهاي خدمه به 13 هزار و 500 متر مربع از فضا را اشغال كرده است. قبل از اين مساحت مسجد 1600 متر مربع بود. البته به اين مسجد كتابخانه، موزه و اماكني براي خدمت رساني به زائران اضافه شده است.
نظر شما