خبرگزاری مهر - گروه استانها: با توجه به بارندگیهای اندک و گاهوبیگاه نامنظم در سالهای گذشته، امروزه یکی از نیازهای اساسی در حوزه کشاورزی توسعه کشتهای گلخانهای است که بستری برای کشت سالم، فعالیت اقتصادی سودمند و صرفهجویی قابلتوجه در مصرف آب محسوب میشود.
توسعه کشتهای گلخانهای امروز به عرصهرقابت تولیدکنندگان برای تولید محصول سالم و باکیفیت تبدیلشده اما متأسفانه استان کرمانشاه علیرغم برخورداری از موقعیت مناسب و آبوهوای متنوع اما بهره چندانی از کشتهای گلخانه ندارد، موضوعی که چند ماه اخیر مدیریت ارشد استان را به تکاپو واداشته و در جلسات مکرر بر توسعه کشت گلخانهای در استان تأکید شده است.
بهطور متوسط ۵ درصد از وسعت اراضی زراعی کشور به استان کرمانشاه اختصاصیافته و استانی مستعد برای کشت انواع محصولات و بهاصطلاح قطب کشاورزی در کشور محسوب میشود اما با نگاهی به آمارها به وضعیتی نامناسب و پرآشوب در سیستم کشاورزی استان پی خواهیم برد؛ وضعیتی که سبب شده نیمی از ظرفیت کشاورزی استان مغفول بماند و حتی از پتانسیل اثرگذار و مهم امکان مبادلات اقتصادی و فعالیت تجاری با عراق و دیگر کشورهای منطقه استفادهای نشود.
ناگفته پیداست که رونق بخش کشاورزی و فراهم کردن بستر تولید و کشت و زرع تا حدود زیادی در کاهش رقم بیکاری مأیوسکننده استان کرمانشاه مؤثر است و بخش کشاورزی این ظرفیت را دارد که برای عده کثیری از جوانان بهصورت مستقیم و غیرمستقیم شغل ایجاد کند.
توسعه کشت گلخانه ای از برنامه های مهم در استان است
استاندار کرمانشاه در گفتگو با خبرنگار مهر، توسعه کشت گلخانهای را از برنامههای مهم در استان دانست و اظهار داشت: متأسفانه باوجود ظرفیتهای کشاورزی قابلتوجه در کرمانشاه اما کشت گلخانهای در استان وضعیت مطلوبی ندارد.
اسدالله رازانی با تأکید بر استفاده از ظرفیت کشت گلخانهای برای اشتغالزایی و رونق اقتصادی گفت: برنامههایی برای توسعه کشتهای گلخانهای در استان در نظر گرفتهشده و در طرحی بلندمدت احداث هزار هکتار گلخانه در استان پیشبینیشده است.
رازانی وضعیت فعلی کشت گلخانهای در استان را نامناسب دانست و گفت: توسعه کشتهای گلخانهای ظرفیت بسیار مهمی برای اشتغال به کار جوانان است و از سوی دیگر امکان صرفهجویی در مصرف آب تا حد زیادی میسر میشود.
وی با اعلام حمایت از توسعه کشت گلخانهای در استان گفت: تلاش برای توسعه کشتهای گلخانهای از سیاستهای مهم در بخش کشاورزی است و زمینه اشتغالزایی بسیار بالایی نیز دارد.
رازانی ابراز امیدواری کرد که با توسعه کشتهای گلخانهای شاهد اشتغالزایی در سطح وسیع باشیم و از ظرفیت ویژه استان در بخش کشاورزی استفاده شود.
افزایش ۴ برابری راندمان تولید از پیامدهای مثبت توسعه کشتهای گلخانهای است
مدیرکل سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، یکی از سیاستهای اساسی وزارت جهاد کشاورزی را توسعه کشتهای گلخانهای دانست و اظهار داشت: کشتهای گلخانهای در فضایی بسته انجام میشود و قابلکنترل است و از طرفی نیاز آبی کمتر باعث صرفهجویی در مصرف آب میشود.
خسرو شهبازی در خصوص کشت گلخانهای توضیح داد: بهعنوانمثال در کشور به ازای هر کیلو گوجهفرنگی ۲۵۰ تا ۳۰۰ لیتر آب استفاده میشود درحالیکه در دنیا ۶ یا ۷ لیتر برای تولید هر کیلو گوجهفرنگی مورداستفاده قرار میگیرد.
وی افزایش ۴ برابری راندمان تولید را از پیامدهای مثبت توسعه کشتهای گلخانهای عنوان و تصریح کرد: اگر محصولی در فضای آزاد تولید کنیم و به ۴ لیتر آب نیاز داشته باشد برای همان محصول در فضای گلخانه به یکچهارم یعنی یک لیتر در ثانیه آب نیاز است و لذا سیاست وزارتخانه نیز این است که کشتهای تازه خوری مانند سبزی و صیفی را به سمت گلخانهها ببرد تا هم اراضی آزاد شوند و هم صرفهجویی بسیار عظیمی در مصرف آب صورت گیرد.
طرح ۱۰۰۰ هزار هکتاری توسعه کشت گلخانه ای برای استان در نظر گرفته شده است
مدیرکل سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه از اجرای برنامهای بلندمدت در استان با محوریت کشت گلخانه خبر داد و افزود: توسعه ۲ هزار هکتار از اراضی استان در برنامهای ۱۰ ساله برای کشت گلخانه پیشبینیشده تا علاوه بر تأمین محصولات تازه خوری استان، بخش عمدهای هم صادرات به عراق، روسیه و آسیای میانه داشته باشیم.
شهبازی ادامه داد: به همین خاطر توسعه گلخانهها را در اولویت قراردادیم و در سفر ریاستجمهور به استان کرمانشاه طرحی ۳ تا ۵ ساله برای توسعه ۱۰۰۰ هکتار از اراضی استان به کشت گلخانهای در نظر گرفتیم که بخش عمدهای از آب این پروژه تهیه و زمین آن نیز فراهمشده و به دنبال سرمایهگذار هستیم.
وی در خصوص طرحهای گلخانهای در دست اقدام بیان کرد: یک قطعه ۵۶ هکتاری به شرکت بنیاد شهید یا کوثر در اسلامآباد غرب دادهشده که إن شاءالله در سفر هیئت دولت کلنگ زنی خواهد شد همچنین در سرپل ذهاب قطعهای ۴۰ هکتاری به شرکت جهاد نصر دادهشده که به دنبال فراهم شدن تسهیلات برای آن هستیم و متقاضیان زیادی در بخش خصوصی داریم که مالکیت زمین مربوط به خودشان است و پس از رایزنی در وزارتخانه قرار بر این شده از محل صندوق توسعه ملی تسهیلات لازم را در اختیار ما قرار دهند تا این هزار هکتار گلخانه را در استان توسعه دهیم.
حضور سرمایهگذاران خارجی برای توسعه کشت گلخانهای در استان
شهبازی همچنین اظهار کرد: قراردادی نیز با بنیاد مستضعفین منعقدشده که ۱۱۰ هکتار از اراضی دانشکده کشاورزی در قالب تفاهمنامهای سهجانبه انجام شود و برای این منظور نیز یک سرمایهگذار تأمین تسهیلات آن را پذیرفته و قرار شده دانشگاه هم زمین لازم را در اختیار سرمایهگذار قرار دهد و بنیاد مستضعفین هم آنجا مشغول به کار شود.
مدیرکل سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه اضافه کرد: طرح توسعه گلخانه دیگری در تنگ کنشت داریم که مربوط به ارتش است و قرار شده بنیاد برکت سرمایهگذاری آن را انجام دهد تا در این راستا کشتهای گلخانهای را بهمنظور کنترل بهتر، صرفهجویی در مصرف آب و تولید سالمتر محصول و صادرات در استان توسعه یابد.
شهبازی از حضور سرمایهگذاران خارجی برای توسعه کشت گلخانهای در استان کرمانشاه خبر داد و افزود: شرکتهای فرانسوی نیز تضمین دادند که در پروژه گلخانه اسلامآباد هم آموزشهای لازم را ارائه دهند و هم بازار فروش را فراهم کنند تا بهعنوان اولین گلخانه باهدف توسعه صادرات ۶۰ درصدی به خارج و مصرف ۴۰ درصد نیز در داخل راهاندازی شود.
هزار هکتار گلخانه اشتغالزایی مستقیم ۱۲ هزار نفر را به دنبال دارد
این مسئول اضافه کرد: گلخانه اسلامآباد غرب اگر راهاندازی شود سیستمی پیش برنده خواهد بود و سیستم سرمایش و سردخانه آن پیشبینیشده و از هر لحاظ مجهز است که در سفر دولت نیز کلنگ زنی میشود که البته هزینههای آن تأمینشده و حدود ۵۵ میلیارد تومان هزینه در بردارد که بخش سرمایهگذار آورده خود را مشخص کرده و تسهیلات بانکی آن نیز از محل صندوق توسعه ملی پیشبینیشده است.
شهبازی به ظرفیت اشتغالزایی عظیم توسعه کشت گلخانهای در استان کرمانشاه اشاره و اظهار کرد: اشتغالزایی بستگی به نوع محصول دارد اما معمولاً به ازای هر ۵ هزار مترمربع برای ۱۰ تا ۱۲ نفر اشتغال ایجاد میشود و درواقع به ازای هر هکتار ۲۰ تا ۲۲ نفر مشغول میشوند اما درمجموع پیشبینی میشود به ازای هر هکتار برای ۱۰نفر اشتغالزایی شود.
مدیرکل سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه افزود: به ازای هزار هکتار گلخانه ۱۲ هزار نفر در استان مشغول بهطور مستقیم مشغول به کار میشوند که البته اشتغال غیرمستقیم در بخشهای مختلفی همچون اشتغال حمل و بازار فروش و بستهبندی و... برای عده زیادی فراهم میشود.
شهبازی بابیان اینکه امکان کشت تمام محصولات بهصورت گلخانهای وجود دارد، افزود: تمام کشتها میتواند در فضای گلخانهای تولید شود و محدودیتی در این خصوص نداریم و موز یا هر محصول دیگری میتوان تولید کرد اما کشت محصولاتی همچون سبزی و سیفی جات کار شامل فلفل، خیار و گوجه، هندوانه، گرمک که مصارف عمده دارد بیشتر انجام میشود.
صرفه جویی و جلوگیری از بحران آب از مزایای کشت گلخانه ای است
شهبازی جلوگیری از بحران آب و صرفهجویی فراوان در مصرف آب را از مزایای مهم کشت گلخانهای بهصورت نشایی دانست و گفت: بنا داریم تا برخی محصولات در قالب کشت گلخانهای بهصورت نشایی کشت شود و امسال بهصورت آزمایشی کشت نشایی چغندرقند و ذرت را در دستور کارداریم اما در آینده بسیاری از کشتها ازجمله کلزا را به سمت کشت نشایی پیش خواهیم برد.
وی با اشاره به لحاظ نمودن سیاستهای تشویقی برای کشتهای گلخانهای گفت: صدور مجوزها در کمترین زمان ممکن، اجازه کشت در محدوده شهر، تأمین اعتبارات با سود ۱۱ درصد از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی، کمک به بخش خصوصی در تأمین زیرساختها برای کشت گلخانهای ازجمله موارد است.
این مسئول همچنین وضعیت کشت گلخانه در کشور را ضعیف دانست و افزود: ما در صنعت گلخانه ضعیف هستیم و در کشور حدود ۱۰ هزار هکتار کشت گلخانه داریم و در استان نیز وضعیت بدتر است و تنها ۳۸.۹ هکتار داریم که البته از این میزان نیز بخش قابلتوجهی گلخانه مدرن نیست و بهطور متوسط روی ۵۰ درصد این میزان میتوان حساب باز کرد.
مدیرکل سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه گفت: امیدواریم با برنامهای که داریم کشت گلخانهای در استان را از متوسط کشور بالا ببریم و وزارتخانه نیز برای این مهم همکاری ویژهای دارد.
توسعه کشت گلخانهای یکی از مهمترین مطالبات در سفر هیئت دولت به استان است که در برنامه مدیریت استان برای جلب حمایت در این سفر قرار دارد و مقررشده تا پروژههایی با این محوریت در سفر هیئت دولت به استان کلنگ زنی شود.
نظر شما