به گزارش خبرنگار مهر، در شرایطی که اوضاع نابسامان اقتصادی وضعیت سختی را برای بسیاری از افراد کم درآمد و بیکار ایجاد کرده و استاندار و مسئولان استان با تشکیل دهها جلسه و کمک گرفتن از اعتبارات بخش خصوصی و دولتی تلاش می کنند تا شغلهای جدید ایجاد کنند اقدام برای ایجاد مشاغل موقت و ساماندهی دست فروشان نیز از کارهایی است که باید مورد توجه مسئولان ذیربط قرار گیرد.
دست فروشان واقعی کسانی هستند که به دلیل نداشتن سرمایه اولیه در پی کسب روزی حلال و تامین معاش خانواده در کوی و برزن و زمینهای بدون استفاده در محله های مختلف با احترام به ضوابط تعیین شده و بدون مزاحمت برای دیگران کسب روزی می کنند.
این پدیده اگر کنترل و ساماندهی نشود می تواند پیامدهای زیست محیطی، نابسمانی شهری و برهم خوردن مبلمان شهری و معظلات اجتماعی و نارضایتی شهروندان را به همراه داشته باشد که در این میان اتخاذ تصمیم درست و منطقی و بموقع می تواند راهگشا باشد و در کنار آن اشتباه در تصمیم گیری و یا برنامه ریزی عجولانه می تواند مشکلات را بیشتر کرده و نارضایتی ایجاد کند.
رونق جمعه بازار، سه شنبه بازار، شنبه بازار، دوشنبه بازار در استانهای مختلف از پدیده هایی است که توانسته تا حدی هم مشکل بیکاری برخی را برطرف کند و هم در تامین نیاز برخی خانواده های کم درآمد در تهیه اقلام ارزان قیمت موثر باشد.
این پدیده در شهر قزوین هم دیده می شود و با کمک سازمان میادین میوه و تره بار و ساماندهی مشاغل شهری شهرداری با ایجاد سه شنبه بازار و جمعه بازار در چند نقطه از شهر قزوین از جمله سلامگاه، مینودر، نواب و ناحیه شهری مهرگان شرایطی برای فعالیت این گروه از افراد فراهم شده است.
امروز یکشنبه جمعی از دست فروشان جمعه بازار قزوین در اعتراض به تغییر جمعه بازار در سلامگاه به سه شنبه بازار در مقابل استانداری حضور یافتند و از مسئولان خواستند به مشکلات آنها رسیدگی کنند که این حضور بهانه ای شد تا موضوع را بررسی کنیم.
سه شنبه بازار در قزوین رونق ندارد/ جمعه بازار بهتر است
فیروز رسولخانی از دست فروشان باسابقه در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: حدود ۳۰۰ تا ۴۰۰ نفر در قزوین دست فروشی می کنند و امورات خود را با همین کار می گذرانند و در سالهای اخیر تازه جمعه بازار رونق گرفته بود که شهرداری تصمیم گرفت این بازار را موقتا با روز سه شنبه جابجا کند.
وی افزود: قرار بود شش ماه این جابجایی انجام شود و اگر جواب نداد دوباره به وضعیت سابق بازگردد و متاسفانه درچند ماه هیچ رونق نگرفت و ما در هزینه های خود مانده ایم و کسب و کار خوبی نداریم.
نجات علی رضا خانی دیگر دست فروش جمعه بازار قزوین هم به خبرنگار مهر اظهارداشت: ما هم کاسبیم و باید بدهی و چک های خود راپرداخت کنیم اما این جابجایی برای ما مشکل ساز شده و اگر فکری برای ما نشود نمی دانیم چه کاری باید انجام دهیم.
وی بیان کرد: بسیاری از مشتریان ما از روستاها می آیند و اگر این روز به سه شنبه تغییرکند خیلی از مراجعان را از دست می دهیم لذا از مسئولان استان و شهرداری تقاضا داریم در این زمینه تجدید نظر کنند.
علی مرادی هم گفت:از شهرداری انتظار داریم برای دست فروشان خدمات لازم را ارائه کنندتابتوانیم زندگی خانواده خود را اداره کنیم والان مدتی است که هیچ کاسبی نداریم و باید بدهی های خود را بدون کسب درآمد پرداخت کنیم و اگر این روند ادامه پیدا کند شاید پیامدهای منفی بدنبال داشته باشد و برخی برای تامین زندگی دچار خطا شوند.
عمویی: تغییر جمعه بازار به سه شنبه بازار برای رفاه حال شهروندان است
حسین عمویی مدیرعامل سازمان میوه و تره بار و ساماندهی مشاغل شهری شهرداری قزوین در پاسخ به سوال خبرنگار مهر برای حل مشکلات ایجاد شده اظهارداشت: حدود هشت سال است که برای ایجاد اشتغال برای دست فروشان اقدام کردیم و شاید در سالهای گذشته میزان ترافیک مانند امروز نبود اما در شرایط کنونی وضعیت کاملا تغییر کرده است.
وی افزود: در کنار افزایش زائران حرم امامزاده حسین(ع) به طور همزمان طرح های عمرانی شهرداری در محدوده سلامگاه در حال اجراست که موجب شده با فعالیت جمعه بازار، مشکلات دوچندان شود.
عمویی بیان کرد: در این میان ساکنان اطراف این منطقه مدتهاست از حضور دست فروشان اظهار گلایه مندی کرده اند که در روز تعطیل و زمان استراحت آنها این بازار برپا می شود و با نوشتن نامه و تسلیم شکایات متعدد خواستار جلوگیری از فعالیت این افراد بویژه جمعه بازار شده اند که وظیفه داریم به این تقاضا رسیدگی و رفاه همه گروهها را تامین کنیم.
مدیرعامل سازمان میوه و تره بار و ساماندهی مشاغل شهری شهرداری قزوین تصریح کرد: در شرایط کنونی در روزهای جمعه حجم زیادی از زوار در سلامگاه حضور دارند و وجود جمعه بازار واقعا مشکل ساز شده و معضلات بهداشتی ایجاد شده از سوی دست فروشان هم مزید بر علت شده و چهره ناخوشایندی در این محدوده شکل می گیرد که پسندیده نیست.
وی اظهارداشت: در شرایطی که مسئولان در صدد توسعه توریسم بویژه گردشگری مذهبی هستند و استان قزوین در این مسیر گام برمی دارد منطقی نیست با ترویج پدیده دست فروشی بدون هیچ ضابطه و یا قانون و بدون ساماندهی به جایگاه خود لطمه بزنیم.
عمویی گفت: حدود ۳۰۰ دست فروش در قزوین هستند که شاید ۲۰ درصد آنها واقعا از این راه امرار معاش کنند و بقیه مهاجران فصلی هستند که از مناطق دیگر به شهر سفر می کنند و ما نیز وظیفه داریم در تامین درخواست مردم ساکن در اطراف امامزاده و سایر مناطقی که دست فروشان فعالیت می کنند نگذاریم این موضوع به یک مشکل عمومی تبدیل شود.
وی بیان کرد: شهرداری از حامیان جدی دست فروشان واقعی و کسانی است که بر اساس ضوابط و قانون می خواهند در مشاغل موقت فعالیت کنند اما اگر قرار باشد نسبت به روز بازارها بی تفاوت باشیم دچار اسیب می شویم.
سه شنبه بازار رونق می گیرد
عمویی گفت: سه شنبه بازار با هدف کاهش مشکلات ترافیکی و حجم تردد مردم پیش نهاد شده و در این روز حضور زوار کمتر است و دست فروشان می توانند به کار خود ادامه دهند و اگر کمی این افراد حوصله داشته باشند و صبوری کنند مطمئن باشند بتدریج این بازار جایگاه خود را پیدا کرده و مانند جمعه بازار مشتری خود را خواهد داشت.
وی اضافه کرد: در شهرهای شمالی در گذشته فقط جمعه بازار فعال بود اما امروز شاهد برپایی بازار در روزهای شنبه، دوشنبه، سه شنبه وچهارشنبه هم هستیم و بتدریج همه ایام هفته این فعالیت رونق گرفته و قزوین نیز از این وضعیت مستثنی نیست و بسرعت جایگاه خود را پیدا خواهدکرد.
عمویی تصریح کرد: در حال حاضر سه شنبه بازار شهرک مهرگان از رونق بسیار خوبی برخوردار است و در قزوین نیز این وضعیت شکل خواهد گرفت.
مدیرعامل سازمان میوه و تره بار و ساماندهی مشاغل شهری شهرداری قزوین اظهارداشت: ساماندهی دست فروشان، انتقال به مکان مناسب با محدودیت زمین در قزوین و ارائه خدمات رفاهی مناسب از دغدغه های ما در سازمان میادین شهرداری است و امیدواریم باهمکاری دست فروشان و شهروندان ضمن حمایت از کسانی که با رعایت ضوابط قانونی فعالیت می کنند کاری کنیم تا این فعالیت زمینه خدمت رسانی مناسب به مردم را فراهم کرده و اشتغالزا هم باشد.
ساماندهی دست فروشان در مکانهای مناسب
با شنیدن صحبت های مدیرعامل سازمان میوه و تره بار و ساماندهی مشاغل شهرداری قزوین و نیز گلایه های دست فروشان به نظر می رسد با همکاری مردم، مسئولان و دستفروشان می توان ضمن احترام به ضوابط و قوانینی که برای ایجاد نظم و ساماندهی امور صورت گرفته هم دست فروشان به کار خود ادامه دهند و هم زمینه تامین کالاهای مورد نیاز افراد کم درآمد فراهم شود.
به نظر می رسد ساماندهی دست فروشان و تعیین مکانهایی مناسب که مزاحمتی برای سایر شهروندان ایجاد نکند باید در دستور کار شهرداری و مسئولان ذیربط قرار گیرد تا هم چهره شهر زیبا بماند و هم مکانهای ویژه ای با طراحی و مبلمان مناسب که بتواند برای مسافران و گردشگران هم قابل استفاده باشد شکل بگیرد.
به دلیل محدودیت زمین در داخل شهر قزوین وجود برخی زمینهای قابل استفاده در شهرهای اطراف مانند بیدستان، اقبالیه و شریفیه می تواند برای این کار مورد توجه و بررسی مسئولان و کارشناسان قرار گیرد.
خبرگزاری مهر درنظر دارد درگزارش دیگری این موضوع را با نگاه کارشناسی مورد بررسی قرار دهد تا شاید بتوان راهکاری عملی برای ساماندهی دست فروشان در قزوین ارائه کرد.
نظر شما