۴ شهریور ۱۳۸۵، ۱۵:۲۱

به مناسبت هفته جهاني مساجد - 10

مسجد جامع دهلي بزرگترين عبادتگاه مسلمين در سرزمين 72 ملت

مسجد جامع دهلي بزرگترين عبادتگاه مسلمين در سرزمين 72 ملت

خبرگزاري مهر - گروه دين و انديشه: مسجد جامع دهلي مهمترين مسجد در بخش قديمي دهلي در هندوستان است كه بزرگترين و مشهورترين مسجد هندوستان محسوب مي شود و فرمان ساخت آن توسط شاه جهان امپراطور مغول صادر و در سال 1656 ميلادي تكميل شد.

به گزارش خبرگزاري مهر، در شهرهاي بسياري از هندوستان كه داراي تاريخ حكمراني اسلامي بوده و يا جمعيت مسلمانان آن قابل توجه هستند مساجد جامع ديگري فعاليت مي كنند.

اين مسجد در هندوستان با نام "مسجد جهان نما" شهرت دارد و مسجد جامع تنها اشاره اي به برگزاري نماز جماعت روزهاي جمعه در اين مسجد است. محوطه خارجي اين مسجد مي تواند بيش از 25 هزار نمازگزار را در خود جاي دهد. اين مسجد همچنين دربرگيرنده چندين قطعه اشياي باستاني و عتيقه بوده كه در آن ميان مي توان به قرآني اشاره كرد كه روي پوست آهو نوشته شده است.

شاه جهان چندين مسجد مهم ديگري را چون مساجد آگره، اجمر و لاهور ساخته است. طرح طبقات مسجد جامع بسيار به موتي مسجد (مسجد مرواريد) در آگره شباهت دارد، اما مسجد جامع بزرگتر از آن بوده و داراي دو طبقه است. قسمت اعظم اين مسجد به علت وسعت زير بنايي كه شاه جهان براي آن برگزيد بعدها به آن اضافه شد. شاه جهان حاكم مغول همان شاهي بود كه دستور ساخت تاج محل را در شهر آگره، هندوستان براي همسر محبوب خود ممتاز محل نيز صادر كرد.

محوطه خارجي مسجد از طرف شرق، شمال و جنوب به سه رديف پلكان منتهي مي شود كه همگي با ماسه سنگهاي قرمز رنگ ساخته شده است. در شمالي مسجد 39 پله، در جنوبي 33 پله و در شرقي كه محل ورود خانواده سلطنتي بوده 35 پله دارد. اين پله ها براي جايگيري دكه هاي غذايي و فروشگاه ها هنرمندان خياباني مورد استفاده قرار مي گرفت.

عصر هنگام در شرقي مسجد جهان نما به بازار فروش مرغ و ماكيان تبديل مي شود. پيش از جنگ 1857 استقلال هندوستان نزديك در جنوبي مسجد يك مدرسه قرار داشت كه طي جنگ استقلال هندوستان كاملا تخريب شد. بازار بزرگ چندي چوك به معناي ميدان نقره در قسمت شمالي اين مجسد قرار داشت كه توسط جهان آرا بيگم دختر شاه جهان ساخته شد و يادآور هنر و تمدن عصر مغول است.

مسجد جامع دهلي رو به سمت غرب دارد و هر سه طرف آن با ايوانهاي طاقدار قوسي شكل پوشانده شده كه درگاه برج مانند آن رو به مركز مسجد قرار دارد.

اين مسجد حدود 800 متر طول و 27 متر عرض دارد و سقف آن با سه گنبد پوشانده شده است. هر كدام از گنبدهاي اين مسجد با مرمرهاي سياه و سفيد كار شده اما گنبد بالايي آن با طلا پوشانده شده است.

دو مناره اين مسجد 40 متر ارتفاع دارد و دربرگيرنده 130 پله است كه با مرمر سفيد و سنگ ماسه قرمز فرش شده است.  در محوطه پشتي اين مسجد نيز چهار مناره كوچك كه به مناره هاي جلويي شباهت دارد قرار گرفته است.

زير گنبدهاي مسجد سالني قرار گرفته كه هفت ورودي قوس دار آن رو به سمت غرب است و ديوارهاي مساجد تا ارتفاع كمر با مرمر پوشانده شده است. غير از اين سالن نيز، سالن اقامه نماز ديگري در مسجد قرار دارد كه 60 در 27 متر مربع تخمين زده شده است و هفت ورودي قوس دار دارد. در بالاي هر كدام از اين وروديهاي قوسي شكل لوحهايي از مرمر سفيد قرار داد كه 2/1 متر طول و 76 سانتي متر عرض دارد كه روي آن با مرمر سياه حكاكي شده است. روي اين لوحها تاريخ ساخت مسجد حك  و از فضائل و سلطنت شاه جهان نقل شده است.

كف مسجد با مرمر سياه و سفيد فرش شده و قسمتي كه قرار است سجاده هر نمازگزار باشد با سنگهاي مرمر مشخص شده است. اين سجاده هاي مرمرين از نظر اندازه 44/91 سانتي متر در 50 سانتي متر بوده و در در مجموع 899 سجاده سياه مرمرين در كف مسجد جايگذاري شده است.

کد خبر 371579

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha