به گزارش خبرنگار مهر، «سرگی استپاشین» رییس اتحادیه کتاب روسیه به تازگی ازجریان بیسابقه رشد فروش کتاب در سال جاری در این کشور خبر داده است. در سال ۲۰۱۵ حدود ۱۱۲ هزار نسخه کتاب و بروشور منتشر شده که حدود ۴ دهم درصد بیش از سال ۲۰۱۴ است. به گفته استپاشین روسیه در رتبه بندی جهانی صنعت نشر پس از چین، آمریکا و بریتانیا جایگاه سوم را از آن خود کرده است.
اوایل ماه ژوئن در میدان سرخ مسکو جشنوارهای برگزار شد که ۴۰۰ ناشر از ۵۰ منطقه روسیه را با ۱۰۰ هزار عنوان کتاب گرد هم آورده و با این حرکت به همگان نشان دادند که بازار کتاب در این کشور همچنان پویا است. با این حال کارشناسان معتقدند که این رشد اندک اما خوشحال کننده، دوام ندارد و به جریانی فزاینده تبدیل نخواهد شد.
ناشران در روسیه معتقدند که شرایط زمانی چندان مساعد نیست و سال ۲۰۱۶ برای ناشران سختتر از سال ۲۰۱۵ خواهد بود؛ «از اواخر سال گذشته قیمت چاپ و مواد خام افزایش یافته که این امر بر قیمت و در نتیجه تنوع محصول و تجارت کتاب تأثیرات خود را باقی میگذارد. دستمزد مردم روسیه افزایش نیافته اما نرخ کتاب سیر صعودی داشته و قدرت خرید مردم کاهش داشته است. به طور قطع مردم روسیه ترجیح میدهند به جای خرید کتاب، مایحتاج ضروری خود را تهیه کنند».
موضوع مهم دیگری که در این دوره به چشم میخورد، تغییر نحوه کار ناشران با نویسندگان است. در این مدت یعنی از اواخر سال ۲۰۱۵ تا کنون، جای برخی نویسندگان را افراد تازهکار گرفتهاند که با دستمزد پایین، تیراژ اندک و سایر شرایط مورد نظر ناشر حاضر به همکاری هستند.
برخی ناشران نظرات افراد در شبکههای اجتماعی را ملاک قرار داده و به نویسنده اثر سفارش کتاب میدهند گرچه به گفته نیکیتا آوِرین نویسنده آثار تخیلی روسیه، تعداد کاربران و نظراتی که افراد پس از مطالعه کتاب رایگان در فضای مجازی میگذارند، نمیتواند نشانه موفقیت کتاب کاغذی همان نویسنده باشد.
در سال ۲۰۱۵ میزان فروش مغازه کتابهای الکترونیک «لیترِس» برای نخستین بار از مرز یک میلیارد روبل گذشته است. طبق برآوردهای کارشناسان، سال ۲۰۱۵ حجم فروش این کتابها یک میلیارد و ۷۰۰ روبل بوده و پیش بینی میشود که در سال جاری به ۳ میلیارد روبل برسد. طبق پیش بینی این کارشناسان، «کتابهای الکترونیکی» در ۳ سال آینده، ۱۰ تا ۱۲ درصد فضا را برای «کتابهای کاغذی» تنگ خواهد کرد.
نظر شما