در ابتداي جلسه ، افشار رئيس بنياد حفظ آثار و نشر ارزشهاي دفاع مقدس با تاكيد بر اشاعه هر چه بيشتر مفاهيم عميق در موضوع پايداري هشت ساله كشورمان در مقابل هجوم بيگانگان گفت : هنوز جنگ جهاني دوم ، منشاء پيدايش آثاري بي بديل در سطح جهان است و عده اي بعد از گذشت سالهاي متمادي از اين رخداد ، سنگ نوشته ها ، نامه ها ، اسناد و عكس هايي را مرتبط با آن حادثه تاريخي را حفظ كرده اند و نمي گذارند به فراموشي سپرده شود.
وي در واكنش به اين اظهار نظركه شعر پايداري به بن بست رسيده است و و كم مخاطب بودن آن اين نكته را در جامعه فعلي تاييد مي كند ، افزود : زمينه هاي اجتماعي متنوعي وجود دارد كه مي تواند با موضوع دفاع مقدس پيوند برقرار كند و در شعر خودش را آشكار سازد ، از نظر مخاطب هم بايد بگويم كه جاي هيچ گونه نگراني نيست ، زيرا هم در تهران و هم در شهرستانها استقبال گسترده و زائدالوصفي از همايش هاي ادب پايداري و شاعران دفاع مقدس مي شود و اقشار مختلف مردم ، نسبت به حفظ و تبليغ آرمان هاي خود در ادبيات علاقه نشان مي دهند.
افشار با اشاره به اين كه افتخار كردن به نمادهاي ملي و ميهني در كشورهاي مختلف جهان و تمدن هاي بزرگ ، درصد بسيار بالايي در ميان ملت ها دارد ، خاطرنشان كرد : خوشبختانه در كشور ما نيز چنين وضعيتي محسوس است و اين رويكرد در بين جوانان و نوجوانان بسيار چشمگير و مبارك است.
سپس حسين آهي ، شاعر و كتاب شناس معاصر با تقدير از بنياد حفظ آثار و نشر ارزشهاي دفاع مقدس به خاطر انتشار تذكره شاعران پايداري در قالب مجلدات " حماسه هاي هميشه " گفت : گردآوري و انتشار اين تذكره را بايد از افتخارات تاريخي ما به حساب آورد ، زيرا هوشمندي گردآورنده اين تذكره بزرگ ، باعث شده است كه اسم هيچ يك از اديبان و شاعران پايداري در ايران از قلم نيفتد و هر شاعري با هر نوع اعتقاد ، نگرش و رويكرد براي حادثه جنگ شعر گفته است ، آثار و زندگي نامه اش را در اين تذكره مي بينيم.
اين شاعر و كتاب شناس افزود : قطعا آيندگان ، قدر و اجر كار را مشخص خواهند كرد و هيچ كس نمي تواند منكر تاثير مثبت تذكره شاعران پايداري در نسل امروز و نسل هاي بعدي شود.
حسين آهي تصريح كرد : انتشار اين تذكره ، از معدود كارهاي علمي است كه در انجام دقيق آن ، جاي هيچ گونه ترديد و ايراد باقي نيست و اميدوارم نهادهاي مرتبط با موضوع ادب پايداري همچنان به اين گونه فعاليت هاي جامع و به دور از تنازعات جناحي و تشكيلاتي ادامه بدهند.
اگر در گردآوري مطالب و اشعار اين تذكره ، ملاحظاتي صورت مي گرفت ، قطعا از اهميت آن كاسته مي شد و ديگر نمي توانستيم اين اثر را از جنبه منبع و ماخذ نگاه كنيم |
نام گوينده : ساعد باقري |
باقري تصريح كرد : وقتي در متن يك حادثه قرار داريم ، هرگز اهميت آن را درك نمي كنيم اما همين كه زماني بر آن مي گذرد ، كم كم ارج و قرب كار مشخص مي شود و به عنوان يك سند براي آيندگان باقي مي ماند.
وي خاطرنشان كرد : اگر در گردآوري مطالب و اشعار اين تذكره ، ملاحظاتي صورت مي گرفت ، قطعا از اهميت آن كاسته مي شد و ديگر نمي توانستيم اين اثر را از جنبه منبع و ماخذ نگاه كنيم .
عبد الجبار كاكايي ، شاعر و منتقد ادبيات نيز از ديگر مدعوين اين نشست بود . وي با تاكيد بر حضور حمايتي و هدايتي بنياد حفظ آثار و نشر ارزشهاي دفاع مقدس گفت : مثبت ترين اتفاق اين است كه بنياد نقش خود را به عنوان ناشر ادبيات پايداري كمرنگ و در حمايت عملي از آثار پژوهشي و ادبي با رويكرد دفاع مقدس پررنگ سازد كه خوشبختانه در سالهاي اخير ، تا اندازه اي اين اتفاق افتاده است و بايد بيش از پيش نمود يابد.
اين شاعر و منتقد ادبيات با بيان اين كه يكي از ضعف هاي بزرگ ما در پژوهش هاي مربوط به موضوع پايداري ، عدم ايجاد ارتباط با ادبيات پايداري جهان است ، خاطرنشان كرد : آثار پايداري در هر سرزميني ، شان و جايگاه ويژه اي دارد و نبايد آن را ناديده انگاشت.
وي گفت : پيشنهاد مي كنم كه با ادبيات پايداري جهان ، پيوند بيشتري برقرار كنيم و تصور نكنيم كه جهان قادر نيست مانند ما ادبياتي با مولفه هاي موجود خلق نمايد.
كاكايي افزود : ما در محتوا و موضوع در حوزه ادبيات پايداري از جهانيان جلوتر هستيم اما هنوز ضعف هايي جدي در فرم و نوع ارائه داريم كه بدون ارتباط با شاعران پايداري جهان ، اين نقيصه قابل رفع نيست.
كاكايي تصريح كرد : چرا نمي خواهيم باور كنيم كه به نظم در آوردن جنگ و موضوعات مربوط به آن از حوزه وظايف شعر امروز حذف شده است و ديگر نبايد توقع داشته باشيم كه شاعري حماسه " فتح خرمشهر " را به نظم بكشد و شعرش در تاريخ ادب ما ماندگار شود .
سراينده " آوازهاي واپسين " افزود : شعر اجتماعي در جهان امروز ، محصول بحران هاست ، بي ترديد جنگ نيز مي تواند به عنوان يك بحران اجتماعي در شعر امروز مورد توجه قرار بگيرد .
كاكايي در پايان صحبت هاي خود گفت : شعر جوان نيز در جامعه ما مي تواند به نحوي در امتداد ارزشهايي قرار بگيرد كه با حال و هواي پايداري پيوند دارند .
ديگر شاعر ميهمان شهرام مقدسي بود . وي در تشريح وضعيت فعلي ادبيات و همايش هاي پايداري گفت : ما در عصري زندگي مي كنيم كه هنوز تبعات جنگ در جزء به جزء زندگي مردم احساس مي شود ، اما كارهايي كه در بخش ادبيات و هنر صورت مي گيرد ، غالبا تاثير گذار نيست و همايش ها و كنگره ها جنبه فرمايشي و باري به هر جهت پيدا كرده اند.
اين شاعر كه خود نيز آثاري در ارتباط با دفاع مقدس دارد ، يادآور شد : جنگ ، پديده اي دولتي و صرفا نظامي نبود ، اكنون نيز نبايد فعاليت هاي فرهنگي و همسو با آن ، غير مردمي تصور شود.
وي با تاكيد بر حركت هنرمندان به سمت فعاليت هاي تصويري و رسانه اي مانند ساخت قطعات موسيقي و فيلم و سريال و فاصله گرفتن از اقدامات مكتوب گفت : اين كتاب ها را افرادي مانند ما در گوشه خانه شان بايگاني مي كنند و شايد در واقع هيچ تاثير مثبتي در پي نداشته باشد.
مقدسي در ادامه صحبت هاي خود از سكوت معني دار رسانه ها درباب فرهنگ پايداري انتقاد كرد و گفت : اين سكوت بايد هر چه زودتر شكسته شود.
در ادامه اين نشست علي رضا قزوه شاعر معاصر و سراينده " از نخلستان تا خيابان " گفت : در تذكره اي كه توسط بنياد حفظ آثار ارائه شده ، فضاي شعر كلاسيك با فضاي شعر نو آميخته شده است و اين كار مي تواند منشاء كارهاي بعدي باشد .
وي افزود : پيشنهاد مي كنم اشعار اين تذكره با صداي شاعران در CD منتشر شود ، اين كار مي تواند تذكره را بيشتر و بهتر معرفي كند.
شعر مقاومت ايران مي تواند با چند زبان مختلف ترجمه و منتشر شود و اگر بنياد حاضر به انجام اين كار نيست ، خود من در سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي آمادگي اين كار را دارم و از نظر بودجه نيز هيچ مشكلي نيست |
نام گوينده : قزوه |
وي در پايان ، از بنياد حفظ آثار و نشر ارزشهاي دفاع مقدس خواست تا كنگره ها و همايش هاي منطقه اي شعر پايداري به شكل جدي تري دنبال شود.
مشفق كاشاني ، شيرينعلي گلمرادي ، ناصر فيض ، پرويز بيگي حبيب آبادي ، حسين اسرافيلي ، رضا اسماعيلي ، سيمين دخت وحيدي ، علي اصغر شريعت زاده ، ياور همداني ، عبدالرحيم سعيدي راد و... از ديگر حاضران در اين نشست بودند.
گفتني است تذكره شاعران پايداري با اهتمام پرويز بيگي حبيب آبادي گردآوري و منتشر شده است.
نظر شما