خبرگزاری مهر، گروه استان ها- مائده اسفندمز*: نزدیک به سه سال از فعالیت شورای چهارم در شهر رشت می گذرد. شهری که خاطره خوشی از فعالیت دوره سوم شورا نداشته اختلاس، انحلال شورا و در نهایت دستگیری اعضا تنها خاطراتی است که مردم این شهر از شورای سوم به خاطر می آورند.
اما طی نزدیک به سه سال فعالیت شورای چهارم، روند انتخاب شهردار و تصدی بر شهرداری رشت نیز داستانی پرماجراست که هنوز شهروندان آن را به خاطر دارند. از اعلام فراخوان برای تعیین شهردار رشت در کشور گرفته تا انتخاب یک شهردار غیربومی و برکناری آن طی ۱۰ ماه فعالیت تا هدایت شهرداری رشت توسط سرپرستان و انعقاد قراردادهایی که بدون اطلاع و مجوز شورا انجام شد و پای سازمان بازرسی را به شهرداری رشت کشاند. در نخستین سال فعالیت شورای چهارم تا انتخاب یکی از اعضای شورا به منصب شهردار و پس از آن مخالفت فرمانداری برای تصدی بر شهرداری رشت و اعلام مجدد فراخوان و رسیدن به محمدعلی ثابت قدم که تجربه رهبری بر شهرداری رشت را در واپسین سال های فعالیت شورای سوم در کارنامه کاری خود داشت، تنها بخشی از کش و قوس های شورای شهر برای انتخاب سکانداری کشتی به گل نشسته شهر رشت بوده است.
مسیر پرفزار و نشیبی که شورای چهارم و شهرداری رشت طی سه سال گذشته از سر گذرانده اند و جنجال هایی که مدیریت شهری از سر گذراند تا بتواند شهرداری انتخاب کند که دغدغه شهروندان را به گوش جان بشنود و برای جبران عقب ماندگی های چندین ساله شهر رشت از شهرهای هم تراز خود، چاره ای بیاندیشد.
اگرچه از ابتدای فعالیت شورای چهارم، نطق ها و مصاحبه ها از تثبیت در مسند مدیر شهر خبر می داد اما این مهم محقق نشد و حال با نزدیک شدن به آخرین سال فعالیت شورای چهارم، زمزمه های استیضاح شهردار و احتمال برکناری آن به گوش شهروندان می رسد.
از ابتدای تکیه ثابت قدم بر صندلی شهرداری رشت با روحیه ای که همه از آن در دوران تصدی بر شهرداری در سال های گذشته سراغ داشتند، مخالفت هایی با اقدامات وی در شورای شهر صورت گرفت. اقداماتی همچون تغییر مکرر مدیران شهرداری و انتصاب آن ها در پست های مختلف، اقدام به اجرای پیاده راه بافت مرکزی شهر در حالی که از شورای شهر مجوزهای لازم را دریافت نکرده بود به همراه بسیاری نکات ریز و درشت دیگر که سبب می شد طی تصدی ثابت قدم بر شهرداری رشت بارها و بارها بین شورای شهر و شهردار چالش هایی به وجود آید. چالش هایی که با جنجال های رسانه ای نیز همراه بود و هر روز حاشیه ای را بر پیکر نحیف شهر رشت وارد می کرد.
نتیجه همه این چالش ها و جنجال ها، ناتمام باقی ماندن جلسات علنی شورای شهر بود و لابی گری هایی که بین شورا و شهرداری به جریان می افتاد اما هیچکدام از جنجال هایی که به وجود می آمد هیچ ثمری در راستای بهبود وضعیت شهر، رسیدگی به مشکلات آن، رفع دغدغه ها و خواسته های شهروندان نداشت .
جنجال های رسانه ای بر سر اصطکاکی که بین شهردار و شورا برقرار بود، طی یک سال و نیم تصدی ثابت قدم بر شهرداری رشت تاکنون همچنان ادامه داشته و شهردار نیز بی توجه به همه انتقادهایی که به وی می شد در این مدت به کار خود ادامه می داد.
حال با گذشت از همه این جنجال ها، اینبار شورای شهر خواهان استیضاح شهردار رشت شده است. آن هم در وضعیتی که بسیاری از پروژه های عمرانی شهر نیمه کاره هستند. بودجه بیش از ۸۰۰ میلیاردی شهر تصویب شده و معلوم نیست چه کسی توانایی تحقق آن را دارد. شهر به جمع شهرهای خلاق یونسکو پیوسته و بیم این می رود که این امتیاز بزرگ بین المللی را در میان لجبازی ها و بداخلاقی های بین شورا و شهردار به راحتی از کف بدهد. پرونده میلیاردها تومان مطالبات شهرداری رشت از شخصیت های حقیقی و حقوقی بدون توجه به وصول آن ها بر زمین مانده و رکود بر ساخت و سازها حاکم شده است.
با گذشتن از همه فراز و نشیب هایی که شورای چهارم رشت و شهردار مرکز استان گیلان از سر گذرانده اند، این سوال در ذهن شهروندان رشتی نقش بسته است که تا چه زمانی این چالش ها و اصطکاک ها باید ادامه یابد؟ و آیا ادامه این اصطکاک ها بین شورای شهر و شهردار ثمری برای شهر دارد یا خیر؟
سوال اینست که اگر تخلفات در شهرداری رشت رخ می داد و هم اکنون دلیل استیضاح رسیدگی به این تخلفات از سوی نهاد نظارتی شورا است، چرا تا کنون آن هم در چنین مقطع زمانی که پروژه های عمرانی نیمه تمام هستند، توجهی به تخلفات نشد؟ و اگر تخلفی صورت نگرفته است و شهردار، خود را مبرا از هرگونه خطایی می داند و بدون همدلی با شورا، تک نفره به دنبال آبادانی و توسعه شهر است، چرا زمزمه ها از وجود تخلفات گسترده در شهرداری رشت به گوش می رسد و شورا را به عنوان نهاد نظارتی بر عملکرد شهرداری به تکاپوی استیضاح شهردار انداخته است؟ آیا حق با شورا است یا شهردار؟ یا هر دو؟ و یا هیچکدام؟
با وجود همه این سوال ها، شهروندان رشت به دنبال پاسخی درست به این سوال هستند که چه زمانی رشت رنگ ثبات را در مدیریت شهری خود می بیند؟ زمان آرامش و رسیدگی به شهروندان و ارتقای خدمات شهری چه زمانی فرا می رسد؟ آن هم برای شهری که زمانی از پیشروترین شهرهای کشور در حوزه های مختلف بوده است. آیا همدلی، همگام بودن و تنها و تنها در راستای بهبود اوضاع شهر قدم برداشتن آنقدر سخت و نشدنی است که شورای شهر و شهردار از پس آن برنمی آیند؟
شهروندان رشتی با تکیه بر تجربه ای که از کارنامه مدیران پیشین شهر داشته اند، بی تفاوت از همه جنجال هایی هستند که بین شورا و شهردار رشت در جریان است. شهروندان رشتی به زندگی روزمره خود ادامه می دهند و با نگاهی تاسف بار به رفتار مدیرانی که برای شهر خود برگزیده اند، می نگرند و این زمزمه را در محافل خود سر می دهند که این شهر هیچگاه رنگ آرامش را به خود نخواهد دید. شاید وقتی دیگر رشت به جایگاه واقعی خود در سطح کشور دست یابد. شاید وقتی دیگر نه حالا.
*خبرنگار
نظر شما