خبرگزاری مهر، گروه استانها – زهرا بهرامی: براثر بارشهای رگباری و صاعقه روز جمعه چهار گلستانی جان خود را از دست دادند و بسیاری از خانهها بهویژه در مناطق حاشیه شهرها دچار آبگرفتگی شدند.
تخریب سقف و دیوار منازل، به خصوص در کوی عرفان و محتشم گرگان و برخی روستاهای استان، آبگرفتگی زمین های کشاورزی، در کنار خسارت هایی که به زیرساخت های استان مانند جاده و آب وارد شد گلستان را آسیب پذیر در برابر حوادث نشان داد.
هرچند عدهای میزان آبگرفتگی را بیشتر از حد معمول دانسته و معتقدند که این شرایط گلستان در بارندگی ها، بحرانی است اما معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار گلستان نهتنها چنین عقیدهای ندارد بلکه با صراحت اعلام میکند گلستان با شرایط بحرانی مواجه نبوده چراکه از قاعده اداره امور استان خارج نشده و در فاصله کمتر از ۲۴ ساعت فضای شهرهای استان به حالت عادی بازگشت.
رضا مروتی، جانشین شورای هماهنگی مدیریت بحران در استان در گفتگو با خبرنگار مهر به تشریح شرایط فعلی شهرهای استان پرداخت و معتقد است هرچند شرایط استان در بارش اخیر بحرانی نبود اما میپذیریم زیرساختهای شهری بسیاری از شهرهای استان مناسب نبوده و نیست و این موضوع نه حاصل یکشب بوده و نه یکشبه قابلحل است.
* راجع به آخرین وضعیت استان و خسارتهای بارش اخیر در گلستان کمی توضیح دهید؟
خوشبختانه خسارت سنگین و زیادی در گلستان نداشتیم. برآوردهای اولیه از وارد شدن خسارت حدود ۸۰۰ میلیون تومان به زیرساختهای راههای نوساز استان حکایت دارد. برق کلیه مناطق روستایی و شهری برقرار است و ۴۰ خطوط آسیبدیده رفع مشکل شده است. همچنین در این بارشها آب سه روستای استان قطعشده بود که از دقایق اولیه آبرسانی با تانکر آغاز شد.
* ظاهراً براثر بارشهای اخیر و صاعقه چهار شهروند گلستانی جان خود را ازدستدادهاند؟
بله متأسفانه چهار هم استانی ما فوتشدهاند که ما هم از این اتفاق ناراحت بوده و به خانوادههای داغدار تسلیت میگوییم؛ اما محل حادثه اول نقطه سیلخیز و محل طغیان نبوده بلکه به دلیل رعایت نکردن مسائل ایمنی سه شهروند دچار حادثه شده و جان خود را ازدستدادهاند. یک گلستانی نیز براثر صاعقه جان خود را ازدستداده اما بپذیریم که محل بروز رعدوبرق را نمیشود پیشبینی کرد.
* چقدر زمان برای وصل شدن آب روستاهای حادثهدیده لازم است؟
روز جمعه آب سه روستای شش آب، باقرآباد و سید کلاته رامیان براثر بارش قطعشده بود و آبرسانی به تانکر انجام میشد که عصر روز گذشته (شنبه) با تلاش دستگاه متولی برقرار شد.
* ظاهراً بیشترین خسارت بارش اخیر به حوزه راهسازی واردشده و بسیاری از منازل شهری دچار آبگرفتگی شده بودند؟
بله بر اساس آخرین گزارش دریافتی از راه و شهرسازی استان براثر سیل حدود ۸۰۰ میلیون تومان به مسیر مواصلاتی مراوهتپه و دیگر نقاط استان خسارت واردشده است و خوشبختانه باوجود گستره سیلاب بهویژه در شهر گرگان به شریانهای حیاتی و مواصلاتی مرکز استان خسارتی وارد نشد. اما حدود ۲۵۰ واحدهای مسکونی دچار آبگرفتگی شده و به دیوار و سقف تعداد کمی از واحدهای مسکونی هم خسارت واردشده است.
* نماینده ویژه معاون اول رئیسجمهور برای اطلاع از آخرین وضعیت حادثه دیدگان سیل اخیر وارد استان مازندران شدهاند؟
بله شرایط استان مازندران بحرانی است حدود ۱۰ اکیپ هم از گلستان برای امدادرسانی به استان همجوار اعزامشدهاند.
اما شرایط گلستانی بحرانی نیست در روز نخست عملیات امدادرسانی و پاکسازی منازل آسیبدیده در شهر گرگان و دیگر مناطق نیز بهطور کامل انجام و عملیات نظافت کامل شهر گرگان از رسوبات ناشی از آبگرفتگی و سیلاب نیز تا عصر دیروز بهطور کامل انجام شد.
* چند سال قبل با همکاری استانداری گلستان منازل مسکونی گلستانیها در مقابل ۱۰ حادثه که سیل یکی از آنها بود، بیمهشده بودند آیا این روند همچنان ادامه دارد؟
بله. خوشبختانه بعضی از شهرداران استان ازجمله شهرداری گرگان پیش از آن واحدهای مسکونی را به پرداخت مبلغی حدود هشت هزار تومان در سال در مقابل ۱۰ حادثه بیمه کرده بودند و ۲۵۰ واحد مسکونی خسارتدیده که بیشتر متعلق به شهر گرگان هستند میتوانند با مراجعه به آتشنشانی گرگان واقع در سایت اداری نسبت به معرفی خود از هزینه خسارت بهرهمند شوند.
* ظاهراً بیشترین آسیب هم به واحدهای مسکونی حاشیه شهر واردشده که نقش شهرداریها در صدور مجوز ساخت بسیار پررنگ است؟
در تمام جلسات نسبت به مناطق رانشی و خطرساز هشدار داده و اطلاعرسانی کردهایم اما بپذیرید هنوز در ایمنی فردی نیازمند فرهنگسازی هستیم. باوجود اطلاعرسانیهای انجامشده هنوز شاهد ساختوسازها در مناطقی با خاکهای لسی و رسی و بدون رعایت نکات ایمنی و استانداردهای لازم شهرسازی هستیم و این موضوع نیازمند یک عزم همگانی است.
* شما تأکیددارید که شرایط گلستان در بارندگیهای اخیر بحرانی نبوده، چرا؟
بنده بهعنوان جانشین شورای هماهنگی مدیریت بحران بهصراحت اعلام میکنم شرایط استان بحرانی نبود چراکه در کمتر از ۴۸ ساعت شرایط به حالت عادی بازگشت.
وظیفه مدیریت بحران در قبال حوادث کاملاً مشخص است و چرخه مدیریت بحران در چهار مرحله، پیشگیری، آمادگی، مقابله و بازسازی خلاصه میشود، از چند روز پیش از حادثه، مدیریت بحران استان ضمن ارسال اطلاعیه و اخطاریه و اعلام آمادهباش به شورای هماهنگی مدیریت بحران، این موضوع را از طریق رسانههای استان ازجمله صداوسیما، سایت مدیریت بحران، خبرگزاریها و فضای مجازی به مردم اطلاعرسانی کرد.
با فرمانداران نیز با توجه به شرایط خاص جوی تماس حاصل شد و تأکید شد با توجه به تعطیلات آخر هفته شهروندان از آمادگی لازم برای مواجهه با حوادث احتمالی برخوردار باشند.
شرایط ما بحرانی نبوده ازاینجهت که از قاعده اداره امور استان خارج نشده، حادثه آنقدر بزرگ نبود که در حیطه اداره و توانمندی دستگاههای خدمات رسان نباشد و نیازمند تشکیل شورای هماهنگی مدیریت بحران باشد.
* شاید شرایط استان در بارش اخیر بحرانی نبوده باشد اما میپذیرید شهرهای استان در جمعآوری آبهای سطحی دچار مشکلات عدیدهای هستند و با کوچکترین بارش شاهد آبگرفتگی در معابر هستیم؟
بله متأسفانه زیرساختهای شهرسازی گلستان مناسب نیست و این محصول یکشب نبوده و نیست. شهرهای استان قدمت بالایی دارند و پایههای شهرسازی آنها با شرایط امروز همخوانی ندارد. اگر بخواهیم به سمت شهرسازی جدید پیش برویم بافت سنتی ما تغییر میکند که آنهم خوشایند نیست و البته اصلاح آنهم یکشبه میسر نیست.
در برخی از شهرها بستر رودخانه پرشده و مسیر جدیدی برای آن تعریفشده اشکالات اینچنینی بهجای خود و کمبود اعتبارات از سوی دیگر، البته نباید از طراحی متناسب با اقتصاد مهندسی هم غفلت کرد.
میپذیریم اشکالات زیادی در شهرهای استان وجود دارد و کمکهایی هم به شهرداریها شده اما رفع تمام نقاط حادثهخیز شهرها و سیستم جمعآوری کامل آبهای سطحی با این اعتبارات امکانپذیر نیست.
نظر شما