دكتر محمدكاظم عاتف وحيد در گفتگو با خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر ، افزود: مهم ترين مسئله اي كه در بخش مديريت بهداشت روان افراد جامعه بايد مد نظر قرار گيرد تعريف يك سازمان مستقل براي اين امر است ، اگرچه به لحاظ اداري اداره بهداشت روان در وزارت بهداشت وجود دارد اما صلاح بر اين است كه مانند ساير كشورهاي پيشرفته جهان ، بهداشت روان در قالب يك ساختار مستقل و جداگانه تعريف و اداره شود.
وي ادامه داد: متاسفانه هنوز متولي بهداشت روان در كشور مشخص نيست ، زيرا سازمان بهزيستي ، سازمان نظام روان شناسي و مشاوره و وزارت بهداشت هر سه در اين زمينه فعاليت مي كنند اما عملكرد هر يك به عنوان متولي اين امر مستقل از ديگري بوده و همكاري و هماهنگي ميان اين سازمان ها كمتر ديده شده است.
عاتف وحيد معتقد است: مديريتي موفق است كه داراي انسجام باشد ، عدم تمركز متوليان در امر مديريت بهداشت روان بر سطح بهداشت روان افراد جامعه آثار سوء خواهد داشت كه در برخي موارد جبران پذير نخواهد بود.
رئيس انجمن روان شناسي باليني ايران با ابراز تاسف نسبت به عدم توجه لازم از سوي متوليان امر بهداشت روان به مسائل پيشگيري از بوجود آمدن مشكلات روحي و رواني براي افراد جامعه، اظهار داشت: نبود متولي مستقل در اين امر متاسفانه موجب كم توجهي به پيشگيري از ابتلا به بيماري هم به لحاظ كاهش در هزينه ها و هم اثر بخشي راهكارهاي درماني در ميان افراد جامعه شده است.
عاتف وحيد اضافه كرد: وقتي تنها يك سازمان و يا ارگان متولي امر بهداشت روان جامعه باشد ، تمامي افراد مرتبط با اين مقوله مي دانند كه بايد به كجا مراجعه كرده و يا شكايت خود را به گوش مسئولان كدام مسئول برسانند. البته مشكل تا اينجا خاتمه پيدا نمي كند چرا كه تاكنون نظارت كافي بر رعايت ضوابط و مقررات مربوطه در مراكز ارايه خدمات روانشناسي و مشاوره صورت نگرفته و هنوز نتوانسته ايم سطح اعمال قوانين را به جايي برسانيم كه اين نوع خدمات از طريق بيمه ها پوشش داده شوند.
به اعتقاد وي ، كمبود تحقيقات در زمينه روان شناسي باليني ، ناكافي بودن منابع در اين زمينه و نيز عدم شناخت كافي مردم براي بهره گيري از توان ارايه خدمات مشاوره و روانشناسي در كشور ، در حال حاضر مديريت بهداشت و روان آن طور كه بايد و شايد در سطح كشور وجود ندارد.
عاتف وحيد ، كمبود نيروي متخصص در زمينه روان شناسي باليني را از ديگر مشكلات اين بخش عنوان كرد و گفت: كمبود نيروي متخص در زمينه ارايه خدمات روانشناسي بهداشت روان همواره موجب روي آوردن فارغ التحصيلان رشته هاي ديگر روانشناسي در اين زمينه و كاهش كيفيت ارايه خدمات روانشناسي باليني شده است.
وي تصريح كرد: علاوه بر اين تكيه فارغ التحصيلان رشته هاي روان شناسي به ويژه در بخش باليني بر آموزش هاي نظري موجود در دانشگاه ها از ديگر علل كاهش كيفيت خدمات رواشناسي باليني و روانشناختي است زيرا دانش آموختگان اين رشته مي بايست به طور تخصصي با بيماران داراي مشكلات هيجاني و عاطفي برخورد داشته و نسبت به درمان آنان اقدام كنند.
رئيس انجمن روان شناسي باليني ايران همچنين بر لزوم برنامه ريزي منطقي و دقيق براي تربيت نيروي متخصص در اين زمينه تاكيد كرد و گفت: سر ريز شدن دانشگاه ها از وجود فارغ التحصيلاني در تعدادي از رشته هاي روان شناسي موجب كمبود نيروي جوان و تحصيل كرده در ديگر رشته هاي روان شناسي شده و همين امر در كاهش كيفيت خدمات ارايه شده به بيماران نقش جدي ايفا مي كند.
عاتف وحيد در پايان از مسئولان سازمان نظام مشاوره و روان شناسي كشور خواست تا با نظارت هر چه دقيق تر بر عملكرد مراكز خدمات مشاوره و روان شناسي كشور ، در برنامه ريزي ها و تدوين برنامه هاي ارتقا سطح بهداشت روان جامعه نيز از اعضاي انجمن هاي تخصصي فعال در امر روانشناسي و مشاوره بهره گرفته و از نظرات و پيشنهادات آنها در اتخاذ تصميمات استفاده كنند.
نظر شما