خبرگزاری مهر- گروه استانها: امسال ۲۳ الی ۳۰ شهریور ماه چهارمین جشنواره انگور برای معرفی انگور و مشتقات آن برنامههایی از قبیل تهیه شیره انگور، کشمش، سبزه، سرکه، «پولوش و میلاخ» در ارومیه به همت شهرداری برگزار می شود.
معرفی غذا های سنتی ارومیه بر گرفته شده از انگور، مسابقه پرواز بادبادک ها، مسابقه جملات زیبا با انگور و شعر انگور، جشنواره عکس انگور، مسابقه عکس سلفی، اکران مستند ارومیه شهر بین الملل به مدت ۲۵ دقیقه، برنامه هایی جهت ترویج فرهنگ ایثار وشهادت، فرهنگ شهروندی، حجاب و عفاف و برنامه های بازیافت زباله و اجرای بازی های محلی از جمله برنامه های این جشنواره به شمار می رود.
آذربایجان غربی در زمینه سطح زیر کشت باغات انگور مقام پنجم ولی در زمینه تولید مقام چهارم را داراست این استان با تولید سالانه بیش از ۸ الی ۱۰ درصد انگور یکی از قطبهای اصلی تولید این محصول در کشور به شمار میرو.
استان هم از نظر کمیت و هم از نظر کیفیت زبانزد خاص و عام بوده به طوری که متوسط عملکرد باغات انگور کشور در حدود هشت تن در هکتار بوده ولی این میزان در باغات انگور آذربایجان غربی در حدود ۱۲ تن در باغات سنتی و ۲۵ تن در باغات مدرن است.
این در حالی است که برخی باغداران پیش رو در زمینه تولید انگور بالای ۵۰ تن در هر هکتار نیز دارند که نشان دهنده ظرفیت بالای تولید این محصول با صرفه اقتصادی بالاست.
ارومیه به شهر انگور در کشور شهرت دارد
در این میان ارومیه به دلیل سهم بالای تولید و باغات انگور تحت عنوان «شهر انگور» در کشور مشهور است اگر از روستاها و حاشیههای این شهر گذر کنید باغات پر محصول و زیبای انگور را میتوان بهراحتی مشاهده کرد باغاتی که رهگذاران و گردشگران را به خود مجذوب میکند.
در آذربایجان غربی افزون بر ۲۳ هزار هکتار باغ انگور وجود دارد که سالانه بالای ۲۸۰ هزار تن محصول از این باغات برداشت به مصرف کارخانههای آبمیوه و تهیه کشمش میرسد در کنار مصارف اقتصادی و مهم این محصول خاصیت درمانی و سلامتی آن و محصولات بهدستآمده از انگور نیز در این خطه زبانزد خاص و عام است.
هرچند این استان درزمینهٔ تولید محصولاتی همچون سیب و چغندرقند یکی از قطبهای مهم کشوری به شمار میرود اما تولید انگور و محصولات مشتق از آن از قبیل کنستانتره، آبمیوه، سرکه، دوشاب، کشمش و... از جایگاه ویژهای در استان بهخصوص ارومیه برخوردار است.
قدمت تولید برخی محصولات از جمله دوشاب به سالهای بسیار دور میرسد اما متأسفانه در سایه بیتوجهی مسئولان از این پتانسیلها و ظرفیتهای استان بهویژه در بخش گردشگری استفاده بهینهای نشده و تا چند سال گذشته نیز به دست فراموشی سپردهشده بود اما برگزاری این جشنواره ملی میتواند امید تازهای به این ظرفیتها و توانمندیها بدهد.
۹۰ درصد از باغات انگور ایستاده در ارومیه قرار دارد
معاون باغبانی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی گفت: سطح زیر کشت باغات آبی بارور استان ۱۵ هزار و ۹۴۰ هکتار و غیر بارور نیز یک هزار و ۱۴۰ هکتار بوده و سطح زیر کشت باغات دیم بارور پنج هزار و ۱۱۵ هکتار و باغات دیم غیربارور نیز ۲۲۹ هکتار است.
عزیز امانی در گفتگو باخبرنگار مهر با اشاره به اینکه ۹۰ درصد باغات انگور دیم آذربایجان غربی در شهرستان سردشت ومابقی در سایر شهرستانها واقع شده است عنوان کرد: در حال حاضر ۹۰ درصد از کل باغات انگور آبی استان در ارومیه، ۲۰ درصد در میاندوآب و پنج درصد نیز در نقده قرار دارد.
وی اضافه کرد: سطح باغات ایستاده استان که همه آنها انگور آبی است در حدود هفت هزار هکتار بوده که بیش از ۹۰ درصد آن درارومیه واقع شده است اظهارداشت: انگور یکی از محصولات استراتژیک است که در صورت توجه جایگاه مهمی در اقتصاد استان ایفا می کند.
رشد ۴ درصدی تولید انگور طی سالجاری در آذربایجان غربی
معاون باغبانی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی گفت: در سالجاری افزون بر ۲۵۵هزار و ۴۱۵ تن انگور از باغات آبی و ۲۷ هزار و ۲۷۸ تن از باغات دیم استان پیش بینی می شود برداشت شود که نسبت به سال گذشته چهار درصد هم درباغات آبی و هم دیم افزایش نشان می دهد.
وی اضافه کرد: بیش از ۳۰ رقم انگور در سطح باغات استان کشت شده است که نزدیک به ۷۵ درصد آن را رقم کشمش سفید بیدانه، ۲۰ درصد را کشمش قرمز بیدانه و مابقی را سایر ارقام از جمله حسینی، قزل، ریش بابا، تبرزه، سفید، قرمز، مایا مو، قره شیره، کرد بوغان، دسترچین تشکیل می دهند.
امانی با اعلام اینکه انگور یک محصول استراتژیک و اقتصادی به شمار میرود گفت: متأسفانه میزان تولید کشمش باوجود صرفه اقتصادی بالای آن کاهشیافته است با توجه به مزیای و قابلیت صادراتی بالای این محصول توصیه میشود کشاورزان استان این موضوع را مدنظر قرار دهند.
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی بابیان اینکه کشمش از محصولاتی است که خرید آن تضمینی است و بازارهای زیادی دارد عنوان کرد: تولید این محصول توسط کشاورزان استان میتواند صرفه اقتصادی بالایی داشته باشد.
۳۰ درصد انگور تولیدی آذربایجان غربی جذب صنایع تبدیلی می شود
وی موارد مصرف انگور در استان را مورد اشاره قرار داد و افزود: همه ساله نزدیک ۲۵ تا ۳۰ درصد انگور تولیدی استان جذب صنایع تبدیلی، در حدود ۱۵ درصد به کشورهای خارجی صادر و مابقی به صورت تازه خوری و یا تبدیل به کمشمش شده یا از آن دوشاب تهیه می شود.
امانی یاد آور شد: همچنین بخشی از انگورتولیدی در سردخانه های استان ذخیره و در ایام خارج از فصل تولید به تدریج جذب بازار مصرف می شود.
وی با اعلام اینکه در سطح آذربایجان غربی ۱۷ واحد تولید و بسته بندی کشمش فعالیت می کند اضافه کرد: ظرفیت تولید این واحد ها ۳۳۰۰۰ تن است که این واحد ها قادر به جذب ۱۳۱هزار تن محصول انگور برای تبدیل هستند که این امر ضرورت ایجاد پایانه صادراتی انگور در استان را دو چندان می کند.
معاون باغبانی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی عملکرد بالا، کیفیت محصول تولیدی بالا، تولیدی محصولات بهداشتی، کاهش هزینه های تولید تا حد یک سوم، کاهش خسارت ناشی از سرمای بهار، و بارش های پاییزه، کاهش میزان آفات و بیماری ها را از مزایای باغات انگور و مدرن استان عنوان کرد.
نظر شما