به گزارش خبرنگار مهر حجت الاسلام محمد حسن قراملكي پژوهشگر مهدويت در همايش دكترين مهدويت اظهار داشت: تكثرگرايي اقسامي دارد كه يكي از آنها تكثرگرايي ديني است و مبتني بر حق بودن تمام اديان است. طرفداران اين نظريه اظهار مي دارند اديان در عرض هم حق هستند. نوع ديگر آن تكثرگرايي رفتاري است به اين معنا كه اهل كتاب مي توانند در پرتو حكومت ديني همزيستي داشته باشند، اما اديان در عرض هم حق نيستند ما مسلمانان با وجود انحصارگرايي ديني به تكثرگرايي اجتماعي اعتقاد داريم.
وي در رابط با نسبت تكثرگرايي ديني و اجتماعي در زمان ظهور گفت: دكترين مهدويت و تكثرگرايي ديني با يكديگر تعارض دارند و اين امر با استناد به آيات و روايات نفي مي شود.
حجت الاسلام قراملكي با اشاره به ادله هاي متفاوت تصريح كرد كه در قرآن آمده اهل كتاب تا پايان دنيا باقي مي ماند و برخي از آيات از گرفتن جزيه از آنها هنگام ظهور اشاره دارد. برخي روايات نيز تصريح كرده است كه امام زمان رفتاري مشابه پيامبر(ص) كه همان رفتار مدارا است در پيش خواهند گرفت. پيامبر در صدر اسلام با اهل كتاب مسالمت آميز رفتار و از آنها جزيه دريافت مي كرد.
وي يادآور شد: اين روايات مبتني بر همان نظريه سازگارانه تكثرگرايي و مهدويت است قسم اول اين روايات عام است و قسم دوم آن را مي توان روايات خاص دانست. اين روايات خاص بر مداراي امام زمان با اهل كتاب تأكيد داشته و قضاوت در مورد آنها بر اساس كتب مقدس صورت خواهد گرفت.
اين محقق و پژوهشگر در پايان با اشاره به وجود دو نظريه درباره سازگاري و ناسازگاري تكثرگرايي با مهدويت گفت: نظريه دوم را ارجح مي دانيم، چرا كه تعداد رواياتي بر مصالحه و امام عصر با اهل كتاب تأكيد دارند با كتاب مقدس اسلام تطابق دارند و اين امر علت برگزيدن نظريه سازگاري تكثرگرايي و مهدويت محسوب مي شود.
نظر شما