ولادت حضرت قائم ( عج ) :
حضرت مهدى(عج ) در نيمه شعبان سال 255 هجرى در شهر سامرا قدم به عرصه گيتي نهادند .نام مادر آن حضرت، نرجس خاتون و نام پدر بزگوار آن حضرت امام حسن عسگري است . آن حضرت پنج ساله بودند كه پدر بزرگوارش به در جه شهادت نايل آمدند . امام حسن عسگري ع در طول دوران امامت شان زمينه را براي حضور و ومعرفي امام بعد از خودشان آماده ساخته بودند و به اين ترتيب بسياري از مردم از حضور امام بعدي آگاهي كامل داشتند . امام مهدى(عج ) پس از پدر، مسووليت امامت را در سال 260 هجرى در پنج سالگى به عهده گرفتند. به دليل بر خي از مصالح روزگارو از جمله تلاش هاى پيگير معتمد، خليفه عباسى و پس از او معتضد، براى دستگيرى آن حضرت ، ايشان مدت كوتاهي بين سالهاي 260 هجرى تا سال 329 هجرى از ميان مردم غايب شدند كه اين خود مقدمه اي شد بر غيبت كبراي ايشان .
امام عصر (عج ) در دوران غيبت صغري با بر خي از ياران نزديك خود به طور مستقيم در تماس بودند و از اوضاع حال حاضر شيعيان آگاهي مي يافتند . در دوران غيبت صغري ، وظايف نواب آن حضرت، علاوه بر رسيدگى به امور مالى، گرفتن سوالات و رساندن آن به امام و رساندن پاسخ امام به مردم بود.نواب حضرت در اين 69 سال عبارتند از عثمان بن سعيد العمرى ، محمد بن عثمان العمرى ، حسين بن روح نوبختى و على بن محمد سمرى. پس از اتمام دوران غيبت صغري ، دوران غيبت كبرى آغاز شد. آن حضرت در زمان زمان و شرايط مساعد به اذن باري تعالي ظهور خواهند كرد و زمين را پر از عدل و داد خواهند نمود . يكي از اهداف آن حضرت كه در قرآن كريم نيز بر آن تاكيد شده است ، تشكيل حكومت واحد جهانى الهي و تحقق مدينه فاضله فلاسفه است . چراكه سرانجام مستضعفان به اراده الهي بر روي زمين حكومت خواهند كرد و خداوند آنان را پيشوا و وارثان زمين قرار خواهد داد . به همين مناسبت روز ولادت امام عصر عج بنام روز جهاني مستضعفان نامگذاري شده است .
خواهي آمد و سروها آمدنت را به تماشا خواهند نشست ... خواهي آمد و رودها حضورت را به زمزمه خواهند نشست ...خواهي آمد و جانها به تماشاي حضورت قيام خواهند كرد . | |
باران نگاهت ميان چشمان خاطره و لبخند تكرار مي شود و ترنم حضور جاودانه ات ، نيايشگر نسيم و ستاره ست يا ابا صالح .
|
در چنين روزي در سال 440 ه ق ابوسعيد فضل بن ابوالخير عارف و شاعر مشهورايراني درگذشت .
چنين روزي در سال 440 قمري ، ( 1049 ميلادي )ابوسعيد ابوالخير عارف و شاعر ايراني پس از هشتاد ويك سال زندگي دار فاني را وداع گفت . ابوسعيد در سال 357 ه ق در مهنه خراسان ديده به جهان گشود . وي بعد از تحصيلات مقدماتي در زادگاه خود، براي تحصيل فقه به مرو رفت و علم طريقت آموخت و به تصوف روي آورد. ابوسعيد در زمره نخستين سخنگويان فارسي زبان تصوف است . عقايد صوفيانه در اخلاق، گفتار و رفتار ابوسعيد نمودار بود. وي در رفتار خوش زبان، شكسته نفس و مهربان بود. به حكم ذوق وحدت كه در عـرفان موجود است با اهـل اديان هم از راه مهـر و يگانگي رفتار مي كرد."اسرار التوحيد » مجموعه اي از گفتار، جملات، قطعه ها و رباعيهاي نغز صوفيانه ابوسعيد است كه توسط نوه اش محمد بن منور جمع آوري شده است. دكترذبيح الله صفا، اسرار التوحيد را از جمله شاهكارهاي انكار ناپذير نثر پارسي مي داند. وي معتقد است " رواني انشا و انسجام و استحكام عبارات و رعايت تام و تمام موازين فصاحت و بلاغت در اين كتاب به حد اعلاي خود رسيده است و با آن كه كتاب در اواخر قرن ششم يعني دوره استيلاي سبك مصنوع نگارش يافته، به هيچ روي اثري از آثار تصنع جز در مقدمه آن مشهود نيست. كوتاهي جمله ها و تمامي آنها و به كار رفتن كلمات و تركيبات اصيل پارسي از همه جاي اين كتاب مشهود است و سرگذ شتها با چنان مهارت حكايت شده است كه گيرندگي خاص آنها خواننده را همه جا مجذوب نگاه مي دارد. " مرحوم بهمنيار نيز در اين باره مي نويسد: " بهترين وصفي كه اسرار التوحيد را از آغاز تا انجام شامل مي شود، اين است كه نزديك به هشت قرن از تأليف آن مي گذرد و مندرجاتش همچنان تازه و به نثر مفهوم و متداول در اين زمان تا به حدي شبيه و نزديك است كه خواننده آن تصور مي كند كه به خواندن شيواترين نثري كه از قلم ماهرترين نويسنده قرن اخير جاري شده است اشتغال دارد."
از جمله دكترمحمد رضا شفيعي كدكني، اسرارالتوحيد را تصحيح و باتوضيحاتي مفيد ومبسوط در دومجلد منتشر كرده است . جلد اول شامل روش كار مصحح و شرح احوال ابوسعيد و متن اصلي كتاب است و جلد دوم توضيحات را در بر دارد.
جانا به زميـن خـاوران خاري نيست كش با من و روزگارمن كاري نيست
بـا لـطـف و نـوازش جـمال تـو مـرا در دادن صد هزارجان عاري نيست
آغازعمليات قادر :
عمليات قادردرچنين روزي درسال 1364 ه ش درغرب اشنويه و ارتفاع كلاشن درداخل عراق آغازشد .اين عمليات با رمزيا صاحب الزمان ادامه يافت .
درگذشت جلال آل احمد :
جلال آل احمد دريازدهم آذر1302 ه ش درخانواده اي مذهبي درتهران چشم به جهان گشود. پدرش سيد احمد حسيني تحصيلاتش را درحوزه مروي تهران گذرانده وازروحانيان مبارزدوران استبداد رضا خاني بود . آل احمد چند ماهي ازسال 1322 را درنجف به طلبگي گذراند وپس ازبازگشت به ايران ازسال 1323 به احزاب سياسي مختلف پيوست اما درهيچ يك ازآنها مطلوب خود را نيافت . درسال 1326 معلم شد. نخستين داستانش درسال 1324درمجله « سخن» به چاپ رسيد. درهمين سال مجموعه داستان « ديد وبازديد » را منتشر كرد. مجموعه داستان " ازرنجي كه مي بريم" را درسال 1326تحت تاثيرشعارهاي حزبي درباره فشارهاي حكومت بركارگران وفعالان سياسي نوشت. درهمين سال ازحزب توده انشعاب كرد. درمجموعه داستانهاي « سه تار» سال 1327 و« زن زيادي » 1331 ، فقرمردم خرده پا را به تصويركشيد .
سال 1332 مدتي زنداني شد. دركتاب « سرگذشت كندوها» 1333 اوضاع ايران درسالهاي ملي شدن صنعت نفت را ازوراي افسانه اي درباره زندگي وكوچ اعتراضي زنبورها ي يك كندوبازگفت . ستايش شده ترين داستان بلندش « مدير مدرسه» را در سال 1337 درباره مديري ازنسل شكست خورده پس از1332 نوشت .
جلال آل احمد ازنويسندگان تاثيرگذارمعاصرايران است كه اين تاثيرگذاري را مي توان درشكل زباني نويسندگاني كه ازاوپيروي كرده اند به خوبي مشاهده كرد .
لحن خطابي وبعضا" آمرانه ، معترضه هاي طولاني، آهنگ جملات كه حتي گاهي بايد يك نفس جمله اي را تا آخرخواند ، تكرارافعال و جمله هاي بلند و به همان ميزان حذف افعال در قسمتي ديگر و جمله هاي كوتاه كه براي تاكيد يا تشبيه مي آورد ، نثر شتابناك و محاوره اي شناسنامه زبان او را تشكيل مي دهد.
دررمان « نون والقلم » 1340بارديگربراي بيان اوضاع اجتماعي به قالب افسانه روي آورد وبازگوي شكست چپگرايان دردهه سي شد. دررمان « نفرين زمين» 1346كه به نوعي ادامه مدير مدرسه است ، معلم روستا تحولات روستا دربحبوحه اصلاحات ارضي را گزارش مي كند. اين كتاب ازنخستين رمانهاي روستايي درايران است . مجموعه« پنج داستان »1350 حاوي داستانهاي دل انگيزازدوران كودكي نويسنده است.
آثارعمده" آل احمد"« مدير مدرسه» ،« نون والقلم» به عنوان داستان بلند ، مجموعه هاي« ديد و بازديد» ،« سه تار»،« زن زيادي» ،« پنج داستان » به عنوان داستان كوتاه ودرزمينه نقد « ارزيابي شتاب زده» و« غرب زدگي » است .
آل احمد ترجمه هايي ازآثاركامو، سارتر، ژيد، يونگ ويونسكو دارد وتك نگاري هاي روستايي ومقالات اجتماعي متعدد نوشته كه معروف ترين آنها« غربزدگي» 1341 ، اورا به عنوان نظريه پردازبازگشت به سنتها واصالتها ي بومي ومذهبي معرفي كرد .
آثار :
1-« ديد و بازديد » مجموعه داستان،1324.
2-« از رنجي كه مي بريم» مجموعه داستان، 1326 .
3-« سه تار» مجموعه داستان ،1327
4-« قمار باز» ترجمه اثر نويسنده روسي " داستايوسكي" 1327 .
5- « بيگانه» اثر" آلبركامو" ترجمه همراه علي اصغر خبره زاده ، 1328.
6- « سوء تفاهم » اثر "آلبر كامو" ترجمه ، 1329.
7- « دست هاي آلوده » اثر " ژان پل سارتر" ترجمه ، 1331.
8-« زن زيادي» مجموعه داستان ، 1331.
9-«اورازان» مشاهدات ، 1333 .
10- « سرگذشت كندوها» داستان،1333 .
11 - «هفت مقاله» سفر نامه ، 1333 .
12« بازگشت از شوروي » اثر " آندره ژيد" ترجمه ، 1333 .
13- «مائده هاي زميني » اثر " آندره ژيد" ترجمه همرا ه با" پرويز داريوش "، 1334 .
14- « تات نشين هاي بلوك زهرا» مشاهدات ، 1337 .
15- « مدير مدرسه» رمان ، 1337 .
16-« جزيره خارك ، در يتيم خليج» مشاهدات، 1339 .
17 -« نون والقلم »داستان . 1340 .
18-« سه مقاله ديگر»، 1341 .
19- «غرب زدگي »، 1341 .
20- « ارز يابي شتابزده»، 1342 .
21- « خسي در ميقات» سفرنامه ي حج، 1345 .
22- « كرگدن» اثر " اوژن يونسكو" ترجمه ، 1345 .
23 « عبور از خط » اثر " ارنست يونگر" ترجمه همراه با " محمود هومن" ، 1346
24- « نفرين زمين» داستان ، 1346 .
25- « پنج داستان » مجموعه داستان ، 1350 .
26- « چهل طوطي» ترجمه همراه با " سيمين دانشور" ، 1351 .
27- « تشنگي و گرسنگي» اثر " اوژن يونسكو" ترجمه همراه با " منوچهر هزار خاني" و.....
منابع : 1- روزنماي ادبيات ايران ، تدوين و پژوهش ؛ محمد ولي زاده ، نشر روزنگار .
2- فرهنگ داستان نويسي ايران ؛ حسن عابديني، انتشارات ؛ تهران دبيران .
درگذشت كلنل علينقي وزيري :
كلنل علينقي وزيري درسال 1266 ه ش درتهران ديده به جهان گشود . اوازاستادان مسلم موسيقي ايراني است . وزيري در چهارده سالگي وارد قشون دولتي شد . وي مقدمات موسيقي را نزد دايي خود دكتر حسينعلي خان فرا گرفت وپس ازآن از سپاهيگري دست كشد و براي تحصيل موسيقي به اروپا رفت . اودرسال 1302 ه ش پس ازبازگشت به ايران مدرسه عالي موسيقي را بنيان نهاد و درسال 1313 ه ش استاد دانشگاه شد . علينقي شاگرداني تربيت كرد كه هريك ازآنها درموسيقي ايران زمين ازاستادان فن بودند. ازميان اين موسيقيدانان برجسته مي توان به ابوالحسن صبا ، روح الله خالقي ، موسي معروفي ، و..اشاره كرد . استاد وزيري در ساختن وپرداختن مارشهاي ملي وميهني زحمات فراوني كشيد وقطعاتي مانند خاك ايرا ن و مارش ظفر را ساخت . او براي شناساندن موسيقي اصيل و سنتي ايران زمين درداخل وخارج كشورتلاش هاي فراواني كرد .
آغاز جنگ هاي هفت ساله :
در چنين روزي در سال 572 ميلادي جنگ هاي معروف به جنگ هفت ساله ميان امپراطوري روم و ايران در عهد انوشيروان در گرفت. او نخست با ژوستينين صلح كرد اما چون مطلع شد بين منذ ر، امير حيره و امپراطورروم بر ضد ايران قرار دادي بسته شده است از رود فرات گذشت و شهر انطاكيه را گشود . وي در سال 543 ميلادي عازم ارمنستان شد و در نتيجه اين جنگ رو ميان متعهد شدند ساليانه دو هزار مسكوك طلا به ايران بپردازذد . او در اواخر عمر خود به مدت هفت سال با روميان جنگيد و در اين جنگ ها نصيبين و شهر دارا را گشود و در نتيجه امپراطورروم كناره گرفت و كنت تيبريوس به مقام امپراطوري رسيد .
استقلال تاجيكستان :
اين كشوركه در چنين روزي در سال 1991 ميلادي از شوروز سابق استقلال يافت ، در همسايگي قرقيزستان ، ازبكستان ، افغانستان و چين قرار د ار د . پايتخت آن دو شنبه و نوع حكومت آن جمهوري است . دين اكثريت مردم اين كشور اسلام و زبان غالب آنان فارسي است كه به آن " فارسي تاجيكي مي گويند . خط رسمي تاجيكستان نيز تا سال 1991 سيرليك (روسي) بود ولي هم اكنون به خط فارسي ( خط نياكان) تغيير يافته است . بيش از60 در صد مردم تاجيكستان تاجيك ، 24 در صد از آنان ازبك ، ده در صد روس و بقيه تاتار ، تركمن و قرقيز اند . واحد پول اين كشور روبل نام دارد .
روز استقلال كره شمالي :
اين كشور در نيمكره شمالي - شرقي ، در شرق آسيا ، واقع در كناره غربي درياي ژاپن و شرق خليج كره و در همسايگي كشور هاي كره جنوبي ، چين و جمهوري فدرا تيو روسيه قرار دارد . پايتخت آن شهر پيونگ يانگ است . نژاد اكثرمردم اين كشور
كره اي است و مردم آن عمدتا پيرو آيين هاي بودايي ، چوندوكيو ، كنفسيوسي و مسيحي هستند . زبان رسمي آنان كره اي است . حكومت اين كشور جمهوري د مكراتيك سوسياليستي و واحد پول آن وون است . كره شمالي در چنين روزي در سال 1945 پس از جنگ جها ني دوم و در گير ي هاي هند و چين به عنوان بخشي از كشور كره مستقل شد وبه اردو گاه كشورهاي بلوك شوروي پيوست . اين كشور همچنان با نيمه ديگر كره (كره جنوبي ) كه سربازان آمريكا را در خود جاي داده در وضعيت مخاصمه قرار دارد . نهم سپتامبر هرسال به عنوان روز ملي اين كشور گرامي داشته مي شود .
استقلال بلغارستان :
در چنين روزي در سال 1944 ميلادي و پس از پايان جنگ جهاني دوم ، بلغارستان براي دومين بار به استقلال دست يافت .
بلغارستان كشوري است در نيمكره شرقي – شمالي ، در جنوب شرقي قاره اروپا و در غرب درياي سياه . اين كشور در همسايگي كشورهايي چون روماني ، يوگوسلاوي سابق ، تركيه و يونان واقع شده است . پايتخت آن ، صوفيه نام دارد و شهرهاي روسيه ، بورگاس ، وارنا وپلود يف عناوين مهمترين شهرهاي آن اند . بيشتر مردم اين كشور سفيد پوست اند ودين غالب آنان مسيحيت ارتودوكس و بر خي نيز مسلمان اند . زبان رسمي بلغارستان ، بلغاري و خط رايج مردم آن سيريلي است . تركي ، يوناني و ارمني از ديگر زبانهاي رايج دراين كشور است . حكومت اين كشور جمهوري بوده و واحد پول آن نيز لف نام دارد . بلغارستان در سال 1908 ميلادي براي نخستين بار از فرانسه مستقل شد و در سال 1955 ميلادي به عضويت سازمان ملل متحد در آمد .
تولد لئون تولستوي :
تولستوي نويسنده بر جسته روس در چنين روزي در سال 1828 ميلادي به دنيا آمد . هنوزسه سال نداشت كه مادر خود را از دست داد و پدرش هنگامي كه او نه ساله بود در گذشت . وي در سال 1844 به دانشگاه كازان رفت و سه سال بعد بدون اخذ مدرك ترك تحصيل كرد .وي بعدها وارد ارتش شد . در سال 1852 نخستين اثرش را با نام " كود كي" منتشر ساخت كه موفقيت فراواني رابراي او به دنيال داشت .اين كتاب با دو كتاب ديگر وي با عنوان " نوجواني " و"جواني " در برگيرنده شرح زندگ اين نويسنده شهير و دوست مردم نادار است. لئو در سال 1862 مجله اي منتشر كرد كه در آن به تبليغ عقايد خاص خود مي پرداخت . وي شاهكار خود را با عنوان "جنگ و صلح " در همين سالها نوشت . در سال 1880 او دست به نگارش كتاب "اعتراف " زد و در اين كتاب رسما برگشت خود را از مذهب ارتدو كس اعلام كرد . تولستوي مذهب تازه خود را عشق به مسيح و اعتقاد به رستگاري بشر بدون تسلط كليسا اعلام كرد و همين امر موجب شد كه كليساي ارتدو كس او را تكفير كند . وي در سالهاي پايان عمر دچار تشنجات روحي فراوان شد و در سال 1910 ميلادي در گذشت . قزاقها ، جنگ و صلح ، آنا كارنينا ، مرگ ايوان ايليچ ، قدرت تاريكي و رستاخيز از عناوين مهمترين آثار اويند .
تولد هاريش چاندرا :
چاندرا شاعر و نمايشنامه نويس در چنين روزي در سال 1850 ميلادي در هند ديده به جهان گشود .
تولد ماري اوستن :
اوستن نويسنده بر جسته آمريكايي در چنين روزي در سال 1868 ميلادي به دنيا آمد . او فمنيست بود و در نوشته هاي خود تا حدود زيادي طبيعت گرا . سرزمين كم باران عنوان مهمترين اثر داستاني اوست .
تولد وايكينگ اگلينگ :
اگلينگ هنرمند و فيلمساز بر جسته سوئدي در چنين روزي در سال 1880 ميلادي به دنيا آمد . سمفوني مورب عنوان مهمترين اثر اوست .
در گذشت مائوتسه تونگ :
نخستين رهبر چين كمونيست پس از آشنايي با آثار كارل ماركس در سال 1921 ميلادي به بنيانگذاران حزب كمونيست كشورش پيوست . مائو بر عكس ماركس و لنين معتقد بود كه فقط دهقانان مي توانند جنبش انقلابي چين رابه پيروزي برسانند . يكي از كار هاي موثر و معرو ف مائو و هزاران نفر ار طرفداران انقلابي و كمونيستش ، راهپيمايي عظبم و ده هزار كيلومتري در چين بزرگ براي پيشبرد اهداف انقلاب دهقاني بود.
مائو همچنين موفق شد كه چين را از حالت يك كشور در حال تلاشي به سرزميني داراي استقلال با دولت مركزي نيرومند تبديل نمايد و حتي به صورت مركز تهديد عليه شوروي و آمريكا در آورد . مائو از سال 1966 انقلاب فرهنگي را در اين كشور به راه انداخت كه با انتقاد سخت رقيبان در بلوك شوروي از سويي و نيرو هاي ضد كمونيست در كشورهاي سرمايه دار ي از ديگرسو مواجه شد.
در گذشت ويليام اول :
ويليام اول پادشاه انگلستان در چنين روزي در سال 1087 ميلادي دار فاني را وداع گفت .
ترور ساموئل كي دو :
كي دو رييس جمهور ليبريا در چنين روزي در سال 1990 توسط مخالفين ترور شد .
نظر شما