خبرگزاری مهر، سمیه اسماعیل زاده - گروه استانها: همگام با نسیم پاییزی از میان غرفههای نمایشگاه میگذری، غرفههایی که هرکدام تبلور فرهنگ بومی این منطقه است و همه حواس آدمی را به کار میگیرد.
لمس اثر تیشه بر روی چوب و زندگی دوباره درختان در کالبد لوازم زندگی، جلوه رنگهای سنتی سرخ و کبود بر صورت پشمینهٔ جاجیم، صدای نعل کردن اسب وحمل دسترنج مزرعه به خانه، عطروطعم غذاهای محلی و در کنار همه اینها همگام با افراد آگاه به فرهنگ این دیار که بابیانی شیوا، فرهنگ انتزاعی و مجردی که جسم نمیپذیرید را در قالب کلمات میریزند و به هر آنچه با حواس آدمی حس میشود، جان و جلوهای دیگر میبخشند.
خورشید پشت ابرها میتابد، اما گرمای اینجا حاصل جنبوجوش برای تدارک نمایشگاهی در دامان طبیعت است، نمایشگاهی برای لمس همزمان تکنولوژی، فرهنگ و محیط مادی و طبیعی که هرکدام در شکلگیری دیگری مؤثرند.
نمایشگاههای مردمشناسی بومی بیانگر آدابورسوم، اعتقادات، زبان، معیشت، مسکن، هنرها، خوراک، پوشاک و سایر جنبههای زندگی مردم یک منطقه است
رضا دانشزاده، رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری شهرستان سوادکوه در گفتگو با خبرنگار مهر بابیان اینکه غرفههای نمایشگاه حاضر از صفرتا صد زندگی مردم شهرستان، بهویژه روستائیان است، افزود: نمایشگاههای مردمشناسی بومی بیانگر آدابورسوم، اعتقادات، زبان، معیشت، مسکن، هنرها، خوراک، پوشاک و سایر جنبههای زندگی مردم یک منطقه است.
وی در رابطه با نمایش هنر مردم شهرستان از جاجیم که جزو صنایعدستی شاخص شهر آلاشت است، یاد کرد و افزود: در این غرفه، تمامی مراحل انجام این هنر از پشمریسی، رنگرزی تا چگونگی بافت آن دیدهشده است.
دانش زاده بابیان اینکه تعزیهخوانی در ماه محرم یک میراث اعتقادی شهرستان است، اذعان کرد: در این نمایشگاه، تعزیهخوانی روستای اتو بهعنوان یک جاذبه گردشگری مذهبی شهرستان معرفیشده است.
وی همچنین در رابطه با معرفی میراثهای ناملموس شهرستان در این نمایشگاه، از معرفی مراسم عید ماه ۲۶ (عید مردگان) که یک میراث ملی- باستانی است خبر داد.
دانشزاده از دیگر غرفههای این نمایشگاه، غرفههای غذای محلی، دامداری، لاکتراشی، معرفی آثار باستانی و جهاد کشاورزی را برشمرد و افزود: غرفه فرصتهای سرمایهگذاری شهرستان نیز با توجه به اینکه نمایشگاه حاضر، جزو آیتمهای همایش توسعه شهرستان با محوریت گردشگری بوده به این نمایشگاه اضافهشده است.
عبدالجواد توحیدی مقدم، فرماندار شهرستان سوادکوه نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با تأکید بر اینکه نمایشگاه حاضر، نمایشگاه سیمای مردم شهرستان از مناظر مختلفی چون کشاورزی، گردشگری، دامداری، صنایعدستی و صنعت است، خاطرنشان شد: این نمایشگاه در حاشیه نخستین همایش توسعه شهرستان سوادکوه با محوریت گردشگری بهمنظور معرفی جاذبهها و ظرفیتهای شهرستان برگزار خواهد شد.
وی بابیان اینکه این نمایشگاه در فضای باز پارک جوارم مستقر است، افزود: این نمایشگاه پس از همایش نیز تا چند روز برای بازدید عموم دایر خواهد بود و در صورت مساعد بودن شرایط جوی مدتزمان بازدید آن بیشتر خواهد شد.
برپایی نمایشگاههای مردمشناسی از یکسو، بیانگر اهمیت شناسایی، ارزشمندی و قابلاحترام بودن میراث فرهنگی هر منطقه و از دیگر سوی، نمایانگر تعلقات و مشترکات فرهنگها علیرغم تفاوتهاست و نمایشگاه مردمشناسی مستقر در هوای آزاد جاذبهای دوچندان دارد؛ چراکه رخدادهای فرهنگی را میتوان در همان بستر طبیعی خود تجسم بخشید که موجب عینیت یافتن بهتر زندگی مردم بومی و همچنین، ایجادتر حس همنوایی توأم با احترام به فرهنگ و محیطزیست منطقه خواهد شد و ارائه اطلاعات جنبی با استفاده از وسایل سمعی و بصری و یا بروشورهای متنوع راهکاری برای تکمیل عملکرد بهتر این مجموعه است.
نمایشگاههایی ازایندست، بهواسطه معرفی فرهنگ منطقه که حوزه گستردهای از باورها، ارزشها، رسمها، رفتار و مصنوعات مردم منطقه را دربر میگیرد، میتواندهم محملی برای توسعه گردشگری منطقه باشد، هم منبعی برای مطالعهٔ مردمشناسان، قومشناسان و جامعهشناسان، و هم یادآور خاطرات گذشتهای باشد که صنعتی شدن و فشارهای زندگی مدرن آدمی را از آنها دور نموده است و بهگونهای میتواند رابط میان زندگی سنتی و صنعتی شود، ازاینرو، میطلبد که چنین نمایشگاههایی در سطح شهرستان نه در حد چند روز که یک نمایشگاه دائمی باشند.
نظر شما