رحلت آيت الله سيد محمد كاظم طباطبايي يزدي :
آيت اللّه العظمى سيد محمد كاظم طباطبايى , فرزند مرحوم سيد عبدالعظيم يزدى در سـال 1247 ه ق در يزد به دنيا آمد . آن عالم رباني تحصيلات ابتدايى خود را در زادگاهش آغاز كرد وپس از مدتي براي تحصيلات عاليه به اصفهان رفت و نزد آيت اللّه شيخ محمد باقرتلمذ نمود . وي پس از دريافت در جه اجتهاد به سمت نجف اشـرف رهـسـپارشد وتمام اوقات خود را صرف تحصيل و
تدريس نمود . بـستان راز و گلستان نياز ، تعادل و تر اجيح در اصول ، حجية الظن في عدد الركعات ، السؤال و الجواب ، صحيفة الكاظميه ، رساله اى در منجزات مريض و العروة الـوثـقى از جمله آثار ارزشمند آن عالم رباني است . عروه الوثقي او دايره المعارفي است از مسايل و فروع فقهي كه تاكنون مستند فقها و بسياري از حقوقدانان بوده است و بارها از سـوى فـقهاى عـالى مقام محور بحث قرار گرفته وبر آن تحشيه زده اند . تا كنون نيز دهها جلد كتاب اسـتـدلالـى با عنوان حاشيه و تفسير و نقد
عروه از سوى فقهاى بزرگ نگاشته شده است . عروه الوثقي هم اكنون نيز در مباحث حقوقي مورد استفاده گسترده پژوهندگان در مباحث انديشگي حقوق از جمله قرار داد ها و مباحث مربوط به اراده است .
در حـمـله انگليسيها به عراق ودر اثرفتاوا و رهبرى مـراجع عـاليقدر، مردم اين كشور رشادت هاي زيادي در مقابل نيروهاى مهاجم انجام دادند كه فرزند اونيز به نام آيت الله حاج سيد مـحمد طباطبائى يزدى در اين نبرد به در جه رفيع شهادت نائل آمد . هـنگامي كه دولت ايتاليا قواى خود را براى اشغال ليبى در شمال آفريقا به حركت درآورده بـود ، آن عالم رباني فتواى ذيل را در محكوميت و مبارزه با استعمار غرب صادر كرد : بسم اللّه الرحمن الرحيم در اين ايام كه دول اروپايى مانند ايتاليا به طرابلس غرب حمله نموده و از طرفى روسها شمال ايران را با قواى خود اشغال كرده اند و انگليسيها نيز نيروهاى خود را در جنوب ايران پياده كرده اند و اسلام را درمعرض خطر نابودى قرار داده اند ، بر عموم مسلمين از عـرب و ايـرانـى واجب است كه خود را براى عقب راندن كفار از ممالك اسلامى مهيا سازند و از بـذل جـان و مـال در راه بـيـرون رانـدن نـيروهاى ايتاليا از طرابلس غرب و اخراج قواى روسى و انـگـلـيـسـى ازايـران هـيچ فروگذار نكنند زيرا اين عمل از مهم ترين فرايض اسلامى است تا به يارى خداوند دو مملكت اسلامى از تهاجم صليبيها محفوظ بماند. آيت اللّه سيد كاظم طباطبايى پـس از عمرى مبارزه و تلاش در راه تثبيت معارف حقه اسلام ، سرانجام در چنين روزي در سال 1295 ه ش مصادف با بيست و هشتم رجب المرجب 1337 ه ق در نجف اشرف دار فاني را وداع گفت .
در گذشت منوچهر بزرگمهر :
در چنين روزي درسال 1365 هجري شمسي منوچهر بزرگمهر فرزند ميرزا يوسف خان ، مترجم آثار فلسفي و حقوقدان ، دار فاني را وداع گفت . وي تحصيلات مقدماتي خود را در تهران به پايان رساند و بعد ها به انگلستان رفت تا در رشته حقوق تحصيل كند . او آثار بسياري را ترجمه كرد كه از ميان آنها مي توان به، پوپر، تحليل ذهن، رساله درباره فهم انساني، حقيقت و منطق، ژان پل سارتر و فلسفه چيست ؟، اشاره كرد .وي همچنين كتبي را نيز به رشته تحرير در آورده است كه ازميان آنها مي توان به؛ بيرون گود، ديگ جوش قلندر، عرفان نو و مرقعات صاحبدل اشاره كرد .
روز ملي عمان :
سلطان نشين عمان در جنوب غربي درياي عمان و شرق عربستان سعودي قرار دارد. مساحت آن دويست و دوازده هزار و 460 هزار كيلومتر مربع است . اين كشور از سمت غرب با عربستان سعودي ، از شمال با امارت متحده عربي و از جنوب با يمن همسايه است . اغلب اراضي اين كشور شنزار و صاف است . سواحل شمالي و جنوبي آن به دليل مجاورت با درياي عمان و عبور مدار راس السرطان از نزديكي آن ، داراي آب و هواي گرم و مرطوب است اما در نواحي داخلي خشك و كم باران است . كشور عمان حدود دو ميليون و پانصد هزار نفر جمعيت دارد . نرخ رشد جمعيت در اين كشور بالغ بر سه در صد بر آورد شده است . مردم عمان از گروههاي مختلف قومي و نژاد هاي مختلف عرب ، بنگالي ، هندي ، پاكستاني ، سريلانكايي ، و آفريقايي تشكيل شده اند . اغلب ساكنان اين كشور مسلمان و اهل تسنن اند و اقليتي از هندو ها نيز در اين كشور زندگي مي كنند . زبان رسمي اين كشور عربي است و لي در برخي مناطق آن گويش هاي بلوچي ، اردو و هندي نيز رواج دارد . مسقط پايتخت اين كشور است و از شهرهاي مهم آن مي توان به سلاله ، صور و صحار نيز اشاره كرد . سلطان قابوس بن سعيد آل سعيد از سال 1970 تاكنون پادشاهي اين كشور را به عهده دارد . اين كشور در سال 1940 ميلادي در چنين روزي به استقلال دست يافت .
امضاي توافقنامه دو طرح ايجاد خط لوله خزر و باكو جيحان :
در چنين روزي در سال 1999 ميلادي توافقنامه ايجاد دو طرح خط لوله خزر و باكو جيحان توسط روساي جمهوري آذربايجان ، تركمنستان ، تركيه و گرجستان به امضا رسيد . گاز طبيعي امروزه در ميان سوخت هاي برتر قرار گرفته است و همانند نفت در جهان نقش گسترده اي را در مناسبات بين المللي اقتصاد جهاني بازي مي كند . با كشف گسترده منابع سوخت فسيلي درحوزه
در ياي خزر كشور هاي حوزه اين دريا وارد مناسبات اقتصادي در اين زمينه شده اند وپاي قدرت هاي خارج از منطقه نيز در حوزه درياي خزر باز شده است به همين دليل منافع سياسي در قراردادها بر واقعيت هاي اقتصادي غالب شده است . با آن كه تمامي كارشناسان حتي كارشناسان آمريكايي بر اين باورند كه انتقال نفت درياي خزر از طريق ايران از نظر اقتصادي به دليل كوتاهي مسير و امنيت موجود در ايران به صرفه تر است اماآ مريكا با وضع تحريمهاي موسوم به ايلسا به مخالفت شديد با تاثيرگذاري ايران در درياي خزر پرداخته است به همين علت مرحله اجرايي اين قرارداد همچنان به تعويق مي افتاد . انتقال انرژي از طريق خط لوله باكو - جيحان از ايران نه تنها به نفع كشور هاي منطقه است بلكه ارزانترين طريق انتقال انرژي ( نفت و گاز ) به كشور هاي مختلف محسوب مي شود .
تولد سزار لومبروزو :
لومبروز داشنمند ايتاليايي در چنين روزي در سال 1836 ميلادي به دنيا آمد . لمبروزو از انديشمندان بر جسته علم جرم شناسي و پزشك معروف ايتاليايي در حوزه جر م شناسي آثار گرانسنگي را از خود به ياد گار نهاده است . وي توانست در در اين حوزه و در قلمرو مكتب پوزيتيويسم در جرمشناسي به يافته هايي برخورد كه تا زمان وي كسي بدانها دست نيافته بود .
وي ابتدا با تصور اين كه بسياري از مجرمين به لحاظ فيزيولوژيكي به يكديگر شباهت هاي زيادي دارند و اصولا بر خي صفات روان تني مجرمان را از يكديگر جدا مي سازد در اين زمينه دست به آزمايشات گوناگوني زد تا فرضيه خود را مبني بر اين كه وجود نشانه هاي خاص در ميان مجرمين مي تواند باعث شناخت آنها از سايرين گردد ، به اثبات برساند . وي با جمع آوري شمار بسياري از مجرمين و اندازه گيري قد ، وزن و حالت صورت و چهره آنها به اين نتيجه دست يافت كه بر خي افراد با گونه هاي بر آمده ، چانه هاي دراز و چشمان گشاد مي توانند در خود صفات مجرمانه داشته باشند . او عليرغم مخالفت هاي بسيار به آزمايشهاي خود در اين زمينه ادامه داد تا اين كه توانست زمينه نظريه خاص را در حوزه انسان شناسي مجرمانه پي ريزي كند.
تولد مارگاريت آتوود :
مارگريت آتوود نويسنده مشهور كانادايي در چنين روزي در سال 1939 در ايالت اوتاوا شهر اونتاريوي كانادا به دنيا آمد . وي تحصيلات عالي خود را در دانشگاه تورنتوآغاز كرد و پس از آن مدرك كارشناسي ارشد خود را از كالج رادكليف كمبريج گرفت . آتوود در سالهاي 1981-1982 سمت رياست اتحاديه نويسندگان كانادا را به عهده داشت و در سال 1984 مارگريت به رياست سازمان بين المللي پن( قلم ) برگزيده شد . آتوود موفق به خلق آثار مختلفي در حوزه هاي رمان ، داستان كوتاه ، شعر و مقالات ادبي شده است . از ميان آثار ياد شده مي توان به خانم اوراكل ، زندگي قبل از مردان ، چشمان گربه ، دزد عروس ، دختران رقاص ، مرده اي در تاريكي ، سفرهاي سوزانا مودي ، قدرت سياست ، تو شاد هستي ، آلياس گريس و غزال و غراب اشاره كرد . آتوود در رمان آخر خود كه غزال وغراب نام دارد و برنده جايزه بوكر نيز شده است زندگي ورنج انسانها را پس از حمله ويروس كشنده اي كه تاحدودي به ويروس سارس شبيه است روايت مي كند .
نويسنده اين كتاب با اشاره به تصادفي بودن توزيع اين كتاب همزمان با شيوع بيماري سارس در جهان مي گويد : اين امرمساله اي وحشتناك اما كاملا منطبق با اوضاع جهاني است . وي با بيان اين كه نمي تواند آينده را حدس بزند گفت: به هر حال موضوع چنين رماني را هر چند شبيه به بيماري سارس است بايد بعنوان زنگ خطري د ر جهان معاصرپنداشت .اين نويسنده كانادايي كه بيش از سي كتاب او در بيش از سي وپنج كشور جهان به چاپ رسيده است خاطر نشان كرد: انواع ويروس ها و بيماري هاي خطرناك در جهان ما پرسه مي زنند و ما بايد به شيوه هاي مختلف ، شيوع آنها را كنترل كنيم .غزال وغراب با شخصيتي كه نماد آخرين انسان ساكن كره زمين است آغاز مي شود . در طول اين رمان ميان حيوانات كره زمين براي بقا ومبارزه با مرگ ، كشمكش هاي سختي رخ مي دهد . به نظر مي رسد اين رمان به عنوان نخستين رماني از آتوود باشد كه ماهيتي فيمينيستي نداشته وشخصيت اصلي آن يك راوي مذ كر است . وي مي گويد: درونمايه اين رمان را پس از خبر نشر ويروس سياه زخم در جهان بعد از واقعه يازدهم سپتامبر ازلاي روزنامه ها ومجلات خبري يافته است .
آغاز مرحله سوم جنگ اول جهاني در فرانسه :
در چنين روزي در سال 1916 ميلادي داگلاس هيگ فرمانده قشون انگليسي در اثناي جنگ جهاني اول ، مرحله سوم جنگ را در فرانسه آغاز كرد . تهاجم اصلي در اول جولاي سال 1916 ميلادي صورت گرفته بود .
شناسايي حكومت ديكتاتوري ژنرال فرانكو :
در چنين روزي در سال 1936 ميلادي آلمان و ايتاليا دولت ژنرال فرانكو در اسپانيا رابه رسميت شناختند . ژنرال فرانكو در پايان دهه سي قرن گذشته ميلادي دست به تشكيل يك حكومت خود كامه در اسپانيا زد .
ژنرال فرانسيسكو فرانكو ديكتاتور و زمامدار اسپانيا بين سالهاي 1939 تا 1975 ميلادي است. وي در سال 1936 به شورشياني پيوست كه عليه دولت جمهوري دست به طغيان زده بودند. او با كمك آلمان و ايتاليا در جنگ هاي داخلي اسپانيا پيروز شد . در خلال جنگ جهاني دوم وي حالت بي طرفي اسپانيا را حفظ كرد و به هيتلر اجازه استفاده از كشورش را جهت حمله به جبل الطارق نداد . فرانكو در طول حكومت خود تمامي گروههاي چپگرا را قلع و قمع كرد و تشكيل قدرت خود كامه اي داد . او در جنگهاي سه ساله اسپانيا (39 - 1936 ميلادي) توانست با ارتش خود به سوي مادريد پايتخت اسپانيا پيش رود . وي توانست پايتخت اسپانيا را كه كابوس قحطي و گرسنگي بر آن سايه انداخته بود تصرف كند و سلطه و سيطره كمونيستها و جمهوري خواهان را از سراسر خاك اسپانيا براندازد.
روي كار آمدن حكومت دموكراتيك در اسپانيا :
در چنين روزي در سال 1976 ميلادي پارلمان اسپانيا لايحه اي را تصويب كرد كه طي آن يك حكومت دموكراتيك بعد از 37 سال ديكتاتوري ژنرال فرانكو در اين كشور به اجرا در مي آمد .
خودكشي دسته جمعي هواداران يك گروه مذهبي :
در چنين روزي در سال 1978 ميلادي كشيش جيم جونز در گويان طرفدارانش را وادار به انجام خود كشي دسته جمعي با خوردن شوكران مرگ كرد . در اين خودكشي 914 نفر كه بيش از دويست نفر از آنها كودكان بودند كشته شدند .
سوختن در واقعه راه آهن لندن :
در چنين روزي در سال 1987 ميلادي 31 نفر از مردم انگلستان در آتش سوزي شلوغ ترين راه آهن لندن بنام كينگز كراس
سوختند .
قانون اساسي جديد در آفريقاي جنوبي :
در چنين روزي در سال 1993 ميلادي نمايندگان 21 حزب آفريقاي جنوبي قانون اساسي جديدي را براي اين كشور پايه ريزي كردند .
آزادسازي اسيران جنگ خليج فارس :
در چنين روزي در سال 1990 ميلادي دستور آزاد سازي دو هزار نفر از اتباع و شهروندان كويت را كه در جنگ خليج فارس دستگير شده بودند را صادر كرد .
تولد لويي ژاك ماند داگر :
در چنين روزي در سال 1789 ميلادي داگر عكاس بر جسته جهان و كسي كه توانست در اين هنر تحولات شگرفي ايجاد كند به دنيا آمد .
در گذشت نيلز بوهر :
در چنين روزي در سال 1962 ميلادي نيلز بوهر فيزيكدان بر جسته جهان در سن 77 سالگي در گذشت . وي توانست در سال 1922 ميلاي جايزه نوبل فيزيك را از آن خود كند .
نظر شما