۱۹ مهر ۱۳۹۵، ۱۱:۰۲

انجمن نجوم بررسی کرد؛

تاسوعا و عاشورای امسال با سال۶۱ هجری تطابق دارد

تاسوعا و عاشورای امسال با سال۶۱ هجری تطابق دارد

منجمان در انجمن نجوم آماتور ایران انطباق تاسوعا و عاشورای امسال را با سال ۶۱ هجری مورد بررسی قرار دادند.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از انجمن نجوم آماتوری ایران، طی سالیان گذشته از انطباق تاسوعا و عاشورای سال ۶۱ قمری و رویدادهای نجومی در زمان وقوع فاجعه کربلا مواردی را ذکر کرده ایم؛ اما امسال این واقعه از حیث روز و هفته در سال جاری، با سال ۶۱ هجری انطباق دارد.

با بررسی کامل گاه شماری خورشیدی و میلادی و تطابق آن با تقویم قمری و همچنین استخراج شرایط رویت پذیری هلال محرم در سال ۶۱ هجری با چشم، در می یابیم که عاشواری سال ۶۱ هجری قمری که زمان شهادت امام حسین(ع) و یاران با وفای ایشان بوده است، با شرایط روز و هفته قرار گیری این مناسبت در سال جاری(۱۳۹۵) به احتمال قریب به یقین انطباق دارد.

هنگام شبیه سازی با استفاده از نرم افزارهای قابل استناد نجومی،گاهشماری و رویت هلال می توان گفت از آنجا که لحظه ماه نو آن سال در عصر جمعه نهم مهر ۵۹ ساعت ۱۴:۱۱ ، ۲۸ سپتامبر سال ۶۸۰ میلادی به وقت جهانی بوده است(تقریبا همزمان با غروب خورشید در عراق)، بنابراین هلال محرم آن سال می توانسته نه در آن روز بلکه در شامگاه روز شنبه ۲۹ سپتامبر برابر با  ۱۰ مهر سال ۵۹ خورشیدی باچشم غیر مسلح ( تنها ابزار مورد استفاده در آن زمان) در منطقه عراق قابل رویت بوده باشد.

به همین دلیل چه بسا محرم سال مورد اشاره در روز یکشنبه ۱۱ مهر سال ۵۹ هجری خورشیدی آغاز شده و با این قاعده، عاشورای آن سال در روز سه شنبه ۲۰ مهر سال ۵۹ شمسی بوده است؛ اما  نباید از نظر دور داشت که در غروب روز شنبه ۱۰ مهر آن سال، هلال تنها ۸ درجه از افق فاصله داشته( نسبتا نزدیک افق) و با فاز ۱۲/۱% روشنایی و جدایی بیش از ۱۱ درجه از خورشید، با احتمالی، مردم آن زمان که بسیار کمتر از دانش و تجارب امروزی برخوردار بوده اند، نمی توانسته اند هلال مذکور را در افق بیابند، بویژه آنکه از یک سو در آن زمان مشاهده هلال می بایست عمومیت داشته و همگان قادر به رویت آن باشند.

از سوی دیگر غبار در افق که از شرایط طبیعی آن منطقه است، بر رویت پذیری تاثیر گذار بوده؛ با این استدلال هلال در شامگاه روز بعد یعنی یکشنبه ۱۱ مهر سال ۵۹ شمسی توسط عامه مردم عراق رویت شده و دوشنبه ۱۲ مهر سال ۵۹ خورشیدی، ماه محرم سال ۶۱ قمری آغاز شده است.

با این محاسبه در می یابیم، روز تاسوعا و عاشورای سال ۶۱ قمری(مصادف با واقعه کربلا) برابر سه شنبه و چهار شنبه ۲۰ و ۲۱ مهر سال ۵۹ خورشیدی و دقیقا منطبق با آغاز محرم امسال و مناسبتهای تاسوعا و عاشورا در سال ۹۵ خورشیدی بوده است.

رخدادهای آسمانی در آن زمان

ماه در ساعت ۱۲ ظهر روز اول محرم سال ۶۱ هجری قمری وارد برج فلکی کژدم ‎شده(قمر در عقرب) و ساعت ۱۸ روز سوم محرم با ورود ماه به صورت فلکی کمان(قوس)، از صورت فلکی کژدم خارج ‎شده است.

در روز اول محرم سال ۶۱ فاصله زمین تا مهر تابان(خورشید)، تقریبا برابر با یک واحد نجومی بوده ( نزدیک به ۱۴۹ میلیون کیلومتر) و  ماه نزدیک به وضعیت اوج زمینی خود یعنی ۴۰۳۰۰۰ کیلومتری از زمین بوده است.

در ساعت ۱۵:۱۰ روز ۶ محرم سال ۶۱ قمری، ماه با جدایی حدود ۲ درجه، جنوب سیاره برجیس قرار داشته و در آن شبانگاه، ماه و مشتری همنشین هم بوده اند که اصطلاحا به آن  قران مه و مشتری می گویند.

ماه از غروب هشتم محرم تا عصر روز عاشورای حسینی سال ۶۱ قمری، در صورت فلکی سطل آب! (دلو) ، قرار داشته که با وجود دریغ کردن آب توسط لشکر یزید، یک تعبیر خاص می تواند بحساب آید.

ساعت ۴۷ :۱۵ عصر تاسوعا سال ۶۱ هجری، ماه از سمت ۱۱۲ درجه در کربلا با ۷۷درصد روشنایی طلوع می‎کند( از حدود موقعیت اردوگاه عمر بن سعد درحوالی شط فرات) و ۰۲:۲۵ بامداد روز عاشورای آن سال، با فاز ۸۱ درصد ، در سمت ۲۴۹ درجه(جنوب غربی آن منطقه) غروب کرده است و آسمان کربلا در شب عاشورا تا صبح کاملا تاریک‎بوده است.

سیارات تیر و ناهید هر دو در آن زمان صبحگاهی و طلوع سیاره ناهید(زهره) در برج دوشیزه(سنبله) در روز عاشورای آن سال، ساعت ۰۳:۳۹( حدود ۳ ساعت قبل از طلوع خورشید) و سیاره تیر ساعت ۰۵:۳۷ ؛ بامداد اتفاق افتاده است.

ستاره سهیل در ساعت ۵ بامداد عاشورای آن سال، دقیقا در جنوب صحرای نینوا و نزدیک به ۵ درجه بالاتر از افق بوده است. مهر تابان ساعت ۰۶:۴۱ صبح عاشورای ۶۱ قمری، از سمت ۹۹ درجه (از جانب لشگر عمر سعد ملعون در جنوب شرق دشت کربلا) طلوع کرده بوده و در ساعت ۱۸ در سمت ۲۶۰ درجه (جنوب غرب کربلا) در پشت خیمه‎های سوخته اباعبداله(ع) غروب کرده است.

ماه نزدیک به حضیض زمینی(کمترین فاصله با زمین)، در فاصله ۳۶۶ هزار کیلومتری زمین در ساعت ۱۶:۲۶ عصر عاشورای آن سال طلوع کرده و همراه با خورشید سوزان، شاهد منظره دلخراش عصر عاشورای سال ۶۱ قمری بوده است.

کد خبر 3792042

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • هادی ۱۹:۱۶ - ۱۳۹۵/۰۷/۲۱
      0 0
      اجرتان با سیدالشهدا