به گزارش خبرنگار مهر، مراسم هفت منبر از جمله مراسم ایام محرم است که توسط زنان خراسان جنوبی در غروب روز تاسوعا بر پا می شود.
زنان سالخورده، جوان و دختران در هفت، منبری که در ایام محرم در آنها مراسم روضه خوانی انجام شده شمع روشن می کنند.
مسئول حوزه پژوهش و مطالعات اداره کل میراث فرهنگی خراسان جنوبی در تشریح این آئین گفته است: برگزار کنندگان مراسم که خادم های مسجد، حسینیه و یا منزل هستند از عصر تاسوعا روی منبر یک پارچه سیاه می اندازند و آن را در نزدیکی در مسجد یا حسینیه می گذارند و یک مجمه بزرگ و یا تشت پر از گل را روی پله منبر می گذارند و تشتی خالی را هم در پله دیگر می گذارند.
سید احمد برآبادی بیان کرد: زن ها در نزدیکی غروب آفتاب به این اماکن می روند و پس از نیت کردن، شمع خود را روشن نموده و داخل سینی می گذارند و بعد نذورات خود از قبیل خرما، شیرینی و پول را در داخل تشت می ریزند و منبر را زیارت می کنند و به مکان دیگر می روند.
وی بیان داشت: معمولاً در هر مکان فقط یک شمع روشن می کنند ولی اگر مسجدی بسته و یا راه دور باشد احتمال دارد که در یک مکان دو شمع روشن کنند.
وی اظهارکرد: نذوراتی که جمع می شود به خادم منبر تعلق دارد وی باید تا پایان مراسم و خاموش شدن شمع ها در آنجا بماند و هیچ یک از شمع ها را خاموش نکند و صبر کند که شمع ها خاموش شود.
به گفته وی اشک های شمع را هم دور نمی ریزند و در مکانی از مسجد جمع آوری می کنند.
برآبادی گفت: مراسم هفت منبر در حال حاضر یکی از مراسم عزاداری ماه محرم است.
مسئول حوزه پژوهش و مطالعات اداره کل میراث فرهنگی خراسان جنوبی عنوان کرد: احترام و اعتقاد زیاد به نور از عادات ایرانی های قبل از اسلام بوده که آن را واسطه بین خدا و انسان می دانستند.
وی ادامه داد: پس از اسلام این مراسم همچون بسیاری از مراسم دیگر رنگ و بوی مذهبی گرفته و در حال حاضر این مراسم برای عزاداری سالار شهیدان برپا می شود.
برآبادی عنوان کرد: مراسم هفت منبر به شماره 507 - 20/6/91 در فهرست میراث معنوی کشور به ثبت رسیده است.
نظر شما