۲۹ شهریور ۱۳۸۵، ۱۸:۰۴

تشديد قوميت گرايي در دانشگاه ها ؛ عدم توفيق دانشگاه ها در ترويج فرهنگ آكادميك ؛ نقدي بر تشديد قوميت گرايي در دانشگاه ها

تشديد قوميت گرايي در دانشگاه ها ؛ عدم توفيق دانشگاه ها در ترويج فرهنگ آكادميك ؛ نقدي بر تشديد قوميت گرايي در دانشگاه ها

خبرگزاري مهر - گروه حوزه و دانشگاه: محمد باقر خرمشاد در آستانه سال تحصيلي جديد خطاب به معاونين دانشجويي و فرهنگي دانشگاه ها هشدار داده است در زمينه هاي قوميتي مسائلي خواهند داشت و آن را منعطف به سابقه برخي از گروه هاي سياسي داخلي دانسته است اما به نظر مي رسد نبايد جريان نقد بر قوميت گرايي در دانشگاه را با منتسب كردن آن به جريانات سياسي مختومه كرد بلكه بايد از دانشگاه پرسيد كه چرا نتوانسته در نهادينه كردن تفكر و نگرش علمي به عنوان كاركرد اساسي خود موفق باشد.

به گزارش خبرنگار دانشگاهي، خرمشاد ضمن ارائه پيام هاي هشدار گونه در آستانه سال تحصيلي جديد خطاب به شركت كنندگان در گردهمايي اخير معاونان دانشجويي و فرهنگي دانشگاه ها گفت: "كانون ها و نشريات و مجلات قومي با توجه به شرايط بين المللي و اتفاقاتي كه روي مي دهد در كنار سابقه برخي گروه هاي سياسي داخلي مي تواند ما را هوشيار كند و هشدار دهد كه در زمينه هاي قومي نيز مسائلي خواهيم داشت."

محمد باقر خرمشاد - معاون فرهنگي و اجتماعي وزارت علوم از آغاز پذيرش مسئوليت در دولت نهم يك پيام را در ضمن سخنراني هاي مختلف خود به مخاطبانش ارائه كرده و در ذيل بيان آن به ايرانيت تأكيد ويژه اي داشته است.

وي در نخستين گردهمايي سراسري معاونين دانشجويي و فرهنگي دانشگاه ها در اوايل دولت نهم گفت: مسئولين فرهنگي دانشگاه ها بايد "ايران محوري" را  در كنار سياست هاي كلي علمي و فرهنگي در نظر داشته باشند. مسئله تشديد غير متعارف قوميت ها در درون دانشگاه ها مقوله اي است كه لزوم تأسيس كانون ايرانشناسي را نشان مي دهد.

معاون فرهنگي و اجتماعي وزارت علوم در يك نشست مطبوعاتي عنوان كرد: در بسياري از موارد بحث قوميت هاي مختلف به صورتي تصنعي در دانشگاه ها مطرح مي شود كه با راه اندازي كانون هاي ايرانشناسي آگاهي دانشجويان از كشور بيشتر مي شود.

به گزارش مهر، محمد باقر خرمشاد در گردهمايي مديران دانشجويي و مديران فرهنگي دانشگاه ها در اصفهان با صراحت بيشتري سخن گفت و اظهار كرد: "قوميت گرايي مسمومي بدنه دانشگاه ها را فرا گرفته است."

وي عنوان كرد: تاسيس و ترويج كانون هاي ايرانشناسي براي مقابله با قوميت گرايي مسمومي كه بدنه دانشگاه ها را فرا گرفته است ضروري است. ما بايد از هويت ايراني اسلامي صيانت كنيم. كانون ايران شناسي بايد تاسيس شود و اقوام در درون آن ديده شوند. كانون هاي اقوام بايد به عنوان زير مجموعه اي از كانون هاي ايرانشناسي فعاليت كنند.

خرمشاد در بازديد اخير خود از خبرگزاري مهر گفت: معاونت فرهنگي و اجتماعي وزارت علوم در دولت نهم فعاليت هاي خود را در پرتوي 14 اصل تعريف كرده است كه لزوم صيانت از فرهنگ ايراني اسلامي از اين اصول است. كانون هاي ايرانشناسي راه اندازي شده اند و سعي شد كانون هاي قومي كه ناخواسته از منافع ملي ايران عدول مي كردند تشويق شوند تا در قالب كانون هاي ايرانشناسي فعال شوند.

معاون فرهنگي و اجتماعي وزارت علوم در نشست اخير معاونين دانشجويي و فرهنگي دانشگاه ها ضمن آنكه هشدار داد اراده اي در پي دستاويز قرار دادن مباحث صنفي است، گفت: در زمينه هاي قوميتي نيز مسائلي خواهيم داشت.

وي تصريح كرد: هيچ واحد سياسي، تجزيه طلبي را بر نمي تابد.

به گزارش مهر، اگر تعصبات قومي در دانشگاه فرصت رشد پيدا مي كنند حامل پيامي هستند كه حكايت از نزديك شدن فرهنگ آكادميك به فرهنگ عامه دارد تا حدي كه به جاي جاري شدن نقد دانشگاه بر موضوعاتي اجتماعي مانند قوميت گرايي شاهد به چالش كشيده شدن دانشگاه توسط اين موضوعات هستيم.

به گزارش مهر، معاون دانشجويي و فرهنگي دانشگاه اروميه برخي از نشريات دانشجويي را به عنوان پايگاه تعميق اختلافات قوميتي در دانشگاه ها عنوان كرد و بر لزوم نظارت دقيق، علمي و منطقي بر نشريات دانشجويي تأكيد داشت.

معاون دانشجويي و فرهنگي دانشگاه لرستان نيز در گفتگو با مهر برگزاري جشنواره هاي غذاي اقوام، نمايشگاه هاي هنرهاي دستي و تجسمي و جشن هايي مانند شب يلدا را در دانشگاه ها در راستاي شناخت دقيق دانشجويسان از اقوام ضروري دانست و اين شناخت را مايه وحدت و همدلي عنوان كرد.

اما دبير شوراي صنفي دانشجويان دانشگاه تهران به كلي بحث اختلافات قومي و قوميت گرايي را رد كرد و گفت: تا كنون موردي مبني بر قوميت گرايي و اختلافي به بهانه هاي قومي در دانشگاه 30 هزار نفري تهران نديده ايم. اما اينكه دانشجويان از اقوام مختلف به اختصاصات قوم خود افتخار مي كنند يك پديده طبيعي است و نبايد از آن احساس خطر كرد چرا كه حضور قوميت هاي مختلف در دانشگاه تهران يك اعتبار فرهنگي است.

وي افزود: حضور قوميت هاي مختلف در دانشگاه يكي از مختصات دانشگاه است كه مي تواند به عنوان فرصتي براي آشنايي دانشجويان با فرهنگ هاي مختلف و تقويت روحيه برادري بين آنها باشد و از گذر ارتباط با فرهنگ هاي مختلف بتوانند ظرفيت ها و قدرت تحمل را در خود افزايش دهند. دانشجويان به لحاظ قوميتي مشكلي ندارند چرا كه اصولا يك جوان در وضعيتي قرار ندارد كه بخواهد به اختلافاتي از نوع قوميتي دچار شود اما مشخص نيست كه چرا اراده اي در تزريق وجود اختلافات قوميتي در بين دانشجويان وجود دارد.

کد خبر 383249

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha