انتصابي بودن روساي دانشگاه ها ؛ حق قانوني وزير علوم
به گزارش خبرنگار دانشگاهي مهر، دانشگاه ها در سالي كه گذشت صحنه تحولاتي بودند كه چندان هم نمي توان آنها را بي ارتباط با نتيجه انتخاب مردم در سوم تير دانست. اگر درصدد عنوان كردن تحولات ظاهري دانشگاه ها باشيم، مي توان تغيير يكپارچه روساي دانشگاه هاي كشور را طي يكسال فعاليت وزارت علوم دولت نهم اشاره داشت. همچنين براي اولين بار روساي مادر دانشگاه هاي ايران و بزرگترين دانشگاه علوم انساني كشور از ميان اساتيد روحاني منصوب شده اند. مديران ارشد و شخصيت هاي سياسي تراز اول نيز به مديريت هاي مياني در دانشگاه مادر قرار گرفتند. عباسعلي زالي - وزير كشاورزي دولت مهندس موسوي به رياست پرديس كشاورزي دانشگاه تهران و غلامعلي افروز - بيست و ششمين رييس دانشگاه تهران و كانديداي رياست جمهوري به رياست دانشكده روانشناسي و علوم تربيتي دانشگاه تهران از سوي آيت الله عميد زنجاني منصوب شدند.
اما آنچه كه تحت عنوان انتخابي شدن روساي دانشگاه ها توسط برخي از اعضاي هيأت علمي و جريانات دانشجويي توصيه مي شود، تحقق پيدا نكرد و موضع گيري وزير علوم در اين خصوص بر اختيار تام وزير علوم در تغيير روساي دانشگاه ها بر اساس قانون استوار بود.
انتصابي بودن روساي دانشگاه ها ؛ حق قانوني وزير علوم
مراسم معارفه رئيس جديد دانشگاه اميركبير
افزايش اختيارات هيأت امناي دانشگاه ها ؛ مظهري از تحقق استقلال دانشگاه ها
دانشگاه ها در خصوص نحوه صحيح توزيع و تخصيص بودجه هاي فرهنگي مورد تذكر قرار مي گرفتند و بعضا معاون وزير علوم هشدار مي داد كه بودجه سال آتي دانشگاه هايي كه توزيع و تخصيص بودجه هاي سال جاري شان بر اساس قانون صورت نگرفته باشد، به تأييد و امضاء وزير علوم نخواهد رسيد.
اخطارهاي سال گذشته معاون فرهنگي وزير علوم در پوشش قانون استقلال دانشگاه ها در حالي صورت گرفته است كه معاون دانشجويي وزارت علوم هنگام افزايش قيمت غذاي دانشجويي ضمن آنكه قيمت تعيين شده از سوي صندوق رفاه دانشجويان وزارت علوم را به معاونين دانشجويي و فرهنگي دانشگاه ها اعلام مي كند بر استقلال دانشگاه ها و افزايش اختيارات هيأت امناي دانشگاه ها نيز تأكيد كرده و دانشگاه ها را به سمتي راهنمايي مي كند كه قيمت كارشناسي شده وزارت علوم را قبل از اعلام عمومي در هيأت رئيسه شان به تصويب برسانند.
احياي معاونت فرهنگي و اجتماعي وزارت علوم
و انتصاب خرمشاد به اين معاونت
احياي معاونت فرهنگي در وزارت علوم دولت نهم
مراسم خداحافظي هادي خانيكي از وزارت علوم دولت هشتم صرفا يك توديع بود و معارفه اي در بر نداشت. جعفر توفيقي كه در زمان توديع خانيكي در جايگاه وزارت علوم فعاليت مي كرد انحلال پست معاونت فرهنگي در اين وزارتخانه را اعلام كرد و بار مجموعه فرهنگي را به مهندس مغازه - مدير كل امور فرهنگي وزارت علوم در دولت هشتم واگذار كرد. شايد يكي از دلايلي كه بسياري از مرتبطان با آموزش عالي به خصوص آنهايي كه در مجلس هفتم فعاليت مي كنند از توفيقي بيش از معين رضايت دارند همين تغييرات ساختاري است كه در سال هاي آخر وزارت علوم صورت گرفت. بالاخره محمد باقر خرمشاد كه هم دانشگاهي هادي خانيكي نيز است گرد و غبار پست معاون فرهنگي را از پازل حوزه فرهنگي و اجتماعي وزارت علوم پاك كرد. خرمشاد با پيام "گفتمان علم گرايانه" وارد صحنه شد.
سرنوشت گفتمان علم گرايانه
محمد باقر خرمشاد بارها گفتمان حاكم بر فضاي فعاليت هاي جمعي دانشجويي را در حوزه هاي مختلف صنفي، سياسي، فرهنگي و ... گفتماني سياسي كارانه عنوان كرده است و مدعي شده كه وزارت علوم دولت نهم تسلط گفتمان علم گرايانه در دانشگاه را دنبال مي كند.
خرمشاد همواره تقويت و گسترش انجمن هاي علمي دانشجويي را به عنوان گواهي بر عزم وزارت علوم مي داند اما شايد بتوان گفتمان علم گرايي به عنوان شعاري جهت گذار از فضاي سياسي كارانه (1) پيش از سوم خرداد دانست.
خرمشاد مي گويد: "شايد گفتمان علم گرايانه به اشباع برسد و پس از آن گفتماني ديگر را انتخاب مي كنيم." حقيقت اين است كه اگر گفتمان علم گرايانه مد نظر باشد بايد بسيار تلاش ها داشت تا بتوان دانشگاه ها را به عنوان اجتماعاتي گفتماني با رمزها، سمبل ها و نمادهاي خاص خود به سمتي سوق داد تا گفتمان علم گرايانه بدون كاربرد جانب دارانه از علم و همگام با حفظ ماهيت بي طرفي علم نهادينه شود.
ترويج واگذاري خدمات دانشجويي به بخش خصوص
به گزارش مهر، معاون دانشجويي وزارت علوم در تشريح سياست هاي اين وزارتخانه در ارائه خدمات دانشجويي به واگذاري اين امور به بخش هاي خصوص تأكيد دارد و همواره مدعي شده كه كاهش تصدي گري دولتي در ارائه خدمات دانشجويي از خطوطي است كه وزارت علوم پيگيري مي كند تا بر اساس آن ارائه بسياري از كالاهاي خدماتي به مردم سپرده شود.
محمود ملاباشي در جمع مديران دانشجويي دانشگاه ها، رسالت هيئت رئيسه دانشگاه ها را توليد علم دانست نه رسيدگي به امور رفاهي و عمراني دانشگاه ها.
وزارت علوم در سال كه گذشت بر جلب تعامل با دانشجويان در زمينه هاي خدمات دانشجويي تأكيد داشت و به مسئولين دانشگاه ها توصيه مي كرد از رفتارهاي كارگزارانه با دانشجويان دوري كنند.
حسن مسلمي نائيني - مدير كل امور دانشجويان داخل وزارت علوم در هفته خوابگاه ها گفت: "هر موقع با دانشجويان برخورد صادقانه اي صورت گيرد، جواب صادقانه نيز دريافت مي شود. با فضاي خوابگاهي موجود دستيابي به اهداف آموزش عالي فقط با ايثارگري دانشجويان ميسر است."
تجمع دانشجويان دانشگاه تهران در اعتراض به انتصاب رئيس جديد
اعتراضات دانشجويي در صحنه دانشگاه
دانشگاه هاي تهران، صنعتي اميركبير، علم و صنعت ايران، صنعتي سهند تبريز، باهنر كرمان، تربيت دبير شهيد رجايي، هنر تهران و علوم و فنون دريايي خرمشهر از جمله دانشگاه هايي بودند كه سال گذشته صحنه اي از اعتراضات دانشجويي را به خود ديدند.
دانشگاه هنر تهران در اعتراض به سرويس هاي حمل و نقل دانشجويان و احكام كميته انضباطي اين دانشگاه و تفتيش خوابگاه هاي دانشجويي، دانشگاه باهنر كرمان در اعتراض به مشكلات آموزشي، دانشگاه علم و صنعت ايران در اعتراض به حذف كانون هاي فرهنگي و هنري اين دانشگاه، دانشگاه تهران و كوي دانشجويان اين دانشگاه در اعتراض به انتصابي بودن رئيس اين دانشگاه و موضوع بازنشستگي اعضاي هيأت علمي، دانشگاه صنعتي امير كبير در اعتراض به تصميمات مديريت دانشگاه در خصوص انتخابات انجمن اسلامي دانشجويان اين دانشگاه، دانشگاه صنعتي سهند تبريز در اعتراض مشكلات ناشي ازعدم وجود نظام جامع مديريتي در دانشگاه سهند و تفكيك جنسيتي اردوهاي تشكل هاي دانشجويي و دانشگاه علوم و فنون دريايي خرمشهر در اعتراض به مشكلات آموزشي، رفاهي، كيفيت غذا و امنيتي صحنه اعتراضات دانشجويي بوده اند.
...................................................
(1) محمد باقر خرمشاد
نظر شما