۳ مهر ۱۳۸۵، ۱۲:۰۳

دبير شوراي آموزش دندانپزشكي و تخصصي در گفتگو با مهر خبر داد:

بازنگري در رشته دندانپزشكي عمومي / تغيير نگرش دانشجويان به دندانپزشكي جامعه نگر

بازنگري در رشته دندانپزشكي عمومي / تغيير نگرش دانشجويان به دندانپزشكي جامعه نگر

بازنگري برنامه درسي آموزشي امري معمول است كه معمولاً هر 5 سال يكبار انجام مي شود. آخرين بازنگري برنامه درسي مقطع دكتري عمومي رشته دندانپزشكي در سال 79 انجام شده و سال 85 زمان مناسبي براي انجام اين بازنگري است.

 دكتر "اكبر فاضل" در گفتگو با خبرنگار دانشگاهي مهر افزود: بازنگري با فاكتورها و عوامل موثر متعددي انجام مي شود زيرا برنامه درسي بر اساس شرح وظايفي كه براي دندانپزشك در كل نظام سلامت وجود دارد، تنظيم مي شود.

وي افزود: يك دندانپزشك بايد برخي از موارد و آيتم ها را بداند كه اين اطلاعات حجم عمده اي از كار آينده وي و جزئي از بايدهاي فعاليت يك دندانپزشك را تشكيل مي دهد. در عين حال بخشي از اطلاعات و موارد آموزشي نيز وجود دارد كه در آينده حجم كمي از مراجعات يك دندانپزشك را تشكيل مي دهد اما بهتر است كه از آن اطلاع داشته باشد.

دبير شوراي آموزش دندانپزشكي و تخصصي ايجاد رشته هاي جديد و تغييرات علم دندانپزشكي را از عوامل موثر در بازنگري رشته دندانپزشكي برشمرد و گفت: رشته هاي جديدي كه در دنيا بوجود مي آيد را بايد در يك برنامه درسي در نظر گرفت اما اين بهره گيري بايد متناسب با نياز و شرايط جامعه خود اصلاح شود و آن درس خاص و محتوا در بازنگري برنامه درسي در نظر گرفته شود.

وي تغيير نگرش در سياست هاي تربيت دانشجو در رشته دندانپزشكي را يكي از موضوعات مهم در بازنگري برنامه درسي اين رشته تحصيلي دانست و خاطرنشان كرد: تغيير نگرش بايد از درمان به بهداشت و پيشگيري باشد زيرا هر چقدر پول در چاه "ويل" درمان هزينه كنيم به جايي نخواهيم رسيد چرا كه هزينه هاي سنگين درمان دندانپزشكي واقعاً براي مردم مشكل ايجاد مي كند اما در مقابل يك ريال هزينه در پيشگيري معادل يك هزار ريال هزينه در درمان خواهد بود.

فاضل غلبه نگرش بهداشت و پيشگيري را در بهبود شاخص هاي سلامت دهان و دندان موثر دانست و گفت: يكي از شاخص هاي سلامت دهان و دندان DMF است كه در واقع پيشرفته بودن و يا عقب مانده بودن يك كشور در زمينه بهداشت دهان و دندان را مشخص مي كند. اگر به طور مثال بتوان اين شاخص را از 1.8 به صفر رساند يعني سطح سلامت جامعه ارتقا يافته است.

دبير شوراي آموزش دندانپزشكي و تخصصي در توضيح اين شاخص و تأثير آن در بازنگري برنامه درسي گفت: شاخص DMF كه از عبارات اختصاري Dicey به معني پوسيدگي، Missing به معني دندان هاي از دست رفته و Filling به معني دندان هاي پر شده تشكيل شده به ما نشان مي دهد به طور مثال در گروه هدف 6 تا 12 سال چند دندان پوسيده، از دست رفته و پر شده وجود دارد و اگر هر فرد 6 تا 12 سال به طور متوسط 2 دندان پوسيده، پر شده و يا كشيده داشته باشد و جمعيت هدف ما 4 ميليون نفر باشد 8 ميليون دندان مشكل دار در كشور وجود دارد و اگر هر دندان 5 هزار تومان هزينه داشته باشد ، 40 ميليارد تومان هزينه باشد انجام شود.

وي افزود: اين مسائل نشان مي دهد كه پيشگيري از اهميت بيشتري برخوردار است و نگرش پيشگيري بايد در دانشجويان دندانپزشكي تقويت شود. تغيير نگرش دانشجويان نيز جز تغيير در نحوه و محتواي دروس ايجاد نمي شود. اگر دانشجو موظف باشد در گروه دندانپزشكي اجتماعي خود بخشي از بهداشت، پيشگيري و مسواك زدن را در چهار كلاس يك دبستان پوشش دهد، اين نگرش در او نهادينه مي شود.

فاضل يكي از فاكتورهاي بازنگري را ايجاد دوره هاي عملي براي دندانپزشكي جامعه نگر و ارتباط با گروه هاي هدف برشمرد و ياد آور شد: يك دانشجوي دندانپزشك پس از گذراندن چند دوره واحد عملي در جامعه، پس از فارغ التحصيلي نيز بعد از قرار گرفتن در يك مركز بهداشت براي گروه هاي هدف خود برنامه ريزي مي كند و نگرش موجب مي شود دانشجو در سيستم شبكه نيز همين شيوه را پياده كند.

وي خاطرنشان كرد: در برنامه بازنگري دانشجوي دندانپزشكي در ترم هاي بالا واحدهاي عملي خواهد داشت و بر اساس شرح وظايف در اين واحد عملي دانشجو بايد مهد كودك ها، بيماران قلبي ريوي، بيماران كليوي، خانه سالمندان، دبستان ها، كارخانه ها را بازديد كند، گزارش وضعيت تهيه و طرح مسئله كند و سپس حل مسئله ارائه دهد و به مراكز درماني ارجاع دهد.

دبير شوراي آموزش دندانپزشكي و تخصصي از تهيه پرسشنامه و نظرخواهي از فارغ التحصيلان، افراد تازه مشغول به كار شده، به عنوان يكي ديگر از عوامل تأثيرگذار در بازنگري رشته دندانپزشكي نام برد و گفت: نظرخواهي از اساتيد و مشتريان يا بيماران از ديگر عوامل تأثر گذار است.

وي اظهار داشت: نحوه برنامه درسي نويسي مبتني بر حل مشكل و دانشجو محور بودن و آموزش متصل بهم نيز در  اين برنامه جديد در نظر گرفته مي شود. در حال حاضر فاصله علوم پايه با باليني و تخصصي موجب مي شود ربط منطقي دروس تا اندازه اي از ميان برود به عنوان مثال دانشجو درس ميكروب شناسي را در علوم پايه مي خواند و پس از فاصله اي در پاتولوژي ديگر درس مورد نظر را فراموش كرده است در حاليكه در آنجا به اين درس احتياج دارد.

کد خبر 384209

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha