به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از ستاد خبری رایزن، در این مراسم که صبح امروز یکشنبه ۲۱ آذر با حضور خانواده احمد منزوی، سیدکاظم موسوی بجنوردی، رییس مرکز دایرهالمعارف بزرگ اسلامی، سیدصادق سجادی معاون پژوهشی مرکز، علی بهرامیان مدیر بخش اسناد مرکز و همچنین ابراهیم ذاکر از بستگان احمد منزوی برگزار شد، ابتدا آیاتی از قرآن مجید قرائت شد و پس از آن موسویبجنوردی رییس مرکز دایرهالمعارف بزرگ اسلامی سخنرانی کوتاهی ایراد کرد.
وی در خصوص احمد منزوی گفت: در حقیقت بزرگداشت چنین مردی که مرحوم افشار به او لقب ابنندیم زمانه داده بود، ادامه یافتن راه ایشان است. با وجود تمام مشکلاتی که وجود دارد، امکاناتی را فراهم کردهایم که پس از او، بتوانیم کار فهرستواره را ادامه دهیم که با مدیریت آقای بهرامیان این کار تا هم اکنون به بهترین شکل ممکن در حال ادامه است.
بجنوردی در ادامه یادآور شد: نام «احمد منزوی» که بنیانگذار فهرستواره بوده است، در تمامی کتابهایی که پس از فوت ایشان تالیف میشود، نگاشته خواهد شد. این مسئله مهمترین یادگار زندگی ایشان خواهد بود. احمد منزوی کتابشناس توانا و برجسته در این حوزه از سال ۱۳۶۹ به موسسه دایرهالمعارف بزرگ اسلامی پیوست و حالا در میان ما نیست و امیدوارم با ائمهاطهار محشور شود. خادمین به فرهنگ و افراد برای همیشه در یاد و خاطره تمامی مردم باقی خواهد ماند.
در ادامه نیز صادق سجادی معاون پژوهشی مرکز دایره المعارف بزرگ اسلامی، در سخنانی گفت: اهمیت ابنندیم به عنوان یک دانشمند این است که امروزه گنجینه مهمی از کار ایشان داریم. اگر ایشان نبودند و آثار را فهرست نمیکردند، بسیاری از آثار مهم آن دوران از بین میرفت. قسمت مهمی از اطلاعات ما در خصوص تاریخ فرهنگی، مرهون ابن ندیم و امثال او بوده است.
وی تصریح کرد: احمد منزوی نیز همانند ابن ندیم چنین وظیفه ای بر عهده شناخته بود و توانست آثاری را که میان مقالات و رسانههای مختلف ناشناخته مانده بودند، ثبت کند. فهرستواره از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. در حقیقت در یک قرن اخیر و پس از فروپاشی شوروی کشورهای کوچکی به وجود آمدند که از پیشینه سیاسی و فرهنگی برخوردار نبودند. اما هم اکنون به جد در حال ایجاد سابقه فرهنگی و سیاسی هستند و اگر ما به این نکته توجه نکنیم، خیانت محسوب خواهد شد. ثبت آثار زمانه از اهمیتی بسزا برخوردار است در غیر اینصورت در گذر زمان آثار مهم و ارزشمند از بین خواهد رفت. امیدوارم این کار همچنان تداوم یابد و قطعا نیز چنین خواهد بود.
در ادامه نیز محمدابراهیم ذاکر از بستگان احمد منزوی سخنرانی کوتاهی انجام داد و از حاضران تشکر کرد. او با اشاره به ویژگیهای احمد منزوی و سوابق فرهنگی خاندان او، اشاره کرد: خانواده احمد منزوی انتظار داشت تا در مراسم رونمایی از کتاب ایشان که حدود یک ماه گذشته برگزار شد، حضور یابند، یا اینکه حداقل روی جلد کتاب نام ایشان هم نگاشته شود اما در هر صورت تشکر میکنم که حضور یافتید و این مراسم را برپا کردید.
یادآوری میشود، استاد احمد منزوی متولد ۱۳۰۴ در شهر سامرا و فهرستنویس و محقق در حوزه علوم اسلامی بود. وی پسر دوم حاج شیخ آقا بزرگ تهرانی، دانشمند و عالم شیعی و مؤلف کتاب الذریعه الی تصانیف الشیعه بود. استاد منزوی بابت نگارش فهرست نسخههای خطی مرکز دایره المعارف بزرگ اسلامی در دو جلد برندۀ جایزۀ کتاب سال جمهوری اسلامی در سال ۱۳۸۵ شد. وی مدت ۱۶ سال در پاکستان زندگی میکرد و حاصل کارش در پاکستان، نگارش و چاپ چهار مجلد فهرست نسخههای خطی کتابخانه گنجبخش بود که تنها نسخههای فارسی را در بر میگرفت.
از دیگر کارهای منزوی در این دوره، میتوان از نگارش و چاپ سعدی بر مبنای نسخههای خطی پاکستان بهمناسبت هشتصدمین سالگرد تولد سعدی، نگارش و چاپ ۱۴ مجلد فهرست مشترک نسخههای خطی فارسی پاکستان و پایهگذاری نگارش فهرستواره کتابهای فارسی، نام برد. مرحوم استاد منزوی در سال ۱۳۶۹ پس از بازگشت به ایران، مدتی سرپرست بخش کتابشناسی و فهرستنگاری مرکز دائرهالمعارف بزرگ اسلامی بود.
نظر شما