مديرعامل سازمان خدمات موتوري شهرداري تهران در گفتگو با خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر ، افزود: در طرح جمع آوري زباله به روش سنتي 2650 دستگاه خودرو غير استاندارد و روباز مورد استفاده قرار مي گرفت كه در طرح مكانيزه ، 600 خودرو مطابق با استانداردهاي بين المللي جايگزين شده است.
مهندس مصطفي سليمي در ادامه با اشاره به تجهيز اين خودروها به شيرآبه گير ، سرعت عمليات بالاو ايمني بيشتر كارگران در اين روش ، گفت: در روش سنتي جمع آوري زباله 350 پيمانكار ضعيف از جهت مالي و مديريتي با سرمايه گذاري ناچيز مشغول فعاليت بودند در حالي كه در اين طرح پيمانكاران بايد توانايي سرمايه گذاري تا 6 ميليارد تومان را داشته باشند.
وي همچنين با بيان اينكه اين پيمانكاران موظف به استخدام كارگران ايراني و پرداخت بيمه و حقوق طبق موازين قانوني هستند ، افزود: پيمانكاران طرح مكانيزاسون با نزديك به 6 ميليارد تومان سرمايه گذاري همان پولي را مي گيرند كه پيمانكاران قبلي با سرمايه يك وانت و يك موتورسيكلت مي گرفتند.
مديرعامل سازمان خدمات موتوري شهرداري تهران ، جمع آوري روزانه 7 هزار تن زباله در تهران را نيازمند ساماندهي و اجراي دقيق دانست و گفت: در شيوه سنتي مافياي زباله با جمع آوري نخاله هاي ساختماني و آب گرفتن به آنها و تباني با باسكولچي ها و برخي عوامل شهرداري تناژ زباله را بالا مي بردند و هزينه هنگفتي به شهرداري تحميل مي كردند. در حالي كه در روش جديد ، شهر تميز و كيفيت بالاي كار براي شهرداري مورد توجه است.
سليمي در ادامه ، نزديك شدن سيستم خدمات شهري به استانداردهاي جهاني و كشورهاي توسعه يافته را هدف شهرداري تهران عنوان كرد و گفت: در اين زمينه همكاري مردم و فرهنگ سازي بسيار مورد توجه است. در حالي كه در كشورهاي اروپايي هفته اي يك بار زباله جمع آوري مي شود ، در تهران هر روز 7 بار زباله جمع آوري مي شود.
وي در پايان ، همكاري مردم را در اجراي اين طرح راضي كننده ارزيابي كرد و خواستار توجه بيشتر شهروندان به شهر و فرهنگ شهر نشيني شد.
نظر شما