۳ مهر ۱۳۸۵، ۸:۴۷

ترنم عشق و عرفان در ماه صيام ؛ يادداشت مهر به انگيزه حلول ماه مبارك رمضان

ترنم عشق و عرفان در ماه صيام ؛ يادداشت مهر به انگيزه حلول ماه مبارك رمضان

خبرگزاري مهر - گروه موسيقي: ذوق سرشار و روح بيدار مردم ايران در نواحي و استانهاي مختلف كشور،موجد و مولد آيينها و مراسم مختلفي در زمينه ماه صيام بوده است؛ پيش خواني رمضان،سحرخواني،آوازهاي نيمه رمضان،دهل زني،نقاره زني، طبل زني،موسيقي افطاريه، مرثيه خواني و ...از جمله موسيقي هاي خاص ماه رمضان است .

به گزارش خبرگزاري مهر، ماه رمضان ماه رامشگران و مسروران عاشق و ماه موعود مومنان و مسلمانان است . رمضان ماهي است كه جوشش و غليان دروني  انسان هاي سرگشته را به دنبال دارد و اين ماه ، ماه ميهماني رامشگر جهان هستي است . بدون شك همه اين توصيفات بدون ترنمي روحاني و ريتم و آهنگي جان پرور، درخيال نمي گنجد واين "موسيقي" است كه اجزاء اين ماه رباني را موزون و هماهنگ بر دل و جان روزه داران خوش مي نشاند.

ذوق سرشار و روح بيدار مردم ايران درنواحي و استان هاي مختلف كشور، موجد و مولد آيين ها و مراسم مختلفي در زمينه ماه صيام بوده است . پيش خواني رمضان،سحرخواني،آوازهاي نيمه رمضان،دهل زني،نقاره زني،طبل زني،موسيقي افطاريه،مرثيه خواني و ... از جمله موسيقي هاي خاص ماه رمضان است كه هريك در جاي خود از ارزش واعتبار بسيار بالايي برخوردار است به گونه اي كه به جرات مي توان گفت بدون اجراي موسيقي ( چه در كلام و چه با ابزار ويژه) هيچيك از مراسم ماه مبارك به تمام و كمال برگزار نمي شود.

اگر چه اجراي مراسم و مناسبت هاي موجود در ماه مبارك رمضان در گوشه گوشه مملكت پهناور ايران با توجه به فرهنگ هاي مناطق، هر يك به زيبايي تمام وجود دارد اما نبايد از نقش موسيقي رمضان در ديگر كشورهاي مسلمان غافل بود . در يك بررسي اجمالي مي توان گفت كه مسلمانان كشورهاي هندوستان، بنگلادش و پاكستان از موسيقي هاي ويژه اي براي اين ماه استفاده مي كنند و اجراي ملودي ها، ترانه ها و اشعار خاص ماه رمضان در اين كشورها، در هرشرايطي مخاطبان و شنوندگان را تحت تاثير خود قرار مي دهد.همچنين كشورهاي عربي نيز كه بزرگترين ايام شادي و پايكوبي خود را در اين ماه برگزار مي كنند ازموسيقي هاي باشكوهي بهره مي برند كه بررسي و واكاوي اين موسيقي ها نياز به مجال موسع تري دارد.

اما در ايران موسيقي رمضان به دليل تنوع خرده فرهنگ ها و ارادت و اشتياق ويژه شيعيان به حضرت امير (ع) از تنوع و عمق بيشتري برخوردار است. قطعا ليالي قدر و ايام شهادت مولي الموحدين كه زمينه ساز موسيقي هاي حزن انگيز و ملودي هاي غمگنانه و مرثيه سرايي جانسوز است از دلايل و عوامل اين تنوع و گونه گوني است ، به طوري كه اين تنوع و عمق و صدها لحن و نحله و شيوه آواز خواني و ذكر و منقبت مولا علي (ع) در نواحي مختلف وجود دارد كه راويان و مجريان ساز و آوازي با عشق و اخلاص خود هرساله و در اين ايام مبارك به اجراي اين مقام ها ومي پردازند وهمين موضوع علاوه بر اغنا فرهنگي و انتقال مفاهيم بلند مباني مذهب و شيوع تشيع ، در حفظ و صيانت از منبع و ماخذ موسيقي اصيل و ناب ايراني موثر و مفيد واقع شده است.

گروه موسيقي خبرگزاري مهر ضمن تبريك حلول ماه مبارك رمضان به همه هم ميهنان عزيز، برآن است تا با توجه به ويژگي هاي اين ماه مبارك ، نقش و تاثير متقابل اين ماه و موسيقي سنتي و نواحي ايران را مورد بحث و بررسي قرار دهد.

کد خبر 385089

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha