به گزارش خبرگزاري مهر، موسسه مطالعاتي PINR در تحليلي نوشت : اگر چه سياست آمريكا برعراق متمركز شده است، اما وضعيت افغانستان كه هدف اوليه آمريكا، مبارزه با تروريسم بوده، بدتر مي شود .
درحالي كه 5 سال از آغاز جنگ آمريكا براي شكست طالبان مي گذرد، شورش طالبان، نظاميان آمريكايي وهمپيمانان آن را به دام مي اندازد و اميدها براي ايجاد يك افغانستان دموكراتيك به ياس تبديل مي شود. درحالي كه موسسات سياسي به شكل يك قانون اساسي، يك رئيس جمهور منتخب و يك پارلمان ملي تا حدي ايجاد شده است، اما تاثير آنها در نتيجه افزايش موج خشونتها به چالش كشيده مي شود. سطح كنوني آشوبها از زمان شكست طالبان در سال 2001، در بدترين وضع قرار دارد.
در ادامه اين تحليل آمده است : طالبان جاپاي محكمي در شرق و جنوب افغانستان به دست آورده است و با وجود استقرار 80 هزار نيرو در مناطق مرزي، پاكستان نتوانسته از حملات القاعده و طالبان جلوگيري به عمل آورد. دولت مركزي افغانستان نيز در گسترش نفوذ خود در اين كشور و به ويژه در جنوب با شكست روبرو شده است.
به گزارش مهر، نويسنده در بخش ديگري از اين تحليل به چالشهاي مهم ناتو ( سازمان آتلانتيك شمالي) اشاره مي كند و مي نويسد : اين واقعيتهاي پيچيده،افغانستان را به يك ماموريت دشوار براي ناتو تبديل كرده است.ماه گذشته بود كه حدود 10 هزار نيروي ناتو جايگزين نظاميان آمريكايي در جنوب افغانستان شدند. موفقيت در اين كشور براي ناتو و اعتبار آن مهم است. اين نه تنها پيچيده ترين ماموريت ناتو بوده كه تاكنون برعهده داشته، بلكه اولين عمليات ناتو در خارج از اروپا بوده است.
PINR مي افزايد : به همين دليل است كه ناتو تلاش مي كند تا اعضاي خود را به انجام وعده هاي خود هم در بخش تامين نيروي انساني و هم در تهيه تجهيزات ملزم كند و فرمانده نظامي اين سازمان در افغانستان از كشورهاي عضو خواسته است تعداد نيروهاي كمكي خود را افزايش دهند كه البته اين درخواست به سختي مورد پذيرش قرار گرفته است.
نويسنده تصريح مي كند : با وجود آنكه كشورهاي عضو ناتو در ابتدا ابراز اميدواري كرده بودند كه در اين كشور نقش نيروهاي حافظ صلح را ايفا كنند و درعمليات بازسازي شركت كنند، اما آنها در يك مبارزه خونين شديد با نيروهاي طالبان درگير شده اند. ناظران به ناتو هشدار مي دهند كه بايد در چگونگي نگرش خود به اين ماموريت حساس محتاط باشند. يك نگراني هم وجود دارد كه اگر ناتو نشان دهد كه تمايلي براي حضور درازمدت خود ندارد، اين امر آشوبگران در افغانستان را تقويت مي كند و به اعتبار ناتو آسيب وارد مي كند.
در بخش نتيجه گيري اين تحليل آمده است : موقعيت در افغانستان براي آمريكا همچنان موقعيت سختي است و قدرت نظامي تنها يكي از ابزار مورد نياز براي مقابله با طالبان است.مرحله بازسازي و توسعه نياز به توجه دارد، موسسات سياسي هم نياز به ارتباط بهتر با درخواستهاي شهروندان معمولي دارد و اصلاحات در سيستم امنيتي بايد مورد توجه جدي قرار گيرند. آمريكا و همپيمانان آن در تلاش براي برقراري امنيت در اين كشور بسيار گرفتار شده اند. اين براي كشوري كه مدنظر بوده تا مدلي براي جنگ عليه تروريسم باشد،جنبه خوبي ندارد.
نظر شما