به گزارش خبرنگار مهر، در ابتدای این برنامه که شنبه ۴ دی ماه روی آنتن رفت، سعید یوسفینیا با بیان اینکه هر تعریفی از شعر آن را محدود میکند، گفت: اگر شعر نفس کشیدن در زندگی است، شعر میتواند همه چیز باشد.
وی درباره کارکرد شعر عنوان کرد: اگر شعر بعد از قرنها همچنان به حیات خود ادامه میدهد، نشانگر این است که کارکردی دارد و کارکردهای شعر نیز متنوع است. شعر مرثیه، مدح، شعر برای سنگ قبر، شعر اعتراض و انقلاب، شعر طبیعت جزو کارکردهای شعر محسوب می شود اما تمام این کارکردها باید زیرمجموعه کارکرد اصلی باشد.
این شاعر افزود: شعر به این دلیل به وجود آمده که به انسان هشدار دهد که فرصت کمی در این دنیا دارد و مواظب اندیشه و اخلاقش در این دنیا باشد. دین اسلام هم برای مکارم اخلاق آمد.
وی یادآوری کرد: شعر واقعی نه زمان میشناسد و نه مکان و برای همه انسانها با هر زبان و نژادی کارکرد دارد. کارکرد شعر ۵۰ درصد به خود شعر و ۵۰ درصد به مخاطب مربوط می شود. کارکرد شعر این است که ما را با جان درختی که قطع شده و به کتاب تبدیل شده، آشنا کند و به نوعی این درخت قربانی معرفت شده است. باید کتابهایی منتشر شود که ارزش قتل عام درختان را داشته باشد.
یوسفینیا بیان کرد: ما درختهای بسیاری را برای شعرها قطع کردیم و اگر شعر خوب نباشد، این درختها را قتل عام کردیم. شعر حقیقت را با زبان واژهها و با نگاه زیبایی شناسانه شاعر به مخاطب عرضه می کند. کارکرد شعر این است که در این زیبایی بی نهایت فرصت ما کم است و معمولا کسانی که میدانند فرصتی ندارند، زیبایی را بهتر درک میکنند.
این شاعر که تحقیقاتی در رابطه با حکیم سنایی داشته است، درباره او گفت: حکیم سنایی با ظهور خود در شعر ظرفیت آن را کشف کرد و متوجه شد که معرفت و شعر دو روی یک سکه هستند. شعر به معنای اصلی خود میتواند سرشار از حکمت باشد و زبان پروین اعتصامی نیز همین طور است تا آنچه میخواهد در مجموعه اخلاقی حکمی به مخاطبان خود ارائه دهد.
وی در پایان اعلام کرد: شاعر مخاطبان خود را به انسانیت ترغیب می کند و به آنها تذکر می دهد که از جاده انسانیت خارج نشوند.
«چشم شب روشن» شنبه تا چهارشنبهها به تهیهکنندگی امیر قمیشی و با اجرای محمد صالح علا، ساعت ۲۳ از شبکه چهار سیما روی آنتن می رود.
نظر شما