به گزارش خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر، چندي پيش وزير كشور در اجلاس استانداران كشور از اجراي طرح تغيير ساعات كار بانك ها و ادارات خبر داد. طرحي كه بنا شد به مدت 3 ماه به صورت آزمايشي اجرا شود و در صورتي كه تاثير منفي در حمل و نقل و ترافيك مشاهده نشد تغييرات ديگري مد نظر قرار گيرد.
اكنون 5 روز از اجراي طرح آزمايشي تغيير ساعات كار بانك ها و ادارات مي گذرد و بايد گفت اجراي اين طرح اهداف از پيش تعيين شده در كاهش حجم بار ترافيك را محقق نكرده است و اجراي آن تا كنون پيامدها و مشكلات بسياري را به دنبال داشته است. گرچه شايد چنين طرح هايي برگرفته از كشورهاي پيشرفته دنيا باشد اما بايد مسئولان به اين امر توجه مي كردند كه اغلب اين كشورها با كار كارشناسي دقيق و اصولي و هماهنگي با سطوح مختلف مبادرت به اجراي اين طرح كرده اند.
بايد اذعان داشت در راستاي كاهش حجم بار ترافيك طي سال هاي گذشته تلاشها و اقدامات بسياري در كشور صورت گرفته متاسفانه نتوانسته حجم بار ترافيك در كلانشهرها به خصوص شهر تهران را بكاهد.
آنچه مسلم است اجراي طرح ها در مدت كوتاه و متوقف كردن آن امري است كه در كشور ما بسيار اتفاق مي افتد. طرحي بدون كار كارشناسي و بررسي دقيق علمي تصويب و اجرايي مي شود اما پس از مدت زماني كوتاه كه نتيجه اي از آن حاصل نمي شود متوقف و كنار گذاشته مي شود.
افزايش حجم بار ترافيك و از سوي ديگر تشكيل صف هاي طولاني در جلوي بانك ها و سرگرداني مردم نتيجه اجراي اين طرح در چند روز گذشته بوده است. همچنين تني چند از نمايندگان مجلس شوراي اسلامي خواستار بررسي كارشناسانه تر تغيير ساعات كار بانك ها و ادارات براي جلوگيري از ازدحام بانك ها و اختلال در روابط بانك هاي داخلي و خارجي شده اند كه اين امر نشان مي دهد اجراي اين طرح تنها در چند روز توانسته موجبات نارضايتي مردم و مسئولان را در پي داشته است.
بحث ترافيك و ساماندهي مديريت حركت در كلانشهرها پديده جديدي نيست و بايد گفت كشورهاي صنعتي و پيشرفته زيادي درگير اين مسئله هستند. تهران نيز به عنوان يك ابر شهر سال هاست كه با اين معضل مواجه است اما روان ساختن ترافيك ، قطعا نيازمند مديريت صحيح علمي و تخصصي است كه متاسفانه تا كنون در كلانشهر تهران چندان مورد توجه قرار نگرفته و هرچه بوده فقط راه حل هاي موضعي و مقطعي بوده است.
شايد ديگر زمان آن فرارسيده باشد كه مسئولان و متوليان ترافيك در فكر اجراي راهكارهاي جدي تري براي كاستن از تشديد ترافيك تهران باشند و به طرح هايي ناپخته و گذرا كه به طور حتم عمري كوتاهي دارند بسنده نكنند. آنچه مسلم است مقابله با پديده ترافيك مستلزم به كارگيري سياست هاي هماهنگ در سطوح مختلف است و صرفا تغيير ساعات كار بانك ها و ادارات نمي تواند راهكاري در جهت مقابله با اين پديده باشد.
مشاور عالي شهردار تهران با بيان اينكه ترافيك پايتخت حل شدني است اظهار مي دارد : در صورتي كه مديريت واحد ترافيك در اين كلانشهر وجود داشته باشد مي توان مشكل ترافيك تهران را ظرف 5 سال حل كرد.
نظر شما