به گزارش مهر ، سحرگاهان ماه مبارك رمضان از آنجا كه نقطه آغازي است براي شروع روزي همراه با ستيز با هواهاي نفساني و خودسازي ، از اهميت بسيار بالايي برخوردار است .
نشستن بر سر سفره سحري كه همراه با آداب و تشريفات خاصي است بسيار دل انگيز و روح نواز است .خصوصا اين لحظات براي كودكان و نوجوانان بسيار زيبا و خاطره انگيز است و رايحه دلپذير رحمت بي انتها ايزدمنان در چنين فضايي ملكوتي غير قابل انكار است .
اذان صبح هنگامه امساك است و سپس نماز و نيايش به درگاه معبود .و در روايات آمده است كه اين لحظات بهترين اوقات براي مستجاب شدن دعاهاي خير است و درهاي آسمان در اين اوقات بر روي بندگان صالح و مومن باز مي شود و باران رحمت الهي بر زمين نازل مي گردد .
در شعر سخنوران ادبيات فارسي همواره هنگامه پر رمز و راز سحرگاهان از جلوه جذاب و دلنشيني بهره گرفته است .فرصتي كه فاصله زمين از آسمان به حداقل ممكن مي رسد و ملائك براي ديدار صالحان به زمين مي شتابند :
خواجه حافظ شيرازي :
من آن مرغم كه هر شام و سحرگاه
زبام عرش مي آيد صفيرم
خاقاني شيرواني :
هر سحرگاهش دعاي صدق ران
پس به سويش عرش فرسايي فرست
خسرواني :
دلخسته و مجروحم و پي خسته و گمراه
گريان به سپيده دم ونالان به سحرگاه
آغاجي :
عهده و ميثاق باز تازه كنيم
از سحرگاه تا به وقت نماز
سنايي غزنوي :
آنچه يك پيرزن كند به سحر
نكند صد هزار تير و تبر
سوزني سمرقندي :
به دعاي سحر گهانه تو را
برساند به من خداوندم
شيخ اجل سعدي شيرازي :
به فلك مي رود آه سحر از سينه من
تو همي برنكني ديده زخواب سحري
عيد رمضان " فطر " :
درمعني " فطر " در " اقرب الموارد " آمده است كه عيد روزه گشادن ، جشني كه مسلمانان پس از روزه ماه مبارك رمضان در روز اول شوال گيرند .
عيد فطر نيز داراي آداب و مراسم ويژه اي است .در اين روز مسلمانان با ظاهري آراسته و پاك در نماز عيد فطر شركت مي جويند و خداوند را به خاطر نعمات اين ماه مبارك ، سپاس مي گويند .بازديد اقوام و آشنايان و تبريك عيد وپرداخت " فطريه " به مستحقان ازديگر نكات قابل ذكر در خصوص اين رويداد عظيم اسلامي است كه داراي ابعاد فردي و اجتماعي فراوان است .
با اين تعاريف غير ممكن خواهد بود كه اين عيد فرخنده و اين روز خجسته از نگاه شاعران نكته ياب مسلمان دورمانده باشد .در گنجينه ادب پارسي درباره اين واقعه اشعار بسيار دل انگيزي سروده شده است كه حكايت از منزلت اين عيد سعيد دارد ، عيدي كه جشن پيروزي بر نفس سركش است .از آن جا كه " فطر " پايان " صوم " است به عيد فطر عيد صيام نيز گفته شده است وتبريك و تهنيت اين روز همچون ديگر اعياد اسلامي مورد توجه قرار گرفته شده است :
فرخي سيستاني :
عيد قربان بر او مبارك باد
خاقاني شرواني :
گفتم كدام عيد نه اضحي بود نه فطر
بيرون از اين دو عيد چه عيدست ديگرش
رودكي سمرقندي :
روزه به پايان رسيد و آمد نو عيد
هر روز بر آسمانت باد امروا
منوچهري دامغاني :
برآمدن عيد و برون رفتن روزه
ساقي بدهم باده بر باغ و به سبزه
خواجه شمس الدين محمد حافظ :
حافظ منشين بي مي و معشوق زماني
كايام گل و ياسمن وعيد صيام است
مسعود سعد سلمان :
اي خداوند عيد روزه گشاي
بر تو فرخنده شد چو فر هماي
نظر شما