"خالد الحروب" مدير پروژه اطلاع رساني عربي دردانشگاه كمبريج در گفتگو با خبرگزاري "مهر" پيش بيني كرد كه آمريكا در نهايت مجبور شود از روند ديپلماسي فراگير براي تعامل با موضوع هسته اي ايران استفاده كند.
به اعتقاد اين كارشناس امور خاورميانه، واشنگتن راهبردهاي محدودي حتي در زمينه نظامي براي مقابله با برنامه هاي جمهوري اسلامي ايران در اختيار دارد.
وي گفت : به احتمال زياد آمريكا مجبور به مذاكره مستقيم با ايران شده واين بار خود به ايران در رابطه با مسائل مختلف تضمين دهد و درعين حال از سوي ديگر سعي كند محور ايران ـ سوريه - حزب الله ـ حماس را در منطقه مهار كرده يا حداقل محاصره كند.
الحروب خاطر نشان كرد: واشنگتن تلاش مي كند از طريق تقويت روند مذاكرات سازش بين فلسطينيان واسرائيل و شايد حتي با تسريع بخشيدن به دستيابي به طرحي سازشكارانه در اين رابطه به اين مهم دست يابد.
اين تحليلگر سياسي كه به عنوان كارشناس امور خاورميانه در برنامه هاي سياسي (بي بي سي)حضور مستمري دارد، در پاسخ به سئوال ديگر مهر در اين رابطه كه منطقه خاورميانه به كدام سمت وسو پيش مي رود وآيا فرصت شكل گيري خاورميانه بزرگ آمريكا بيشتر است يا خاورميانه اسلامي،اظهار داشت : تصور نمي كنم هيچ يك از اين دو طرح، عناصر و مؤلفه هاي شكل گيري را در خود داشته باشند.
الحروب افزود: خاورميانه بزرگ طرحي از ديدگاه آمريكايي است كه در اين منطقه قابل اجرا نيست زيرا براساس تقويت حس پذيرش عمل انجام شده استوار است وسعي دارد حقايق موجود را با تغييراتي ناچيز به منطقه بقبولاند وهمه مي دانند كه محوري ترين عمل انجام شده در اين منطقه اسرائيل است و براساس آن، بايد اين طرح اشغالگري را پذيرفت وسرزمينهاي اشغال شده عربي وفلسطين را از آن اسرائيل دانست.
وي گفت : از اين رو بايد بگويم كه بدون مجبور كردن اسرائيل به پايبند شدن به قوانين وقطعنامه هاي بين المللي وعقب نشيني به پشت مرزهاي سال 1967 بسيار سخت است كه هيچ طرح آمريكايي در منطقه روي پيروزي را به خود ببيند، بلكه با توجه به حضور اسرائيل، هر طرحي، مؤلفه هاي شكست خود را هم با خود به همراه خواهد داشت.
اين كارشناس در مورد طرح تشكيل خاورميانه اسلامي نيز آن را تنها در چارچوب يك شعار دانست وتاكيد كرد: با وجود مطرح شدن اين ايده، اما هيچ نوع انديشه استراتژيك مشخصي پشت اين ايده وجود ندارد و مي توان گفت كه مطرح شدن آن تنها در چارچوب ناخرسندي و ناراحتي از عملكرد آمريكا مطرح شده ومي شود.
خالد الحروب در اين رابطه افزود : حداقل در كوتاه مدت هيچ نوع نشانه اي از همسويي فراگير كه نمايانگر شكل گيري چنين استراتژي باشد ،مشاهده نمي شود.
به گفته اين كارشناس، مهمترين مسئله اي كه مي توان در اين چارچوب پيش بيني كرد، ادامه شرايط كنوني در كنار پيش بيني تقسيم عراق وادامه بحران در منطقه طي چند سال آينده است.
اين كارشناس در رابطه با اينكه كداميك از اين راهكارها به نفع ملل منطقه است ، به مهر گفت : بهترين راهكار براي ملت ها شكل گيري يك ساختار امنيتي ـ درمنطقه است كه محور اصلي آن را كشورهاي بزرگ عربي تشكيل داده وايران و تركيه نيز بر اساس منافع مشترك در آن حضور داشته باشند.
وي افزود: اين ساختار بايد راهكاري برچيدن شك وشبهه هاي عميق حاكم بين كشورهاي مختلف را بعنوان اولين گام تدوين كرده وسپس اولويت هاي خود را بر منافع كشورهاي منطقه ومقدم شمردن آن بر منافع بيگانگان در منطقه استوار كند، اما به هر شكل شكل گيري چنين ساختاري حداقل در كوتاه مدت يا حتي در ميان مدت هم در اين منطقه قابل انجام نيست، به ويژه اينكه بزرگترين چالش فرا روي شكل گيري اين ساختار، دولت آمريكاست واين كشور از هر نوع فشاري عليه كشورهاي عربي وحتي تركيه جهت عدم شكل گيري اين ساختار فروگذاري نمي كند.
وي خاطر نشان كرد: در مقابل ايران، نيز بايد به روند اطمينان سازي خويش با كشورهاي عربي ادامه دهد تا جو اطمينان متقابلي بين دو طرف ايجاد شود كشورهاي عربي نبايد به عنوان يك رقيب براي ايران ويك همپيمان براي آمريكا باشند.
اين كارشناس عرب در رابطه با عملكرد آمريكا در منطقه هم بر اين باور است كه دولت آمريكا طي پنج سال گذشته در جنگ خود عليه آنچه كه به تروريسم شهرت يافته، شكست سختي خورده است.
وي دراين رابطه به مهر گفت : خلاصه بايد گفت كه عملكرد آمريكا در اين چارچوب آميزه اي از شكست وتخريب و به بارآوردن خرابي و ويراني براي جهان بود، تروريسمي را كه آمريكا سبب به وجود آمدن آن شد، نمي تواند با آنچه كه تروريسم در 11 سپتامبر ايجاد كرد، مقايسه كرد. امروز جهان به نسبت به پنج سال گذشته كه حادثه 11 سپتامبر روي داد، به مراتب ناامن تر شده است واين همه نتيجه تفكرات جنگ طلبانه اي است كه بر دولت آمريكا حكمفرمايي مي كند.
نظر شما