به گزارش خبرگزاري مهر، پس از آنكه نيروهاي گرجستان در پنجم مهر ماه ، 5 نفر از نظاميان روسيه مستقر در تفليس را به اتهام جاسوسي دستگير كردند روابط دو كشور روسيه و گرجستان رو به تيرگي نهاد . وزير كشور گرجستان دليل اين بازداشتها را تلاش اين افراد براي ايجاد آشوب در سطحي وسيع در اين كشور عنوان كرده است. در پي اين اقدام دولت مسكو بخش بيشتري از كاركنان خود را از تفليس فرا خواند و پيش نويس بيانيه اي را در جهت محكوميت اقدامات گرجستان به شوراي امنيت داد .
در پيش نويس بيانيه روسيه، درباره اقدامات تحريك آميز گرجستان ابراز نگراني شده و آن را اقدامي كه منجر به وخامت بيشتر اوضاع مي شود، توصيف كرده است. همچنين در اين پيش نويس، برنياز به حل مسالمت آميز مناقشه بر سر آبخازيا كه از موارد مورد اختلاف بين روسيه و گرجستان پس از فروپاشي اتحاد جماهير شوروي سابق است ، تاكيد شده است.
پيش نويسي كه نماينده روسيه ارائه داده است از گرجستان مي خواهد كه نيروهاي خود را از دره كودوري در آبخازيا خارج كند و اين اقدام گرجستان را ناقض قطعنامه هاي شوراي امنيت ارزيابي كرده و طرحهايي را براي اعلام يك جمهوري جديد در اين منطقه مورد بررسي قرار مي دهد .
اگر چه آمريكا و انگليس با پيش نويس بيانيه روسيه مخالفت كرده اند، اما وخامت اوضاع بي شك موضع خنثي شوراي امنيت را رد خواهد كرد .
ريشه اختلاف روسيه و گرجستان ناشي از جنگ جغرافيايي است كه به دليل حساسيت منطقه آبخازيا از جانب روسيه پس از فروپاشي شوروي سابق به راه انداخته شد و با جنگ راهبردي تفليس پاسخ داده مي شود .
روسيه از طريق كمك به نيروهاي جدايي طلب آبخازيا در طي سالهاي 1992 و 1993 سبب جدايي اين منطقه مهم در كنار درياي سياه از گرجستان شد.گرجستان نيز در پاسخ به اين اقدام روسيه خواستار خروج نيروهاي روسي و برچيده شدن پايگاههاي به جاي مانده از دوران سوسياليستي در خاك اين كشور شد و قرار است اين نيروها تا سال 2008 از گرجستان خارج شوند.همچنين تفليس با اعلام آمادگي براي عضويت در ناتو و نزديكي به دولت آمريكا روسيه را يه چالش كشيد و وارد فاز جنگ راهبردي با مسكو شد .
اين سياست از زمان وقوع انقلاب مخملي در گرجستان در سال 2003 و روي كار آمدن "ميخائيل ساكاشويلي" و قول وي به مردم براي خروج از مدار روسيه ، شدت يافته است .
به علت نزديكي جغرافيايي گرجستان به روسيه و پيچيدگي مشكلات قفقاز روسيه حساسيت ويژه اي نسبت به اين كشور دارد . پيوستن گرجستان به ساختار كنوني ناتو، در صورتي كه تحقق يابد، به طور جدي منافع سياسي، نظامي و اقتصادي روسيه را تحت تاثير قرار مي دهد و بازتابي منفي بر اوضاع سست قفقاز خواهد داشت.از همين رو مقامهاي گرجستان تلاش دارند سياستهاي حمايتگرايانه روسيه از جدايي طلبان آبخاز را با اعمال سياستهاي راهبردي به عقب نشيني وادار كنند .
نظر شما