به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روسکی میر، به تازگی نشستی به منظور بحث و تصمیم گیری در خصوص توسعه زبان و فرهنگ روس، جذب روسهایی که به اجبار مهاجرت کردهاند و دیگر مسائل مرتبط با دنیای روسی در مجلس دومای روسیه برگزار شد که در آن حاضرین تاکید کردند که از دهه هشتاد تعداد افردای که در دنیا به زبان روسی صحبت میکنند هشتاد میلیون نفر کاهش یافته است.
در دومای روسیه پیشنهادی برای سهولت دریافت تابعیت روسیه برای افرادی روسی که خارج از این کشور زندگی میکنند و تبعه کشور دیگری هستند، ارائه شده است. پیشنهاد دیگر، ایجاد مدارس روسی زبان و افزایش دانشگاههایی است که دانشجویان خارجی امکان تحصیل به صورت بورسیه را داشته باشند. مسئولین میگویند که برنامه ریزیها انجام شده است، اما بودجه کافی موجود نیست.
اواخر دهه هشتاد ۳۵۰ میلیون نفر در دنیا به زبان روسی صحبت میکردند، اما امروز این تعداد به ۲۷۰ میلیون نفر کاهش یافته است. به گفته «لئونید اسلوتسکی» مسئول امور بینالملل دوما و نماینده حزب لیبرال این یک سقوط واقعی است. وی در این جلسه تاکید کرد که کار باید در یک سطح کیفی جدید برای کسانی که قصد بازگشت به روسیه، تحصیل و یادگیری دارند، انجام شود و به کسانی که خارج از روسیه هستند این احساس را القا کرد که گویی در داخل روسیه حضور دارند و به کودکان کمک کرد تا زبان روسی را بهتر بیاموزند.
در جمهوریهای سابق شوروی مدارس روسی کمتری دیده میشود، به طور مثال در ترکمنستان تنها یک مدرسه روسی وجود دارد. به این معنی که در ۱۰ سال آینده نسل جدیدی رشد خواهد کرد که به زبان روسی مسلط نیست. اسلوتسکی تاکید کرد که حمایت دولت از توسعه زبان روسی و آموزش آن در خارج از مرزها به اندازه کافی نیست. این قضیه مثل یک ماشین مدل بالاست که راننده آن میداند کجا و چگونه باید حرکت کرد، اما باک بنزین ماشین خالی است.
وی اضافه کرد: «ما نباید اجازه بدهیم که بودجه کم شود، دنیای روس زبان باید رشد کند و این امر را باید با کمک کمیتههای مربوطه دوما در مجلس هفتم و همکاری کلیسای ارتدوکس روسیه انجام داد. مطابق با دستورالعمل ولادیمیر پوتین، روسیه باید به تمامی کشورهایی که فرهنگ و زبان روسی را حفظ کردهاند کمک کند و با توجه به وضعیت جمعیت روسیه و اوضاع سیاسی اطراف روسیه، دولت باید مقدمات بازگشت روسهایی که در خارج مرزهای این کشور زندگی میکنند را فراهم کند.»
«لئونید کالاشنیکف» نماینده کمیته مجلس دوما در امور کشورهای مستقل مشترک المنافع اشاره کرد که در اوراسیا در سال ۱۹۹۱، یعنی پس از فروپاشی شوروی بسیاری از مردم روسیه به خاطر اینکه آنها در سایر جمهوریهای شوروی سکونت داشتند، تبدیل به افراد خارجی شدند و تابعیت اوکراین، مولداوی، بلاروس و ... را دریافت کردند و روسها در خارج از مرزهای این کشور ظاهر شدند. دو گروه از مهاجرین وجود دارد، یک گروه کسانی که به میل شخصی مهاجرت کردهاند و گروهی که بخاطر اوضاع به وجود آمده و ناخواسته به افراد خارجی تبدیل شدند. گروهی که با نظر شخصی، کشور دومی را برای سکونت برگزیدند، از قوانین آن کشور اطلاعات کافی دارند، اما گروه دوم با مشکلاتی روبرو هستند و ما باید از آنان حمایت کنیم.
کلاشینکف گفت: «طی ۲۵ سال گذشته وضعیت مهاجرین روبه وخامت بوده و لازم است که از همه فرصتهای قانونی و اجتماعی برای ایجاد شرایط بازگشت آنان به کشور خود استفاده کرد.»
«کنستانتین کوساچف» رئیس کمیته شورای فدرال در امور بین الملل با اشاره به برنامه دولت در خصوص مهاجرین روسی گفت که باید درخواست خود را کتبا اعلام کنند و تنها یک گواهی در خصوص رد تابعیت کشور محل اقامت برای دریافت تابعیت روسی لازم دارند. پس از دریافت تابعیت روسیه این افراد میتوانند تابعیت کشور محل سکونت خود را نیز حفظ کنند
کوساچف تاکید کرد: «اما کسانی که به خواست خود کشور را ترک کرده اند در این سیستم قرار نمیگیرند و باید گواهی خروج قطعی از تابعیت کشور محل سکونت خود را ارائه دهند. در اوکراین و ازبکستان دریافت این گواهی مشکل یا غیرممکن است».
وی همچنین اضافه کرد: «در سال ۲۰۱۳ در پی اصلاحات قانون شهروندی، لایحه ای در مورد اتباع روسیه ارائه شد مبنی بر این که چنانچه یکی از والدین کودک اتباع خارجی باشد، دریافت شهروندی برای آنان به سهولت انجام شود، اما این طرح متوقف شد. مردم روسیه نباید زبان مادری خود را فراموش کنند. مدتهاست که از حفاظت جهان روس صحبت میشود و در حمایت از مهاجرین، زبان و ادبیات روسی بودجه ناچیزی در نظر گرفته میشود. این موضوع یکی از مباحث میزگرد بود که نه تنها مقامات دولتی بلکه نمایندگان کلیساها نیز بر افزایش این بودجه تاکید داشتند.»
اسقف «باگورودسکی» اعلام کرد، مردم روسیه از صدها سال پیش شروع به مهاجرت کردهاند و از آن زمان شروع به تشکیل کلیساهای ارتدوکس در کشورهای مختلف شده است. آنها در کنار کلیسا گردهم میآیند، به این دلیل که درخارج از کشور کلیساها تبدیل به محلی برای دیدار مردم روس زبان میشود.
وی معتقد است روسهایی که خارج از مرزهای این کشور زندگی میکنند، قدرت روسیه محسوب میشوند. اما متاسفانه آنها زبان و رسومات خود را فراموش میکنند، وی همچنین به تکریم روسها و علاقه به فرهنگ روسیه اشاره کرد. به عنوان مثال تقریبا در تمام کشورهای آمریکای لاتین به داستایفسکی علاقه دارند، اما خود روسها هیچ توجهی به مهاجرین ندارند، حتی مقاماتی که به این کشورها سفر میکنند به طور معمول توجهی به مهاجران روس ندارند.
در مرحله اول برای گسترش جهان روس باید به آموزش زبان روسی در خارج از کشور کمک کرد. حاضران در این نشست پیشنهاد «کنستانتین کوساچوا» درباره حمایت از مدارس روسی زبان در سایر کشورها در برنامه سیاستهای خارجی که وزارت امورخارجه و سازمان همکاریهای روسیه به آن میپردازد را تصویب کردند. وی همچنین خواهان افزایش دانشگاههایی است که دانشجویان خارجی امکان تحصیل به صورت بورسیه را دارند.
بر اساس این گزارش که توسط رایزنی فرهنگی ایران در مسکو ترجمه و برای انتشار در اختیار خبرنگار مهر قرار گرفته است، در این نشست کوساچف به دولت پیشنهاد داد که تعداد کارمندان بخش همکاریهای خارجی را نیز افزایش دهند، به اعتقاد وی این کار باعث میشود که در تمام مراکز علمی و فرهنگی کشور متخصصین زبانشناسی حضور داشته باشند و در پیشبرد برنامه توسعه زبان مساعدت کنند.
نظر شما