به گزارش خبرگزاری مهر، اولین نشست «هم اندیشی دانشمندان برتر کشور» به منظور تکریم و ارج نهادن به زحمات دانشمندان برتر کشور و بحث و تبادل نظر در خصوص شناسایی فرصت ها و چالش های پیش رو در رشد و توسعه علمی کشور توسط پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) و مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری برگزار شد.
این همایش با همکاری بنیاد نخبگان استان فارس با حضور دانشمندان یک درصد برتر از سراسر دانشگاه ها و مراکز پژوهشی کشور ، مسئولان حوزه های مختلف آموزش عالی کشور، و مقامات استان فارس در روزهای شنبه و یکشنبه، ۳۰ بهمن تا ۱ اسفند ۹۵ در شیراز برگزار شد.
محورهای اصلی همایش در سه پنل جایگاه ISC در اکوسیستم تولید علم، فرصت ها و چالش های حوزه آموزش عالی و ترویج و ایجاد دانشگاه های نسل سوم ارائه شد که در آن سخنرانان مدعو به شرح موضوعات و ضرورت و اهمیت آنان پرداختند.
در مراسم اختتامیه همایش، مدیران پنل های این همایش به جمعبندی سخنرانی ها، نظرات و پیشنهادات پرداختند.
دکتر احمد شعبانی، مدیر پنل فرصت ها و چالش های آموزش عالی در جمع بندی این پنل گفت: در ساختار آموزش عالی، ماموریتها و اعتبارسنجی ها باید تغییر و تحول اساسی داشته باشیم. تغییر این ساختار مستلزم منابع مالی است که باید تدارک دیده شود.
وی افزود: تاکید بر نگاه واقع بینانه به آموزش عالی بسیار مهم است که باید به آن توجه داشته باشیم.
شعبانی گفت: نمایه سازی ایده ها، و اولویت ها و یافتن راهکار برای مسایل حل نشده، افزایش نظارت نخبگان از دیگر مسایلی است که باید مدنظر گرفته شود.
وی ضرورت تشکیل دبیرخانه دانشمندان برتر توسط پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) را مورد تاکید قرار داد و گفت: این دبیرخانه باید مسایلی که در حوزه فرصت ها و چالش بیان می شود را با همکاری همه دانشگاهها اولویت بندی کند تا برای نشست های بعدی راهکارهای این آسیبها ارائه و دستورالعملی تهیه و به مقامات ارائه شود.
رعنایی مدیر پنل دانشگاه های نسل سوم گفت: در این پنل به این جمع بندی رسیده ایم که با وضعیت کنونی نمی توان دانشگاه های نسل سوم را اداره کرد. البته درباره الزامات آن تفاوت نظرهایی وجود دارد ولی برای ایجاد آن اتفاق نظر داریم.
وی افزود: سه ماموریت دانشگاه نسل سوم شامل آموزش، پژوهش و نوآوری ارزش آفرینی و مشارکت در توسعه فناوری ملی است. دانشگاه نسل سوم قابلیت هایی دارد که می تواند پژوهش های بنیادی و قوی انجام داده آن را تبدیل به نوآوری کند.
رعنایی گفت: لازمه انجام این سه ماموریت تغییر نگرش در سطح کلان و همچنین درون دانشگاهها است و مدیران ارشد باید با نگاهی تحول گرا تعریفی از دانشگاه های نسل سوم داشته باشند. علاوه براین، تغییر در نظام مدیریتی، ساختارها، فرهنگ و سیستم نیز مورد نیاز است.
همچنین در این همایش بیانیه ای قرائت شد.
بندهایی از این قطعنامه به تشکیل دبیرخانه دائمی هم اندیشی دانشمندان برتر جهان اسلام و اعلام آمادگی دانشمندان حاضر در همایش برای ارایه مشاوره های تخصصی به ISC و تاکید بر حمایت مادی و معنوی و مرجعیت آن به عنوان مرکز رسمی رصدخانه علم در راستای پویش، پالایش و پیرایش علمی کشور و جهان اسلام و جلوگیری از موازی کاری تاکید کرده است.
تاکید بر استمرار حرکت مطلوب ISC در ساماندهی، نظام بخشی و اعتبارسنجی همایش های علمی - پژوهشی و مجلات معتبر کشورهای جهان اسلام و تهیه چارچوب های لازم برای توسعه مجلات غیر دانشگاهی و تشکیل و مدیریت هسته های هم اندیشی تخصصی در حوزه های موضوعی علوم از میان دانشمندان برتر همراه با تهیه بانک اطلاعاتی و دسته بندی پژوهشگران با توجه نوع تخصص آنها جهت تسهیل دستیابی صنایع از دیگر بندهای این بیانیه است.
تدوین و برنامه ریزی تکریم و حمایت دانشمندان برتر جهان اسلام با استفاده از ابزارهایی نظیر اعطای جوایز بین المللی توسط مرکز ISC، بنیاد ملی نخبگان و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و نمایه سازی نیازهای جامعه، اولویت های تحقیقاتی نهادهای دولتی و خصوصی، بانک ایده ها و مسائل علمی حل نشده توسط ISC از دیگر موارد مورد تاکید در این بیانیه است.
همچنین شرکت کنندگان اظهار امیدواری کردند که مسئولین کشوری و خصوصا متولیان آموزش عالی، بندهای این بیانیه را به جد در سال کاری پیش رو با همیاری دانشمندان برتر کشور در دستور کار خود قرار دهند و در همایش های آتی دانشمندان برتر کشور و جهان اسلام ، گزارش های امیدبخش از روند انجام آنها ارائه شود.
در این همایش، از دکتر داوود دومیری گنجی از دانشگاه صنعتی نوشیرانی بابل در حوزه موضوعی مهندسی، شهرام رضاپور از دانشگاه شهید مدنی آذربایجان در حوزه موضوعی ریاضیات، سعید عباس بندی از دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) در حوزه موضوعی ریاضیات، طاهر نیکنام از دانشگاه صنعتی شیراز در حوزه مهندسی و محسن شیخ الاسلامی از دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل در حوزه مهندسی به عنوان دانشمندان ایرانی منتخب موسسه بین المللی ESI در سال ۲۰۱۶ تقدیر به عمل آمد.
در ادامه این مراسم با حضور معاونان پژوهشی و تحقیقات و فناوری وزارتخانه های علوم و بهداشت، رئیس دیوان محاسبات کشور، استاندار فارس، رئیس دانشگاه علوم پزشکی شیراز و جمعی از مقامات دانشگاهی استان، تمبر همایش «هم اندیشی دانشمندان برتر کشور» رونمایی شد و حاضران پس از ممهور شدن تمبر مزبور بر حاشیه آن یادداشت نگاشتند.
نظر شما