خبرگزاری مهر- گروه استان ها: شهرستان محلات که یکی از مناطق مستعد کشور در زمینه تولید گل و گیاهان زینتی است در حالی از نظر تنوع و مقدار تولید رتبه اول و دوم کشور را دارد که در زمینه توسعه صادرات به شدت نیازمند حمایت است.
شهر محلات بزرگترین منطقه کشور از نظر میزان سطح زیر کشت گل است و در زمینه تنوع تولید گل مقام اول و از نظر مقدار تولید مقام دوم را در کشور دارد. سابقه تولید گل در محلات به ۸۰ سال پیش باز میگردد و این شهرستان از پیشگامان تولید و توسعه صنعت گل و گیاهان زینتی در کشور محسوب میشود.
سال ها است که تولید کنندگان گل و گیاهان زینتی در این منطقه به تولید انواع گل مشغول هستند و بی دلیل نیست که محلات را پایتخت گل و یا هلند ایران معرفی می کنند.
سهم به سزایی از اشتغال شهرستان محلات به تولید گل و گیاهان زینتی وابسته است و وجود آب و هوای مطبوع و معتدل و مناسب برای پرورش گل و گیاهان زینتی، این صنعت را در محلات به یکی از عمده ترین مشاغل تبدیل کرده است.
در زمینه صنعت گل و گیاهان زینتی، وجود برخی از مشکلات و موانع سبب شده آنطور که باید نتوانیم به جایگاه مدنظر خود دست یابیم که از جمله این عوامل می توان به هزینه های بالای تولید، روش های سنتی تولید، بهره وری پایین و همچنین موانع و مشکلات حوزه صادرات اشاره کرد.
روش های تولید در صنعت گل به روز نیست
یکی از تولیدکنندگان گل محلات در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار داشت: با توجه به ظرفیت های شهرستان محلات برای تولید گل، صادرات گل و گیاهان زینتی این منطقه چشم انداز بسیار روشنی دارد چرا که کشور ما در منطقهای است که کشورهای مصرفکننده گل مانند عراق، افغانستان، آذربایجان و کشورهای حاشیه خلیج فارس در اطراف ما قرار دارند و این یک فرصت طلایی برای صادرات گل است.
گل کالایی است که به عنوان صادرات غیرنفتی ارزآوری بسیار خوبی دارد و با توجه به مشکلات آب در کشور، به نسبت تولید محصولات زراعی، از صرفه اقتصادی بسیار بالایی برخوردار استمصطفی محمدی افزود: گل کالایی است که به عنوان صادرات غیرنفتی ارزآوری بسیار خوبی دارد و با توجه به مشکلات آب در کشور، به نسبت تولید محصولات زراعی، از صرفه اقتصادی بسیار بالایی برخوردار است.
این فعال عرصه تولید گل و گیاه خاطرنشان ساخت: گل به دلیل نگاه فانتزی به آن، هنوز جایگاه خود را در خانوادههای ایرانی باز نکرده، در صورتی که در کشورهای پیشرفته تبلیغات مناسبی در این زمینه صورت می گیرد.
وی مهمترین مشکلات صادرات گل در محلات را عدم پشتیبانی دولت از صادرات بخش خصوصی در زمینه گل، سنتی بودن تولید و افزایش هزینه تولید، ضعف در بستهبندی، مشکلات زیرساختی و حمل و نقل، فقدان بازاریابی مناسب و شناخت کشش بازار و به روز نبودن روش های تولید گل عنوان کرد.
مقررات حوزه صادرات بسیار دست و پاگیر هستند
مجتبی کرمعلی یکی دیگر از تولید کنندگان گل و گیاهان زینتی محلات است که حدود ۱۰ سال به تولید انواع گل و گیاهان زینتی پرداخته و سال گذشته با هفت میلیون دلار صادرات، به عنوان صادر کننده نمونه استان مرکزی شناخته شد.
وی در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار داشت: در گام اول به منظور افزایش صادرات گل و گیاهان زینتی، محصولاتی تولید شد که دارای بازار صادراتی و به روز باشند و همین عامل سبب جذب مشتریان خارجی شد. در سال اول، میزان صادرات ناچیز بود ولی اکنون سالانه بیش از ۱۵۰ ترانزیت گل به کشورهای ترکمنستان، آذربایجان، عراق و نخجوان انجام می شود.
قیمت تمام شده محصولات گل ایران از کشورهای دیگر دنیا بالاتر است و توان رقابت با کشورهای اروپایی وجود ندارد بنابراین باید گلخانه ها مکانیزه شوند و از تکنولوژی روز استفاده کنندکرمعلی مهم ترین مانع تولید و انجام صادرات را مشکل نیروی کار دانست و افزود: برای صدور برخی مجوزهای صادرات، مقررات دست و پاگیر وجود دارد و همچنین برای صدور گواهی صادرات از صادر کننده هزینه دریافت می شود در صورتی که باید از صادرکننده حمایت شود.
وی با بیان اینکه قیمت تمام شده محصولات گل ایران از کشورهای دیگر دنیا بالاتر است و توان رقابت با کشورهای اروپایی وجود ندارد، خاطرنشان کرد: برای کاهش قیمت تولید باید گلخانه ها مکانیزه شوند و از تکنولوژی روز در تولید استفاده شود.
کرمعلی بیان کرد: یکی دیگر از موانع مهم تولید و صادرات، وجود وام های بانکی با سودهای بالا است و با توجه به رکود حاکم بر بازار داخلی کشور، از مسئولین امر درخواست داریم در راستای تسهیل روندهای صادرات گل و گیاهان زینتی به خارج از کشور قدم بردارند.
حمایت از صنعت گل ارزآوری بالایی به دنبال دارد
پژمان آزادی، رئیس پژوهشکده گل و گیاهان زینتی محلات در این رابطه به خبرنگار مهر گفت: حمایت از صنعت گل، سالانه حدود یک میلیارد دلار صادرات به دنبال خواهد داشت که این رقم معادل یک سوم صادرات محصولات باغبانی و ۱۵ درصد کل صادرات محصولات کشاورزی کشور است.
وی افزود: عمدهترین مشکل صنعت گل در محلات، تفکر سنتی است که تمایل به بهکارگیری ابزارها و امکانات نوین را کاهش میدهد که در این زمینه پژوهشکده با اجرای برنامههای ترویجی و تشکیل نشستهای هماندیشی با تولیدکنندگان گل و دعوت از متخصصان، آنان را به سمت سرمایهگذاری برای کشتهای نوین و درآمدزا ترغیب میکند تا بتوانند علاوه بر افزایش سطح زیر کشت و افزایش تولید، قیمت تمام شده محصولات خود را کاهش دهند.
تمام ارقام جدید گل از خارج کشور وارد میشود که علاوه بر خروج ارز، موجب افزایش قیمت تمام شده محصول شده و منجر به کاهش توان رقابت در بازارهای جهانی میشودآزادی با اشاره به بالا بودن هزینه تولید گل در کشور بیان کرد: تمام ارقام جدید گل از خارج کشور وارد میشود که علاوه بر خروج ارز، موجب افزایش قیمت تمام شده محصول شده و منجر به کاهش توان رقابت در بازارهای جهانی میشود.
رئیس پژوهشکده گل و گیاهان زینتی محلات تصریح کرد: محلات با تولید سالانه ۱۳۵ میلیون شاخه گل شامل گلهای گلایول، رز، میخک، شیپوری، داوودی، لیفیانتوس و زنبق در کشور رتبه دوم را در این بخش دارد.
وی ادامه داد: این شهر از نظر تولید گلهای فضای سبز و باغچهای با بیش از ۷۰ گونه و تولید ۸۵ میلیون گلدان در سال و نیز تولید سالانه ۲۵ تن انواع بذرهای فصلی و نشائی در کشور رتبه اول را دارا است.
آزادی افزود: همچنین در زمینه گلهای آپارتمانی با بیش از ۱۰ گونه و تولید چهار میلیون گلدان در سال و تولید سالانه۱۲۰ میلیون گلدان انواع گیاهان فصلی رتبه دوم کشوری و در تولید درخت و درختچههای زینتی با تولید پنج میلیون اصله در سال رتبه سوم کشوری را داراست.
وی با اشاره به مشکلات بخش صادرات گل گفت: واحدهای تولیدی اکثراا سنتی هستند و زیرساختهای لازم در بخش صادرات هنوز مهیا نیست که با فراهم سازی زیرساختهای صادرات و سرمایهگذاری در زمینه مکانیزه کردن تولید، هزینه های تولید را کاهش داد و به سمت رقابت قوی تر در بازارهای جهانی شتافت.
به نظر می رسد در راستای ایجاد رونق در صنعت گل کشور و به وجود آمدن توان صادراتی و جذب بازارهای هدف، اولین اقدام افزایش بهره وری و کاهش هزینه های تولید گل و گیاه است که این امر مستلزم به روز رسانی تجهیزات و روش های تولید می باشد. از سوی دیگر تسریع و تسهیل روندهای صادراتی و حذف موانع موجود، رغبت بیشتری برای تولید کنندگان این عرصه برای حضور در بازارهای خارجی و ارزآوری فرآهم می کند.
نظر شما