۱۸ مهر ۱۳۸۵، ۸:۰۳

امروز در تاريخ

امروز در تاريخ

خبرگزاري مهر - امروز سه شنبه هجدهم مهرماه سال 1385 هجري شمسي ، مقارن است با شانزدهم رمضان المبارك سال 1427 هجري قمري و برابر است با دهم اكتبر 2006 ميلادي .

در گذشت اميري فيرروزكوهي
                        داغ يارانم به جان تازد كه ياران را چه شد 
                        گل به درد آرد دلم آن گلعذاران را چه شد 
                        
  يادگاران بود و از ياران ديرين ياد ها 
                      
 يادها چون در گذشت و يادگاران را چه شد
                        واي كز دنبال يغمايي ،  اميري نيز رفت 
                           داغدارانيم كان آلاله كاران را چه شد

                           (استاد شهريار در رثاي اميري فيروز كوهي)

عبدالكريم اميري فيروز كوهي در سال    1228 شمسي در دهكده فرح آباد فيروز كوه متولد شد. اميري از كودكي با شاعران و هنرمندان همدم بود واز سال 1314 به پاي در س "شيخ عبد النبي" نشست كه معلم دلخواه وي بود و علوم عربي وبلاغت و منطق و فلسفه و حكمت وفقه و اصول را از وي فرا گرفت و در نزد استادان ديگر برا ي كامل كردن آن ها زانو زد . وي در شعر پيشرفت كرد واز شاعران معاصر به ويژه در قصيده و بعد غزل به شمار مي رود. اميري فيروز كوهي از شيفتگان "صائب تبريزي " بود كه از صاحب نامان سبك هندي در شعر فارسي به شمار مي رود . در روز گاري كه سيك هندي چندان مورد توجه نبود ، امير ي به معرفي صائب پرداخت و دو مقدمه بر ديوان اين شاعر هندي سرا نوشت و به چاپ سپرد. عبد ا لكريم اميري فيروز كوهي سرانجام در چنين روزي به سال 1363 دار فاني را وداع گفت . 

تولد عبد الرحمان جامي :


 جامي شاعر ، اديب و عارف ايراني ، مشهور ترين شاعر پارسي گوي سده نهم هجري است . پدرش از حوالي اصفهان به هرات مهاجرت كرد و عبدالرحمان در بيست و سوم شعبان   817 ه ق در خرجرد جام تولد يافت . وي مدتي دشتي تخلص مي كرد وسپس  به سبب  ارداتي كه به شيخ  جام داشت ، تخلص جامي را برگزيد . اين شاعر پارسي گوي  در هرات و سمرقند علوم رسمي را تحصيل كرد و در آغاز جواني با بزرگان فرقه نقشبنديه آشنا شد و دست ارادات به دامان سعد الدين محمد كاشغري و سپس ناصر الدين عبيد الله معروف به خواجه احرار زد و در طريق تصوف سير و سلوك كرد و از بزرگان فرقه مذكور گرديد . جامي قسمتي از زمان شاهرخ و تمام دوره ابوالقاسم بابر و ابوسعيد گوركان و قسمت اعظم سلطنت سلطان حسين بايقرا را درك كرد . وي با امير عليشير نوايي معاصر بود و پس از وفات جامي وي كتاب خمسه المتحريرين را به ياد اوتاليف كرد. جز چند سفر كوتاه حجاز ، بغداد ، دمشق و تبريز، جامي ، بقيه عمر را در هرات گذرانيد و نزد سلاطين و بزرگان معاصر بسيار محترم بود . جامي در هرات در 898 ه ق وفات يافت و بايقرا مراسم تشييع و سوگواري را درباره او به كمال رعايت كرد . جامي آثار متعدد منثور و منظوم دارد . تاثير افكار و اشعارش در هندوستان و ماوراء النهر در ادبيات و افكار مردم  مشهود بود . ديوانش مشتمل بر قصايد ، مثنويات ، غزليات ، مقطعات ، و رباعيات است . وي در اواخر عمر( 896 ه ق) به تقليد از امير خسرو دهلوي آن  را بانظمي جديد در سه قسمت مدون كرد : فاتحه الشباب ، واسطه العقد ، و خاتمه الحياه كه به ترتيب بر اشعار  اوان جواني اواسط زندگي و اواخر حيات اوست . اثر منظوم ديگر هفت مثنوي معروف به هفت اورنگ (به تاسي از پنج گنج نظامي ) است . از آثار منثورش ، اشعه اللمعات ، بهارستان( به تقليد از گلستان سعدي) ، نفحات الانس ، شواهد النبوه ، لوايح و لوامع است .  كتاب معروف شرح جامي نيز از اوست . به جامي لقب خاتم الشعرانيز داده اند.

 
روز جهاني پست :


روز هفدهم  مهر 1253 برابر با 9 اكتبر 1874 ميلادي نخستين بار به پيشنهاد هنريخ ون استفان ، مدير كل پست كنفدراسيون آلمان شرقي قرار دادي با عنوان قرار داد برن در زمينه تاسيس اتحاديه  پست در برن سوييس توسط 22 كشور جهان به تصويب رسيد . كشور هاي امضا كننده بر اساس توافق به عمل آمده قلمرو پستي را تشكيل دادند . اين قرار داد آزادي ترانزيت براي مبادله متقابل مراسلات را در سراسر قلمرو اتحاديه تامين و تضمين مي كرد . نام اين اتحاديه پس از چند سال به اتحاديه جهاني پست تغيير نام يافت . در سال 1969 كنگره توكيو در قطعنامه 211 خود به كشور هاي عضو توصيه كرد روز نهم اكتبر هر سال را به عننان روز جهاني پست تعيين كنند .

روز استقلال اوگاندا :

 

او گاندا كشوري است در آفريقاي استوايي . مساحت آن يك هفتم مساحت ايران است . نژاد مردم اين سرزمين كويري ،  سياه بوده و غالب آنان پيرو دين اسلام اند . زبان رسمي مردم اين كشور انگليسي و بومي سواحيلي  و نوع حكومتشان جمهوري است .

او گاندا در چنين روزي در سال 1962 ميلادي از انگلستان مستقل شد و در 25 اكتبر همان سال به عضويت سازمان ملل متحد در آمد . پايتخت آن كامپالا نام دارد و انتبه ، جينجا  و فورت پورتال از جمله مهمترين شهر هاي اين كشورند . اوگاندا جزء ممالك مشترك المنافع انگلستان است .    

تولد ميگل دو سروانتس :


 ميگل دو سروانتس داستانسراي بزرگ ادبيات اسپانيا درچنين روزي در سال 1547 ميلادي در   شهر آلكالا از شهر هاي اسپانيا متولد شد . پدرش پزشك دوره گرد بود و به همين دليل نتوانست به تحصيل بپردازد . وي  در جواني از شمشير زدن عاجز شد و  به همين علت در بيست و سه سالگي سفري به ايتاليا كرد و به خدمت قشون دولتي در آمد . سروانتس در سال 1571 در يك نبرد در يايي زخمي شد و در سال 1575 ميلادي وقتي به اسپانيا باز مي گشت به دست اعراب اسيرشد . او  يكسال بعد فرار كرد و لي دوباره دستگير شد . وي در سال 1581 در جنگ هاي آزروس شركت جست وپس از چندي دست از جنگيدن كشيد  و به نويسندگي پرداخت . سروانتس  در اين دوره چندين نمايشنامه نوشت و شعرسرود  كه مورد توجه كسي واقع نشد . سروانتس از اين امر سر خورده شد و براي مدتي ادبيات را رها كرد. اما او پس از مدتي با روي آوردن مجدد به سوي ادبيات  ، شاهكار بزرگ خود" دون كيشوت" يا دونكيخوته  را  در مدت 15 سال و  در دو قسمت به رشته تحرير در آورد و پس از ارايه شاهكارش در سال 1605 و  1606 ودر سال 1613 اثر معروف ديگرش داستانهاي نمونه  را خلق كرد  . او سه سال بعد دار فاني  را وداع گفت .

تولد چارلز دهم :
چارلز دهم پادشاه فرانسه در چنين روزي در سال 1757 ميلادي به دنيا آمد. وي بين سالهاي 1824 ميلادي تا 1830 بر اين كشور حكومت كرد .

تولد لئوپولد سد ارسنگور :
سنگور شاعر بر جسته سنگال در چنين روزي در سال 1906 ميلادي به دنيا آمد  و از مبارزان و استقلال طلبان برجسته آفريقا به شمار مي رود. او در بين سالهاي 1960 تا 1980 درسنگال رييس جمهور بود .

تولد ژاك تاتي :


ژاك تاتي كارگردان بر جسته فرانسوي در چنين روزي در سال 1908 ميلادي به دنيا آمد . او دوره فيلم سازي خود را با ساختن فيلم اسكار قهرمان تنيس در سال 1932 آغاز كرد و بعدها توانست در سينماي نوگراي اروپا و فرانسه سهم ويژه اي داشته باشد . ترافيك ، زمان بازي و عموي من عناوين مهمترين آثار اوست .

تولد انجواني روتاوارا :
روتاوارا آهنگساز بر جسته فنلاندي در چنين روزي در سال 1928 ميلادي به دنيا آمد . كابوس عنوان مهمترين اثر موسيقايي اوست .

در گذشت بنجامين بانكر :
بانكر ستاره شناس و رياضيدان توانمند آمريكايي در چنين روزي در سال 1806 ميلادي در گذشت . وي به هنگام مرگ 74 سال داشت . 

در گذشت  ادوارد كودوروف :
كودورف نمايشنامه نويس و فيلمساز بر جسته آمريكايي در چنين روزي در سال 1988 ميلادي در گذشت . لويي پاستور عنوان مهمترين اثر سينمايي اوست . وي در سن هشتاد و چهار سالگي در گذشت.

کد خبر 391939

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha