به گزارش خبرنگار فرهنگي « مهر» ، وي گفت : امروز روز عجيبي است ، چرا كه فلسفه بالذات جهاني است و همواره جهاني بوده است ، اما امروز جهان به سراغ فلسفه آمده است . بحث از « وجود » كه موضوع فلسفه است كلي ترين بحث است ، لذا فلسفه نيز كلي ترين و عمومي ترين دانش است .
وي افزود : علت اين كه جهان به فلسفه توجه كرده است بسيار جالب است . پس از جنگ جهاني دوم ، بشر به اين تامل فرو رفت كه چرا و چگونه اين فجايع به وجود آمده است و چگونه مي توان جلوي آن را گرفت .
دكتر ديناني در پاسخ به پرسشهاي فوق گفت : فلسفه در تمام دوران خود با ايدئولوژي ستيزه داشته است . فلاسفه چون با ايدئولوژي هاي كاذب دوران خود به مبارزه پرداختند همواره مورد انواع اذيت ها و حتي كشته شدن قرار گرفته اند . تفكر سقراط براي اهل ايدئولوژي آتن بسيار خطرناك بود ، چرا كه وي در ايدئولوژي حاكمان آتن تشكيك مي كرد . هيچ واقعه مهمي در تاريخ رخ نداده است ، الا اين كه به نوعي به فلسفه مربوط باشد .
وي گفت : من معلم فلسفه اسلامي هستم ، طبعا از من انتظار مي رود كه چيزي نيز در اين ارتباط بگويم . فيلسوفان اسلامي براي امروز چه سخني دارند ؟
اين استاد برجسته فلسفه در پايان سخنان كوتاه خود در پاسخ به پرسشي كه خود مطرح كرد افزود : اگر فيلسوفان مسلمان و آثارشان نبود ، يعني اگر فارابي، ابن سينا، سهروردي، ملاصدرا، و ... و آثارشان را از تاريخ ايران اسلامي حذف كنيم ، چه چيزي از فرهنگ اسلامي باقي مي ماند ؟ حتي كساني كه به صرف و نحو و علوم ادبي پرداخته اند به نوعي با فلسفه ارتباط داشته و به تعبيري، خود اهل فلسفه بودند . اگر فلسفه نبود عرفان هم نبود . در نبود فلسفه شايد تنها چيزي كه باقي مي ماند « صحيح بخاري» و « صحيح مسلم » و تفكرات برخاسته از آنها بود . نماد امروزين اين تفكرات اسامه بن لادن است . فلسفه اسلامي توانايي گفت و گو با جديد ترين فلسفه ها را دارد و اين ما هستيم كه بايد اين گفت و گو را برقرار كنيم .
نظر شما