به گزارش خبرنگار مهر، «تکم» کلمهای است ترکی که از «تکه» به معنای بز نر و ضمیر ملکی «م» تشکیل یافته است. «تکم» یعنی «بز نر من» در لغتنامههای ترکی و فارسی تکم به همین معنا آمده است.
در میان روستائیان و ایلات و عشایر تکه به بز نری گفته میشود که به سن بلوغ رسیده باشد و بز نر را گویند که پیشاپیش گلّه حرکت میکند و با اضافه کردن ضمیر ملکی، این کلمه به صورت تکم ادا میشود.
تکم چی فردی که تکم به دست دارد، تکه خود را از تکه تختهای به ابعاد ۱۵ سانتیمتر طول، شش سانتیمتر عرض و سه سانتیمتر ضخامت به شکل بز میساخت و بعداً چهار تکه تخته نازک به اندازه هشت سانتیمتر با میخ به چهار طرف آن طوری نصب میکرد که به جای دست و پای او باشد که متحرک بودند.
تکم چی ها که با گرداندن این عروسک چوبی و خواندن شعر نوید بهار میدهد، وقتی میآیند که زمین بعد از زمستان سرد شروع به نفس کشیدن میکند. امّا در نغمات تکم چی ها موقع آمدنشان پنجاه روز مانده به اوّل بهار ذکر شده است.
شهردار اردبیل در گفتگو با خبرنگار مهر احیای سنتهای نوروز را از برنامههای شهرداری در سال جاری عنوان کرد.
حمید لطفاللهیان با تأکید به غنای فرهنگی و تاریخی استان اردبیل اضافه کرد: از گذشته برای پیشوازی عید نوروز رسومات مختلفی در شهر اردبیل برگزار میشد که یکی از این رسومات تکم گردانی است.
وی افزود: امسال با رویکرد نشاطآفرینی شهری در نظر داریم مراسم تکم گردانی را در چهار ورودی شهر اردبیل برگزار کنیم.
به گفته شهردار اردبیل همراه با این مراسم اجرای موسیقی محلی و نمایش سنتی از رسومات عید برنامه ریزی شده است تا گوشهای از فرهنگ و سنتهای این شهر برای مسافران و گردشگران معرفی شود.
نظر شما