یادداشت بین الملل؛

پایان یک استراتژی؛ تجاوز خارجی جواب نداد

پایان یک استراتژی؛ تجاوز خارجی جواب نداد

تحولات این روزهای منطقه جنوب غرب آسیا، بیش از هر چیز بیانگر آن است که دوران کارآمدی «استراتژی تغییر حکومت ها با استفاده از تجاوز خارجی» به سر آمده است.

خبرگزاری مهر، گروه بین الملل ـ محمد قادری: حوادث و اتفاقاتی که این روزها در منطقه جنوب غرب آسیا در حال وقوع است، بیش از هر چیز بیانگر آن است که دوران کارآمدی «استراتژی تغییر حکومت ها با استفاده از تجاوز خارجی» به سر آمده و نه تنها در متون تئوریک روابط بین الملل جایگاهی ندارد که در صحنه عمل هم با شکست مواجه شده است.

سکه این استراتژی البته؛ نزد بازیگران نظام بین الملل سالهاست که از رونق افتاده اما در پی مواجهه نظام سلطه با بیداری اسلامی از سال ۲۰۰۹ به بعد، این راهبرد این بار با تاکتیک جنگ نیابتی و به پشتوانه بازوان منطقه ای غرب کلید خورد به این امید که نقشه سیاسی منطقه به شکل مطلوب خودشان تغییر پیدا کند.

در این سناریو، اتاق فکر عبری ـ غربی با اتکاء به شهوت سیری ناپذیر حکام دست نشانده عربی و بلاهت آنان در مواجهه با جمهوری اسلامی ایران، تلاش کرد ضمن مشغول ساختن محور مقاومت، از الگو شدن انقلاب اسلامی ایران در دومینوی انقلاب های عربی جلوگیری کند و از این رهگذر طراحی مناسب خود را برای نقشه سیاسی جنوب غرب آسیا به مرحله اجرا گذارد.

این طراحی اما؛ امروز پس از گذشت چندین سال به دلیل اشتباهات محاسباتی متعدد، نه تنها نتیجه مطلوبی در پی نداشته که عملا موجبات اقتدار بیشتر جبهه مقاومت و شکست سنگین حامیان تروریسم تکفیری را فراهم آورده است.

امروز صحنه میدانی نبرد در عراق و سوریه از سویی و صحنه سیاسی این مواجهه از سویی دیگر، شاهد دست برتر جریان مقاومت و شکست و زبونی کسانی است که به خیال باطل برتری در منطقه آتش تروریسم تکفیری را شعله ور ساختند، نکته ای که در ادامه عراق و سوریه در بحرین و یمن هم قابل مشاهده است.

این رخدادها همان چیزی است که هفته های اخیر پدرخوانده های تروریسم در منطقه را به تکاپو انداخته تا شاید بتوانند با حفظ آبرو از این مهلکه بگریزند و لذا سفر ناگهانی عادل الجبیر به عراق و سفر ملک سلمان به جنوب شرق آسیا از یک سو و تلاش گسترده ترکیه برای حفظ سازمان و ساختار سیاسی جریان معارضه به ویژه در سوریه در همین راستا قابل ارزیابی است.

آنچه شاید در این میان برای حامیان منطقه ای تروریسم تکفیری در اولویت باشد، جایگاهی است که آنها برای خود در دوران پساداعش متصور هستند. به بیان بهتر؛ اردوغان و ملک سلمان از پس هزینه های بسیار مادی و سیاسی که برای بر هم زدن نظم حاکم در منطقه و ایجاد نظم جدید به فرموده اربابان خود داشتند اکنون به این نتیجه رسیده اند که چرا با وجود این همه تلاش و این همه هزینه، محاسباتشان درست از آب در نیامده است.

از سویی برآوردهای سیاسی ـ امنیتی از اوضاع منطقه بیانگر شکست تروریست های نیابتی در عراق و سوریه است به گونه ای که هم تحکیم و تثبیت موضع دولت بشار اسد را در سوریه به دنبال داشته و هم اقتدار دولت عراق را به رخ کشیده است. از سوی دیگر هم شواهد بسیاری وجود دارد که نشان می دهد موضع دولت دونالد ترامپ در مواجهه با بحران ایجاد شده در جنوب غرب آسیا تفاوت های زیادی با رویکرد و موضع دموکراتها دارد، به گونه ای که دیکتاتورهای منطقه را از بابت تداوم حمایت های کاخ سفید دچار تردید و نگرانی کرده است.

بر این اساس؛ آنچه می توان برای آینده منطقه جنوب غرب آسیا متصور بود، قطعا خلاف آن چیزی است که در محاسبات تروریست ها و حامیان منطقه ای و بین المللی آنها آمده بود، به گونه ای که محور مقاومت با راهبری جمهوری اسلامی ایران و هماهنگی دولت های عراق و سوریه و کمک سیاسی و نظامی روسها و البته با مجاهدت نیروهای میدانی قدرت و توان رزمی ـ سیاسی خود را به رخ کشیده و در حال جمع کردن بساط فتنه گری تکفیری ها در منطقه است.

در این میان نشست و برخاست های گاه و بیگاه اقمار دولت سعودی در منطقه نظیر شورای همکاری خلیج فارس و... هم نتوانسته و از این پس هم نخواهد توانست اراده خود را با فتنه گری و تزریق پول و تسلیحات، بر ملت های منطقه تحمیل کند. به همین دلیل هم هست که در ماه های اخیر شاهد برخی وساطت های ملتمسانه از سوی این کشورها برای بازسازی روابط خود با تهران بوده ایم، چه، همه اینها به درستی دریافته اند که حرکت بر مدار کینه توزانه آل سعود در رابطه با موضوعات منطقه نه تنها منفعتی برایشان نداشته و ندارد که در آینده منطقه و با وجود یک ایران مقتدر با حلقه ای از حامیان قدرتمند، اساسا جایگاه مناسبی برایشان متصور نیست.

در پایان باید به این نکته مهم اشاره داشت که بحران تحمیل شده به جنوب غرب آسیا که با هدف تجزیه منطقه و تغییر برخی حکومت ها صورت گرفت، تاکنون حداقل دو نتیجه روشن به دنبال داشته است، اول اینکه؛ راهبرد تغییر حکومت با استفاده از زور بیگانه و تجاوز خارجی دیگر جواب نخواهد داد و دوم اینکه؛ هندسه جغرافیایی ـ سیاسی ـ امنیتی منطقه جنوب غرب آسیا بر اساس خواست و اراده ملت های این منطقه رقم خواهد خورد و دیگر نمی توان در کاخ سفید نشست و برای خاورمیانه و نقشه آن طراحی و سناریونویسی کرد.

کد خبر 3931241

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha